ZIARUL BURSA

27 iulie 2022
Ediţia din 08.12.2023
Ilustraţie de MAKE

Reducerea inflaţiei va slăbi leul

Mihai GongoroiBănci-Asigurări / 27 iulie 2022

Leul - cea mai stabilă monedă din regiune 

Leul românesc este cea mai stabilă monedă din regiunea Europei Centrale şi de Est în raport cu euro, în ultimii doi ani, iar această stabilitate se datorează Băncii Naţionale a României (BNR), care a permis în ultimii doi ani doar o depreciere de 4%. Este părerea unanimă a analiştilor, care explică faptul că o depreciere a cursului ar adăuga la inflaţie şi ar crea neîncredere în leu, care şi aşa îşi pierde din puterea de cumpărare din cauza inflaţiei de 15%.

Panicatlonul modern

Cornel CodiţăEditorial / 27 iulie 2022

Cornel Codiţă

Să nu mă întrebaţi, vă rog, care erau regulile şi condiţiile de desfăşurare ale acestei probe "sportive" în lumea antică sau premodernă.

Reducere voluntară, cu 15%, a consumului de gaze naturale, de la 1 august

DECIZIE A MINIŞTRILOR ENERGIEI DIN UEReducere voluntară, cu 15%, a consumului de gaze naturale, de la 1 august

George MarinescuPolitică / 27 iulie 2022

În cazul unei alerte la nivel european, Consiliul UE poate aproba, la propunerea Comisiei, o reducere obligatorie a consumului Clienţii vulnerabili şi cei protejaţi, precum şi entităţile critice (instituţiile din domeniul sănătăţii, cele din domeniul apărării etc.) nu vor fi obligaţi să îşi micşoreze consumul Măsura reducerii consumului de gaze va fi valabilă până la 31 martie 2023 

Statele membre UE se angajează să reducă consumul de gaze cu 15% în perioada 1 august 2022-31 martie 2023, conform deciziei luate, ieri, la Bruxelles, de miniştrii energiei din cele 27 de ţări. Scopul reducerii consumului este de a stoca mai multe gaze în capacităţile de depozitare subterane din Europa, pentru a contracara eventualele întreruperi pe care Federaţia Rusă le-ar decide cu privire la livările sale de gaze către spaţiul comunitar european, întreruperi folosite ca armă de presiune de către autorităţile de la Kremlin în contextul războiului din Ucraina.

Unde sunt principiile de nezdruncinat ale Uniunii Europene?

Unde sunt principiile de nezdruncinat ale Uniunii Europene?

Călin RecheaPolitică / 27 iulie 2022

Călin Rechea

Al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei trebuia să includă şi compania VSMPO- Avisma, cel mai mare producător de titan din lume. În ultimul moment, compania a fost retrasă de pe listă la cererea Franţei şi altor ţări europene, cerere sprijinită de Germania şi Spania, conform unei ştiri recente din Wall Street Journal.

"Economia Rusiei nu se apropie de colaps"

KERIM CAN KAVAKLI, PROFESOR LA UNIVERSITATEA BOCCONI DIN ITALIA:"Economia Rusiei nu se apropie de colaps"

A.V.Internaţional / 27 iulie 2022

Kavakli: "Chiar dacă sancţiunile impuse de Occident au afectat economia Rusiei, pagubele nu sunt suficient de mari întrucât Moscova continuă să câştige bani din comerţul internaţional" "Totuşi, sancţiunile pot avea un impact mai mare pe termen mediu", în opinia profesorului Kavakli 

Sancţiunile impuse de Occident Moscovei pe fondul războiului din Ucraina au afectat cu siguranţă economia Rusiei, însă pagubele nu sunt suficient de grave pentru ca liderul de la Kremlin să ia în considerare încheierea conflictului, cu atât mai puţin să se preocupe de un posibil colaps economic, este de părere Kerim Can Kavakli, profesor la Universitatea Bocconi din Italia.

Specialiştii estimează peste 10.000 de cazuri Covid pe zi, în perioada următoare

SE INTENSIFICĂ VALUL 6Specialiştii estimează peste 10.000 de cazuri Covid pe zi, în perioada următoare

G.M.Miscellanea / 27 iulie 2022

Rata de ocupare a spitalelor în valul şase al pandemiei Covid-19 este mult mai mică faţă de valurile anterioare, datorită severităţii reduse a actualelor variante a Sars-Cov 2, a afirmat, ieri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă, în care a precizat că totuşi numărul cazurilor noi confirmate s-a ridicat la peste 12.000 în 24 de ore.

Lichiditatea aproape a secat la BVB

Lichiditatea aproape a secat la BVB

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 27 iulie 2022

Indicii bursei noastre au dezvoltat o mişcare laterală, în ultimele două-trei luni Dragoş Mesaroş, Goldring: "Mulţi investitori nu ştiu dacă este oportun să intre în piaţă în momentul de faţă" 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) traversează o perioadă cu un rulaj foarte redus, valoarea zilnică a tranzacţiilor situându-se frecvent în intervalul 30-40 de milioane de lei, cu mult sub cea obişnuită chiar şi pentru piaţa noastră.

Prima Development Group îşi continuă strategia de extindere în Bucureşti

CU 2.500 DE APARTAMENTE ÎN CURS DE AUTORIZARE ÎN CAPITALĂPrima Development Group îşi continuă strategia de extindere în Bucureşti

A CONSEMNAT EMILIA OLESCUCompanii / 27 iulie 2022

(Interviu cu Andrei Moanţă, CEO Prima Development Group) 

"Am decis să integrăm în parcările unor ansambluri pe care le construim staţii de încărcare pentru maşinile electrice" "Valoarea totală a investiţiilor realizate până acum în construcţia de locuinţe depăşeşte 200 de milioane de euro"

Reporter: Ce proiecte dezvoltaţi în prezent şi în ce zone?

Bani din redevenţe la bugetele locale

Bani din redevenţe la bugetele locale

I.GHE.Macroeconomie / 27 iulie 2022

Modificarea Codului Administrativ privind redevenţele din exploatările de suprafaţă, prin care Parlamentul a dorit descentralizarea resurselor financiare către nivelul local, pare să dea roade, potrivit unui comunicat de presă emis de deputatul liberal Florin Roman.

Procurorii contestă hotărârile privind alegerea noilor membri ai Consiliului

PARCHETUL GENERAL VS CSMProcurorii contestă hotărârile privind alegerea noilor membri ai Consiliului

I.GHE.Politică / 27 iulie 2022

Alegerea membrilor Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) este contestată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), care afirmă că hotărârile 113/2022 şi 114/2022 ale plenului CSM sunt lovite de nulitate absolută, deoarece încalcă ordinea de drept şi nu asigură caracterul previzibil, unitar şi lipsit de arbitrar al procedurilor electorale pentru toţi candidaţii în general, şi, în particular, nu asigură egalitatea de tratament juridic între procurori şi judecători.

Societatea civilă doreşte majorarea salariului minim

Societatea civilă doreşte majorarea salariului minim

I.GHE.Miscellanea / 27 iulie 2022

Peste 1,3 milioane de români muncesc pe salariul minim pe economie şi trăiesc la limita subzistenţei şi de aceea este nevoie ca Guvernul să coreleze nivelul venitului respectiv cu valoare coşului de consum pentru un trai decent, susţin reprezentanţii Declic, care au protestat, ieri, în faţa Ministerului Muncii.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 27 iulie 2022

MACRO NEWSLETTER 27 iulie 2022

Macroeconomie / 27 iulie 2022

Încrederea mediului de afaceri din Germania a scăzut peste aşteptări în iulie 2022, până la 88,6 puncte, cea mai redusă valoare din iunie 2020, de la 92,2 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele aşteptărilor pentru următoarele 6...

Inchideri mixte pentru indici

BVBInchideri mixte pentru indici

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 27 iulie 2022

Rulaj de numai 28 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut închideri mixte în sesiunea de tranzacţionare de ieri, dinamică similară cu cea din pieţele europene.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo