Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat o nouă strategie pentru continuarea proiectului reactoarelor 3 şi 4

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 06 aprilie

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat o nouă strategie pentru continuarea proiectului reactoarelor 3 şi 4

Acţionarii Nuclearelectrica (SNN), compania ce exploatează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, au aprobat în adunarea de ieri strategia de continuare a proiectului unităţilor 3 şi 4, potrivit comunicatului cu deciziile transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cele două reactoare sunt estimate de companie să coste 7 miliarde de euro, cu decizia de investiţie şi mobilizarea de şantier estimată a fi luată 2024. Compania este pe punctul de a finaliza studiul de fezabilitate, potrivit conducerii SNN. Prima unitate nouă plănuită a fi construită la Cernavodă este estimată de companie să intre în operare undeva în finalul anului 2030 sau la începutul anului 2031.

Amintim că la construirea reactoarelor vor participa mai multe firme din Statele Unite şi Canada, conform acordului guvernamental care pune în mişcare acest proiect, acord semnat la Washington în luna octombrie 2020 care include şi o linie de finanţare în valoare de 7 miliarde de dolari de la agenţia de credit de export a Statelor Unite (Eximbank US).

Totodată, acţionarii au mai aprobat ieri înfiinţarea unei filiale integral deţinute de SNN prin care compania îşi rezolvă problema circuitului nuclear integrat, astfel având în propria ogradă administrarea şi extracţia minereului de uraniu. SNN a achiziţionat recent, pentru 9 milioane de euro, de la Compania Naţională a Uraniului (CNU), uzina de prelucrare a minereului de la Feldioara. Societatea Naţională Nuclearelectrica urmează să primească, prin transfer, cu titlu gratuit, de la Compania Naţională a Uraniului, licenţa de exploatare a minereului de uraniu, şi va începe exploatarea noii mine de la Tulgheş. Minereul de la Tulgheş va fi transformat în uzina de la Piteşti în combustibil nuclear, iar acesta din urmă va fi folosit la reactoarele centralei de la Cernavodă.

De asemenea, acţionarii SNN au mai aprobat majorarea capitalului social al companiei EnergoNuclear cu suma de 25 de milioane de lei, filială deţinută integral de SNN. EnergoNuclear ar urma să suporte cheltuielile generate de etapa 1 a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Toata Europa închide centralele, noi ne-am trezit sa luam credite (de la americani) sa construim alte reactoare ... cu intrare in producție in 2031 (in cazul in care se respecta planificarea, ceea ce nu se întâmpla niciodată in Romania)

  1. Oare de ce si-a vandut Fondul Proprietatea(americanii) toata participatia la Nuclearelectrica? Pai daca intra pe investitii(pardon Pierdere) de unde sa mai dea dividende? Dar totusi actiunile urca in fiecare zi. Cine le umfla si cand vor bubui ramane de vazut!

  Felicitari guvernul Romaniei ! O realizare extraordinara care ne conduce catre independenta energetica nationala . Vom avea un circuit complet,-extractie uraniu, prelucrare si folosinta . Si toate la noi acasa.Iata roadele parteneriatului nostru strategic cu S U A ,Franta si Canada. Vom deveni exportatori de energie elctrica.

  Asa da. MANDRU CA SUNT ROMAN ! 

  Previziune: - împrumutul se va transforma în acțiuni și statul român nu va mai fi acționar majoritar la Nuclearelectrica.

  Și dacă mina de uraniu e mai valoroasă decât Nuclearelectrica, rezultă o țeapă uriașă pentru România. Pierdem controlul asupra uraniului pentru că nu știm să anticipăm următoarele mutări ale celor puternici.

  1. Care uraniu? Nu mai este din anii '60. L-au luat rusii pe tot, cam cat sa functioneze 300 de ani Centrala de la Cernavoda. Baieti buni ne-au lasat orasul STEI pe care l-au construit si undea au stat 10 ani cat au explotat mina de la Baita.

  Și dacă mina de uraniu e mai valoroasă decât Nuclearelectrica, rezultă o țeapă uriașă pentru România. Pierdem controlul asupra uraniului pentru că nu știm să anticipăm următoarele mutări ale celor puternici.

  Pana acum 2a ni investitia in U3+U4 cu Chinezii costa 5,5mld$ acum 7, diferenta ce reprezinta. .. taxa de prost... pt USA si lobisti...

  Heloooo!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro