Aderarea la Schengen şi susţinerea Republicii Moldova, discutate de Bogdan Aurescu şi omologul său din Luxemburg

F.D.
Politică / 17 noiembrie 2022

Aderarea la Schengen şi susţinerea Republicii Moldova, discutate de Bogdan Aurescu şi omologul său din Luxemburg

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi consultări bilaterale cu omologul său, Jean Asselborn, în contextul vizitei efectuate în Marele Ducat al Luxemburgului, context în care cei doi oficiali au vorbit despre aderarea României la Schengen, situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi despre susţinerea Republicii Moldova, transmite MAE, potrivit Agerpres.

Ministrul român a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă comune, despre importanţa parcursului european al Republicii Moldova.

"Este foarte important să contracarăm efectele agresiunii ruse asupra acestui stat. Am discutat despre vulnerabilităţile în ceea ce priveşte securitatea energetică a Republicii Moldova şi susţinerea importantă acordată de România ţării vecine", a arătat Bogdan Aurescu.

El a amintit că luni va co-prezida la Paris, împreună cu omologii francez şi german, cea de-a treia ediţie a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

"România livrează Republicii Moldova energie electrică, aproximativ 90% din necesarul acestei ţări venind din România. Astfel, este foarte important ca întreaga comunitate europeană şi internaţională să-şi ofere susţinere Republicii Moldova la acest moment", a arătat şeful diplomaţiei române.

În ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, Aurescu a subliniat "concluziile foarte pozitive ale raportului experţilor din statele membre şi ai Comisiei Europene, care au reconfirmat în mod clar faptul că ţara mea continuă să îşi respecte obligaţiile care decurg din aplicarea acquis-ului Schengen". În acest sens, a amintit Comunicarea privind extinderea spaţiului Schengen, transmisă miercuri de Comisia Europeană.

Omologul luxemburghez a reconfirmat în dialogul cu ministrul Bogdan Aurescu susţinerea puternică a ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Bogdan Aurescu a mulţumit în mod deosebit pentru sprijinul Luxemburgului pentru acest obiectiv şi a asigurat că România va rămâne pe deplin angajată la nivel politico-diplomatic, pentru a mobiliza sprijinul politic necesar pentru adoptarea rapidă a Deciziei de aderare a României la acest spaţiu.

Ministrul Aurescu a mulţumit omologului său pentru intenţia Luxemburgului de a desfăşura în cadrul Grupului de luptă NATO din România un contingent de 25 de militari, decizia fiind în curs de aprobare în Parlamentul luxemburghez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro