ZIARUL BURSA

27 iunie 2023
Ediţia din 23.02.2024
Desen de MAKE

Putin: jocul de mijloc

Cornel CodiţăEditorial / 27 iunie 2023

Cornel Codiţă

Convenţional oarecum, orice partidă de şah este împărţită în trei secţiuni cu teme şi soluţii de joc, respectiv contrajoc, foarte diferite: deschiderea, jocul de mijloc şi finalul. În "Partida ucraineană" Putin joacă cu albele. El a mutat primul.

Direcţiile strategice ale Hidroelectrica pe termen mediu şi lung

Direcţiile strategice ale Hidroelectrica pe termen mediu şi lung

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 27 iunie 2023

Fondul Proprietatea derulează o ofertă de vânzare de acţiuni ale producătorului de energie până în data de 4 iulie Dacă operaţiunea se va încheia cu succes, compania va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti 

Hidroelectrica intenţionează să îşi menţină poziţia de lider în ţara noastră ca o societate cu un portofoliu energetic 100% verde, strategia sa fiind în acord cu obiectivul Uniunii Europene privind tranziţia către producţie de energie neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon până în 2050, conform prospectului de ofertă al companiei.

Arăturile de primăvară şi toamnă, de la MIG-21 la F-35

Arăturile de primăvară şi toamnă, de la MIG-21 la F-35

Călin RecheaInternaţional / 27 iunie 2023

Călin Rechea

Care este diferenţa între arăturile de primăvară "realizate" cu MIG-21 şi cele cu F-35? Superioritatea tehnologică evidentă ne asigură că arăturile vor fi invizibile în cazul celui mai avansat avion de luptă de pe piaţă, care decolează şi aterizează de oriunde şi poate fi utilizat inclusiv sub apă.

Preţul gazelor creşte în Euopa, după rebeliunea din Rusia

Preţul gazelor creşte în Euopa, după rebeliunea din Rusia

V.R.Internaţional / 27 iunie 2023

Preţul de referinţă al gazelor naturale a crescut ieri, pe piaţa din Europa, pe fondul nervozităţii create de scurta rebeliune ce a avut loc la finele săptămânii trecute în Rusia - situaţie care a alimentat temerile legate de aprovizionarea pe o piaţă deja volatilă, conform Bloomberg.

Fugiţi unde vedeţi cu ochii!

Cătălin AvramescuEditorial / 27 iunie 2023

Cătălin Avramescu

Am fost două zile la Mamaia. Nu, nu este un efect direct al insolaţiei. A fost un calcul raţional. Sau cel puţin aşa credeam. În fiecare an, ca simbriaş al Statului, primesc aşa-zisele "tichete de vacanţă". Habar nu am de ce "tichete", pentru că în realitate sunt bani transferaţi pe un card special. Suma expira pe 30 Iunie, aşa că, decât să pierd banii, am decis să merg pe undeva prin ţară. Cum nu mai fusesem la Mamaia de prin... 1990, mi-am zis să dau o şansă turismului autohton. Oricum nu prea aveam de ales, pentru că aceşti "bani" pot fi cheltuiţi doar în ţară şi doar în hotelurile care acceptă acest card (destul de puţine, din câte îmi dau seama).

Sursa foto: facebook /Romanian culture

"Biblia de la Bucureşti", scoasă la licitaţie

O.D.Cultură / 27 iunie 2023

Iubitorii de cărţi rare au un punct fix pe agendă la începutul lunii viitoare. "Biblia de la Bucureşti", "Cazania lui Varlaam" şi "Letopiseţele Ţării Moldovei", alături de alte exemplare originale rare, dintr-o colecţie privată niciodată expusă publicului ori din care să fi avut loc vânzări în piaţa de carte, sunt scoase la vânzare într-un eveniment public dedicat cărţilor româneşti importante, ce au jucat un rol crucial în istoria ţării. Licitaţia de Cărţi Importante va avea loc pe 5 iulie şi include o selecţie de piese ce provin din colecţia criticului literar Şerban Cioculescu, reprezentând o oportunitate rară de a achiziţiona bijuterii culturale şi de a contribui la păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural al României.

Primul parc ecologic din zona industrială a municipiului Buzău

Primul parc ecologic din zona industrială a municipiului Buzău

ANA FELEACompanii / 27 iunie 2023

Cunoscut ca oraşul care deţine prima şcoală circulară din România, municipiul Buzău a marcat o nouă premieră în demersul de a susţine şi de a implementa conceptul de economie circulară. În luna mai, în oraşul reşedinţă de judeţ a fost inaugurat primul parc ecologic, amenajat în zona industrială şi construit 100% din materiale reciclabile. În plus, noul parc marchează şi o premieră naţională, fiind singurul spaţiu realizat după un concept regăsit, în special, în oraşele occidentale, acela de pajişte urbană.

Sursa foto: facebook / Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Parlamentarii rămân fără pensia specială

GEORGE MARINESCUPolitică / 27 iunie 2023

841 de foşti şi actuali senatori şi deputaţi beneficiază de indemnizaţia respectivă Valoarea ei se situează între 2200 lei şi peste 12.000 lei în funcţie de numărul mandatelor avute de fiecare dintre beneficiari Bugetul alocat în 2023 pentru plata pensiilor parlamentarilor se ridică la 55 milioane lei 

Plenul Parlamentului a adoptat - cu 382 voturi pentru şi 3 abţineri, iar 3 parlamentari au fost prezenţi şi nu au votat - proiectul de lege privind desfiinţarea indemnizaţiei speciale a senatorilor şi deputaţilor pe care aceştia o primeau la finalul mandatului, aşa numita pensie specială.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Macro Newsletter 27 Iunie 2023

Macro Newsletter 27 Iunie 2023

Macroeconomie / 27 iunie 2023

Încrederea mediului de afaceri din Germania a scăzut peste aşteptări în luna iunie 2023, până la 88,4 puncte, cea mai mică valoare din ultimele 8 luni, de la 91,5 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele aşteptărilor pentru...

Debut roşu de săptămână la BVB

BVBDebut roşu de săptămână la BVB

Andrei Iacomi Piaţa de Capital / 27 iunie 2023

Tranzacţii de 35 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului  

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, într-o zi fără o direcţie clară în pieţele europene. Indicele BET-XT,...

Ultimele pregătiri pentru Summitul NATO de la Vilnius

Ultimele pregătiri pentru Summitul NATO de la Vilnius

GMPolitică / 27 iunie 2023

Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi, la Haga, Ţările de Jos (Olanda), la o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, Lituania, ce va avea loc în 11 şiu 12 iulie 2023. La evenimentul organizat de...

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo