AFP: Camera inferioară a Congresului Arizonei abrogă o lege din 1864 care interzice avortul

A.F.
Internaţional / 25 aprilie

AFP: Camera inferioară a Congresului Arizonei abrogă o lege din 1864 care interzice avortul

Camera Reprezentanţilor din Arizona a abrogat miercuri prin vot o lege din 1864 care interzicea aproape orice avort, considerată aplicabilă în urmă cu două săptămâni de către Curtea Supremă a acestui stat-cheie pe plan electoral, relatează AFP.

Mai mulţi republicani moderaţi s-au alăturat democraţilor şi au constituit o majoritate a abolire a acestei legi care interzice orice avort de la momentul conceperii, mai puţin dacă viaţa mamei este în pericol.

Nici violul şi nici incestul nu sunt considerate excepţii valabile, potrivit acestei legi abrogate, care a provocat o controversă aprigă în Statele Unite şi care a fost condamnată de către Joe Biden şi criticată mai moderat de către Donald Trump.

Rămasă "în adormire" de zeci de ani, această lege "este de-acum aplicabilă", potrivit unei hotărâri, la 9 aprilie, a Curţii Supreme a Arizonei.

Această hotărâre lua act de casarea jurisprudenţei Curţii Supreme a Statelor Unite, care a anulat în iunie 2022 garabnţia federală a dreptului la avort.

În urma acestei hotărâri care a redat statelor federale întreaga latitudine să legifereze în acest domeniu, aproximativ 20 de state au interzis sau au restrâns dur accesul la avort.

Procuroarea generală a Arizonei, democrata Kris Mayes, a avertizat de mult timp că nu va angaja nicio urmărire, lucru care se poate schimba în funcţie de alegeri, deoarece procurorii sunt aleşi în Statele Unite.

Decizia de a "reimpune o lege dintr-o epocă în care Arizona nu era un stat, în care Războiul Civil făcea ravagii şi în care femeile nu puteau nici măcar să voteze, va rămâne în istorie ca o pată pe statul nostru", a deplâns ea la 9 aprilie.

Promotorii unei iniţiative populare au anunţat recent că au strâns semnăturile în vederea obţinerii unui referendum în vederea înscrierii avortului în Constituţia Arizonei.

În cazul unei confirmări, acest vot ar urma să aibă loc în timpul alegerilor prezidenţiale de la 5 noiembrie, aşa cum va fi cazul, de exemplu, în Florida (sud-vest), alt stat-cheie în acest scrutin.

Preşedintele democrat în exerciţiu Joe Biden face din apărarea drepturilo femeilor o axă majoră a campaniei sale în vederea obţinerii unui al doilea mandat împotriva adversarului său republican Donald Trump.

Acesta din urmă se laudă că a reuşit, prin numirile pe care le-a făcut la Curtea Supremă, o răsturnare a jurisprudenţei, în 2022, dar subliniază riscurile electorale ale unei poziţionări prea conservatoare în privinţa avortului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb