AFP: Canada blochează vânzarea de pământuri rare către China

A.F.
Internaţional / 19 iunie

AFP: Canada blochează vânzarea de pământuri rare către China

Ottawa a blocat pentru prima dată vânzarea de pământuri rare din nordul îndepărtat al Canadei unei companii cu sediul în China, lider în acest sector, a declarat marţi o sursă guvernamentală, notează AFP.

Guvernul federal nu a exclus să intervină din nou pentru a "restrânge investiţiile chineze în sectorul minier canadian", a declarat pentru AFP un responsabil sub protecţia anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public despre acest subiect.

În urma falimentului sucursalei sale din Canada, compania australiană Vital Metals plănuia să-şi vândă rezervele de minereuri companiei chineze Shenghe Resources, fiind în imposibilitatea de a le procesa.

Dar Jonathan Wilkinson, ministrul resurselor naturale, "a intervenit pentru a facilita încheierea unui acord, astfel încât materialele să poată rămâne în Canada", a precizat aceeaşi sursă.

Materialele extrase din mina Nechalacho, din Teritoriile de Nord-Vest, au fost, în consecinţă, vândute cu trei milioane de dolari canadieni (2 milioane de euro) către Saskatchewan Research Council, care construieşte fabrici de procesare.

Ottawa consideră că metalele rare sunt o chestiune de securitate naţională şi ele constituie un element determinant al strategiei sale de decarbonizare.

Guvernul condus de Justin Trudeau a pus astfel în aplicare restricţii la investiţii şi exporturi, vizând în principal China, care domină în mare măsură sectorul.

Pentru a accelera mineritul local şi a construi noi fabrici de baterii au fost alocate miliarde de dolari în stimulente guvernamentale.

Pământurile rare şi alte minereuri strategice precum litiul, cadmiul, nichelul şi cobaltul sunt componente esenţiale ale bateriilor de vehicule electrice, turbinelor eoliene şi ale altor aşa-numite tehnologii verzi.

Canada "ia măsuri pentru a dezvolta sectoare naţionale sigure pentru minereurile esenţiale în vederea reducerii dependenţei acesteia de ţările străine", a subliniat biroul ministrului Wilkinson într-un comunicat.

"Când este vorba de finanţarea companiilor miniere care operează în Canada, răspunsul nu poate fi pur şi simplu o investiţie din partea întreprinderilor de stat chineze", a adăugat ministerul.

În 2022, ministrul industriei François-Philippe Champagne a cerut ca trei întreprinderi chineze să-şi vândă acţiunile la companii canadiene de minereuri critice, după ce a înăsprit reglementările în acest domeniu.

Luna trecută, Statele Unite au anunţat o creştere semnificativă a taxelor vamale aplicate pentru echivalentul a 18 miliarde de dolari unor produse chinezeşti, inclusiv minerale rare. de securitate".

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Nu mai regleaza piata?

  1. Cum ajută piața oligopolurile și monopolurile? Mai ales cele aflate sub papuc PCC?

  foarte bine…

  China are monopol global deja pe acesta nisa… e normal sa o blocheze… e vb de risc national… 

  Trebuie pastrat un echilibru global… nu trebuie sa depindem in proportii prea mari de nimeni… 

  s c c r e t 

  Foarte bine, poate invata si ceilalti!

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9716
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9007
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3183

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb