AFP: Vot masiv, dar simbolic, la ONU în favoarea aderării Palestinei

R.S.
Internaţional / 10 mai

AFP: Vot masiv, dar simbolic, la ONU în favoarea aderării Palestinei

Adunarea Generală a ONU a votat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluţie care cere aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizaţie, dar acest vot, care a provocat furia Israelului, are doar un caracter simbolic ca urmare a veto-ului opus de SUA în Consiliul de Securitate, relatează AFP.

Rezoluţia, prezentată de Emiratele Arabe Unite, a fost votată de 143 din cele 193 de state membre ale ONU. Numai 9 state au votat împotrivă, respectiv SUA, Israel, Argentina, Ungaria, Cehia, Palau, Nauru, Micronezia şi Papua Noua Guinee, iar 25 s-au abţinut. România se numără printre ţările care s-au abţinut.

În urma adoptării rezoluţiei, Palestina primeşte în cadrul ONU drepturi care depăşesc statutul său actual de "stat observator nemembru" şi care stabilesc participarea sa la Adunarea Generală, precizându-se însă că nu va avea drept de vot şi nici nu va putea candida în organismele ONU, potrivit AFP.

Confruntaţi cu războiul din Fâşia Gaza, palestinienii şi-au relansat cererea din 2011 prin care au solicitat să devină stat cu drepturi depline în cadrul ONU. Obţinerea acestui statut necesită - înaintea unui vot favorabil cu o majoritate de două treimi în Adunarea Generală - o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate al ONU. Or, Statele Unite s-au opus prin veto acestei cereri pe 18 aprilie în Consiliul de Securitate.

În pofida caracterului în cea mai mare parte simbolic al rezoluţiei votate, Israelul a reacţionat vehement, conform sursei citate.

"Înnebunesc !", a spus ambasadorul israelian Gilad Erdan, vorbind de la tribuna Adunării Generale, pe care a acuzat-o că "dă drepturi unui stat şi unei entităţi deja controlate de terorişti". "Faceţi Carta ONU bucăţi, să vă fie ruşine !", a mai spus ambasadorul israelian, care, într-un gest simbolic, a introdus un text cu Carta ONU într-un tocător de documente.

La rândul său, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a criticat "decizia aburdă" a Adunării Generale a ONU, pe care o consideră "un premiu pentru teroriştii Hamas în urma comiterii celui mai mare masacru împotriva evreilor după Holocaust şi a crimelor sexuale cele mai atroce pe care lumea le-a văzut vreodată", referire la incursiunea armată efectuată de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie şi urmată de ofensiva armatei israeliene în Fâşia Gaza, transmite AFP.

De partea sa, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la ONU, Mohamed Issa Abushahab, a declarat, vorbind în numele statelor arabe, că această rezoluţie "va avea un impact important asupra viitorului poporului palestinian", chiar dacă ea în sine "nu face dreptate statului Palestina".

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Să vedem ce o fi și la gura lui Bibi :)

  Asa cum spuneam intr-un comentariu de dimineață. 

  Cu ocazia asta, am aflat și de existența unor state membre ONU care au votat împotrivă: Palau și Nauru. Să le caut pe glob.

  De celelalte 7 din 9 care au zis niet am auzit câte ceva :) 

  1. Caută și vei găsi!

   Este un semn ca democrația nu este doar de decor. 

   Chiar dacă doar simbolic. Și este de apreciat. 

   Noi vrem democrație,

   Dar și pentru căței...... 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb