Acţiunile Raiko au fost suspendate de la tranzacţionare

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie

Sursa foto: www.raiko.com

Sursa foto: www.raiko.com

English Version

Compania nu a publicat raportul anual şi cel semestrial pentru anul trecut

ASF a amendat Raiko anul trecut cu 52.400 lei, pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare

Acţiunile producătorului de sisteme pluviale Raiko Transilvania (RKOT) au fost suspendate de la tranzacţionare pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare periodică, conform informaţiilor disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit Codului bursei şi a Regulamentului ASF nr. 8/2018, companiile listate trebuie să transmită către BVB raportul anual în termen de cel mult patru luni de la încheierea perioadei de raportare. Pentru raportul semestrial, perioada este de trei luni.

Anul trecut, Raiko nu a publicat raportul anual şi semestrial.

Abia la sfârşitul lunii octombrie, compania condusă de polonezul Tomasz Kurcin a publicat rezultatele financiare preliminare pentru 2022, întârzierea fiind cauzată, conform celor prezentate în raport, de un accident suferit de Kurcin, urmat de câteva operaţii la coloană.

Anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancţionat în două rânduri Raiko Transilvania pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare, cu suma totală de 52.400 lei.

În perioada iulie - august 2022, în urma unei mulţimi de tranzacţii, deţinerea lui Kurcin în Raiko s-a diminuat de la 18,21%, la 4,6%, sub pragurile de 15%, 10% şi 5%, ce trebuie raportate potrivit Legii privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, în termen de câteva zile de la efectuarea operaţiunilor. Or, Kurcin a raportat, în decembrie 2022, că mai deţine în mod direct numai 350 de acţiuni ale companiei.

"Prin vânzarea acţiunilor, Tomasz Kurcin a obţinut venituri de 0,693 milioane de lei, din care 0,691 milioane de lei au fost daţi sub formă de împrumut fără dobândă pe o durată de patru ani companiei Raiko Transilvania, pentru a ajută cash-flow-ul afectat de pierderea clienţilor din Rusia şi Ucraina dar şi de problemele din lanţul de aprovizionare", se arăta în raportul companiei din decembrie 2022 de la BVB.

Administratorul Raiko a motivat lipsa informărilor anterioare prin faptul că "nu a înţeles obligaţiile de raportare". Dar, ASF a respins motivul lui Kurcin deoarece, în perioada august 2021 - februarie 2022, investitorul Marius Alexe a semnalat scăderea sub pragurile de 33%, 25% şi 20% deţinere în Raiko, rapoartele fiind semnate chiar de administator.

Pentru neraportarea scăderii deţinerii în companie sub pragurile indicate de legislaţia în vigoare, ASF l-a amendat anul trecut pe Kurcin suma de 13.800 de lei.

În prezent, cel mai mare acţionar al Raiko Transilvania este TAX & Capital Advisors, societate controlată de Kurcin şi care are o deţinere de 35% din Raiko.

Înainte suspendării acţiunilor de la tranzacţioanre, evaluarea bursieră a producătorului de sisteme pluviale se ridica la circa 1,6 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. suspendate sau retrase?

  1. nu au respectat caledarul financiar, se reia tranzactionaea dupa publicarea datelor

   Se pare ca nu se grabesc sa le publice, nici cele pe 2022 nici pe sem 1 din 2023 ...

  O alta teapa de pe Aero. Imi asum pierderea, noroc ca nu are pondere mare in portofoliu. Intru si eu in gasca celor cu investitii "inteligente", gasca condusa de Alexe.

  asa ceva? atat de tarzii si tardive sanctiunile? ce supraveghere e asta? doamne fereste, voi va dati seama cate reguli a incalcat aceasta societate? noi tram in ue, in lumea civilizata? sau doar ne facem ca aplicam legea

  1. noi traim cu Ovidiu Petru director general ASF care nu vede nimic in neregula niciodata.

  Ce frumos a descarcat Marius Alexe in 2 ani de la 33% la 4%.

  Daca-l vezi in actionariat, fugi ! 

  1. a vandut tot Marius alexe

   Da,de aia trebuie fugit și din Norofert

  Urmeaza insolventa .... pret tinta 0.2 lei

  Patronul polonez nu mi se pare rău intenționat dar așa ghinioane mai rar: afacerile majoritar afectate de războiul din Ucraina,operații la coloană, a fost prins fără cash tocmai când pornise investiții!

  Acum, ce poate să anunțe financiar când probabil a fost părăsit de toți!? 

  Kurcin "mioriticul" tzepar

  1. Omul chiar a fost ghinionist, oare cati oameni raspund investitorilor de pe patul de spital cu speranta ca se fac bine si va fi bine si pt investitori.

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb