AFP: Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de "încheierea epurării etnice" în Nagorno Karabah

A.F.
Internaţional / 17 aprilie

AFP: Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de "încheierea epurării etnice" în Nagorno Karabah

Armenia a acuzat Azerbaidjanul la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de "încheierea epurării etnice" în fosta regiune separatistă Nagorno Karabah, dar se declară hotărâtă să caute pacea cu vecinul său din Caucaz, relatează AFP.

Cele două ţări îşi expun săptămâna aceasta la CIJ, la Haga, vechiul diferend cu privire la o "purificare etnică", în contextul în care tensiuni militare se intensifică, în urma războiului de anul trecut în această zonă muntoasă contestată cucerită de Baku şi golită de populaţie,

Armenia şi Azerbaidjanul au purtat două războaie, la începutul anilor '90 şi în 2000, după care forţele azere au cucerit în septembrie Nagorno Karabah şi au preluat controlul total în urma unei ofensive-fulger care a pus capăt unui regim separatist armean vechi de 30 de ani în enclava separatistă azeră.

Tensiunile au rămas puternice după operaţiunea azeră, care a condu la un exod în Armenia a celei mai mari părţi a populaţiei enclavei, în total peste 100.000 de oameni.

"După ce a ameninţat să o facă timp de ani de zile, Azerbaidjanul şi-a încheiat epurarea etnică a regiunii", a acuzat marţi, în faţa judecătorilor CIJ, reprezentantul Guvernului armean, Yeghishe Kirakosyan.

Baku "o consolidează acum prin ştergerea sistematică a oricăror urme a prezenţei etnicilor armeni, inclusiv a patrimoniului cultural şi religios armean", a denunţat el.

DUPLICITATE

Aproximativ 200 de armeni sunt în continuare daţi dispăruţi, a declarat Yeghishe Kirakosyan, în urma exodului care a provocat haos pe ruta de acces în Culoarul Lachin care leagă Armenia de regiunea separatistă.

Baku a negat viguros acuzaţiile de "epurare etnică" şi a subliniat că armenii sunt liberi să se întoarcă, atât timp cât acceptă să trăiască sub dominaţie azeră.

"Încă de la început, Armenia avea ca obiectiv să înceapă această procedură la Curte şi să se folosească de această procedură pentru a purta o campanie mediatică publică împotriva Azerbaidjanului", a declarat luni în faţa magistraţilor CIJ reprezentantul Guvernului azer, Elnur Mammadov.

Bătălia juridică de la CIJ datează din septembrie 2021, când fiecare parte a intentat acţiuni în justiţie împotriva celeilalte.

Ele se acuză reciproc de "epurare etincă" şi încălcarea Convenţiei internţaionale a eliminării tuturor formelor de discriminare rasială (CERD).

Luni, Azerbaidjanul a cerut CIJ să respingă cazul Armeniei, argumentând că Curtea nu este competentă.

CIJ, care se pronunţă în diferende între state, a emis ordonanţe de urgenţă în decembrie 2021 prin care cerea părţilor să prevină încitarea la ură rasială şi promovarea acesteia.

Însă în pofida faptului că ordonanţele CIJ au caracter constrângător, Curtea nu dispune de niciun mecanism de aplicare, iar tensiunile au crescut, culminând cu ofensiva-fulger a Azerbaidjanului în septembrie.

Yeghishe Kirakosyan le-a spus judecătorilor că Baku "califică tot mai mult revendicările Armeniei în domeniul drepturilor omului drept o sfidare a suveranităţii sau integrităţii teritoriale a Azerbaidjanului".

"Azerbaidjanul se înşală profund. Armenia nu are nicio revendicare asupra teritoriului azer şi este hotărâtă totodată să stabilească condiţiile unei păci veritabile şi durabile", a declarat el.

Conflictul a afectat relaţiile Rusiei cu Armenia. Erevanul acuză Moscovă că nu a făcut suficiente eforturi pentru a-l ajuta atunci când a fost atacat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb