A SCHIMBAT MODUL DE CALCUL AL PIBChina adaugă 120 miliarde euro la valoarea economiei sale

Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2016

China adaugă 120 miliarde euro la valoarea economiei sale

Biroul Naţional de Statistică (BNS) din China a anunţat, ieri, că a introdus unele modificări cu privire la modul de calcul al Produsului Intern Brut (PIB), astfel că a revizuit în sus cu 120 de miliarde de euro cifrele privind valoarea economiei naţionale în 2015, o modificare care nu face decât să alimenteze scepticismul cu privire la fiabilitatea datelor statistice furnizate de autorităţile chineze, informează AFP, potrivit Agerpres.

BNS a explicat că a început să utilizeze o nouă metodologie "care reflectă mai bine contribuţia inovaţiei la creşterea economică". Practic, cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) ale companiilor vor fi calculate ca făcând parte din formarea de capital fix şi nu ca parte din consumul intermediar.

BNS va utiliza noua metodologie pentru calcularea PIB de acum înainte, dar a revizuit şi cifrele anuale începând din 1952. În consecinţă, datele privind PIB-ul Chinei au fost modificate uşor ca urmare a noii metodologii. De exemplu, în 2015, ritmul de creştere înregistrat de economia chineză a fost cu 0,04 puncte procentuale mai mare decât se estima anterior.

BNS a introdus şi în luna septembrie a anului trecut o modificare a metodologiei, care vizează calcularea PIB pentru fiecare trimestru independent şi nu pe o bază cumulată de la începutul anului, ceea ce a condus la noi revizuiri. O nouă modificare a modului de calcul nu va risipi îndoielile care planează asupra statisticilor guvernamentale chineze cu privire la creşterea economică.

Autorităţile chineze publică cifrele privind PIB la doar două săptămâni după sfârşitul fiecărui trimestru, o rapiditate dezarmantă având în vedere mărimea economiei chineze, a doua din lume, iar cifrele la nivel naţional nu corespund cu totalul cifrelor distincte pe provincii şi regiuni. Unii analişti acuză Beijingul că umflă cifrele, iar creşterea economică a Chinei ar putea fi mai mică decât datele oficiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro