AFEER:  Un furnizor de energie a fost la un pas de incapacitate de plată

G.D.
Miscellanea / 26 septembrie 2022

Un furnizor de energie a fost la un pas de incapacitate de plată

Un furnizor de energie a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată, ceea ce ar duce în secunda doi la un blocaj general în toată piaţa, precum şi la măsuri de raţionalizare, de decontare a unor consumatori sau de blackout, a afirmat, astăzi, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă, notează Agerpres.

El a atras atenţia că se întâmplă lucruri grave în piaţă după 1 septembrie, de la intrarea în vigoare a OUG 119/2022.

"Deja sunt probleme cu lichiditatea în piaţă, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată - n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general", a spus Urluescu.

Deşi a spus că nu poate da nume de companii, acesta a afirmat totuşi că, potrivit unor informaţii din piaţă, ar fi vorba despre Electrica Furnizare.

"Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noştri. Nu înseamnă că ceilalţi sunt în situaţie mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulţi după el, îi trage şi pe ceilalţi. Toţi furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanţă care îi preia clienţii. Ce se poate întâmpla? Raţionalizare sau blackout", a completat preşedintele AFEER.

În opinia lui, este un risc mare ca România să se confrunte cu un deficit de energie şi gaze în piaţă.

"O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectaţi", a susţinut Laurenţiu Urluescu.

În plus, sistemul bancar nu mai finanţează companiile din energie.

"OUG 119 efectiv distruge piaţa. Furnizorii sunt reticenţi în a prelungi contractele sau a oferta clienţi noi, mai ales cei care beneficiază de plafonare", a subliniat el.

Totodată, ordonanţa duce la blocarea importurilor de electricitate şi gaze, ceea ce ar însemna că, în vârf de consum, să nu mai poată fi asigurată continuitatea în aprovizionare.

"Preţul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vădit sub preţul pieţei. Înseamnă o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai încheie nicio tranzacţie pe piaţa forward, ceea ce înseamnă că toată energia va fi tranzacţionată pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot - n. r.) şi nu va mai exista niciun preţ de referinţă", a completat reprezentantul furnizorilor.

Potrivit acestuia, pentru întregul an 2022, furnizorii au de încasat de la stat 30 de miliarde de lei pentru decontarea conform OUG 27/2022, în timp ce statul încasează din taxe şi impozite 42 de miliarde de lei.

"Am cerut în Parlament modificarea OUG 119, renunţarea la plafonul de 1.300 de lei pe MWh, eliminarea suprataxării traderilor. Nu avem speranţe că se vor întâmpla prea multe", a mai spus Urluescu.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Bun si ce si-ar dori acest companii? Sa plateasca clientii preturile astronomice fara nici plafonare de la stat, sau cum, ca nu inteleg?

  Sunt oamenii capabili sa plateasca 10 milioane pe luna la curent si 25 milioane la gaze ??? 

  Pe bune ??? Care e logica la baietii astia ?? 

  Naspa daca Electica intra in incapacitate de plata.

  1. Nu trebuie sa ne facem griji daca directorii si altii de la Electrica isi reduc cu 50% salariile: atunci nu intra in incapacitate de plata, pentru ca au bani!

   Mi se pare foarte probabil ca anul viitor EL sa fie noul VIVRE de pe BVB.

   Cum poate compania statului sa ajunga asa?

   Va ajunge asa daca birocratii de la Bruxelles vor interzice statului sa pompeze bani in EL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb