AFP: Cel puţin 37.000 de persoane sunt date dispărute, potrivit Kievului

R.S.
Internaţional / 16 aprilie

AFP: Cel puţin 37.000 de persoane sunt date dispărute, potrivit Kievului

Ucraina a anunţat astăzi că a identificat aproape 37.000 de civili şi soldaţi dispăruţi de la începutul invaziei ruseşti, un bilanţ care rămâne incomplet, în special din cauza faptului că aproape 20% din teritoriul ţării este sub ocupaţie rusă, relatează AFP.

La sfârşitul lunii februarie, Kievul a estimat că 31.000 dintre soldaţii săi au fost ucişi în război. Cu toate acestea, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a subliniat pe Facebook că "aceste cifre ar putea fi mult mai mari", întrucât recensământul este încă în curs de desfăşurare, conform AFP.

De la declanşarea invaziei ruseşti, la 24 februarie 2022, zeci de mii de persoane - civili şi soldaţi - au murit, dar nu există o cifră globală fiabilă. Iar procedurile de identificare a celor morţi sau dispăruţi pot dura luni de zile.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat la sfârşitul lunii februarie că 31.000 dintre soldaţii săi au fost ucişi în doi ani de război, unul dintre foarte puţinele cazuri în care Ucraina a făcut un bilanţ oficial al pierderilor sale militare. Armata rusă nu şi-a comunicat pierderile militare decât în foarte rare ocazii, iar aceste cifre sunt considerate a fi mult minimizate. Numărul victimelor civile este, de asemenea, necunoscut, deoarece nu există informaţii fiabile pentru teritoriile ocupate de Rusia de la începutul invaziei, care a dus la distrugerea a numeroase oraşe şi sate, informează sursa citată.

Cazul oraşului Marioupol, asediat în primăvara anului 2022 de forţele ruseşti şi ocupat în prezent, este emblematic. Potrivit Kievului, zeci de mii de oameni au murit acolo şi au fost îngropaţi sub dărâmături sau în gropi comune. În plus, potrivit lui Dmitro Lubineţ, "în jur de 1.700" de ucraineni sunt "reţinuţi ilegal" de Rusia.

Ucraina estimează totodată că cel puţin 20.000 de copii ucraineni au fost deportaţi în Rusia din zonele ocupate în ultimii doi ani. Potrivit Kievului, puţin sub 400 au fost repatriaţi de autorităţile ucrainene până în prezent, transmite AFP.

În primăvara anului 2023, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi a comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru rolul lor în "deportarea" copiilor ucraineni în Rusia. Kremlinul respinge aceste acuzaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb