AIPC nu se lasă, desfiinţarea Rasdaq merge înainte

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2015

AIPC nu se lasă, desfiinţarea Rasdaq merge înainte

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) reclamă, din nou, probleme la delistarea unor emitenţi de pe piaţa Rasdaq, transmiţând că "măsurile pe care ASF susţine că le-a întreprins nu au produs nici un rezultat concret în piaţă".

AIPC apreciază că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avut o "atitudine nesatisfăcătoare".

AIPC a semnalat, printr-un comunicat din data de 9 iunie 2015, deficienţe privind delistarea emitenţilor de pe Rasdaq, care priveau nefinalizarea evaluărilor respectivelor societăţi în termenele sugerate de lege (având ca efect neîncasarea preţului de retragere de către acţionari), precum şi faptul că perpetuarea unei asemenea situaţii induce incertitudine în piaţă şi cu privire la achiziţiile unor investitori. AIPC solicită măsuri ferme şi imediate din partea ASF pentru a corecta aceste neajunsuri, pentru a sancţiona vinovaţii şi a despăgubi/proteja investitorii.

Asociaţia precizează, în comunicatul de ieri: "Printr-un răspuns transmis către AIPC la data de 6 iulie 2017- deci la o lună de la comunicatul AIPC - ,ASF a precizat că a monitorizat procedurile de retragere a acţionarilor şi că a procedat la aplicarea de sancţiuni şi a solicitat chiar refacerea rapoartelor de evaluare. ASF a precizat, totodată, că nu consideră corecte problemele semnalate şi măsurile propuse de AIPC în legătură cu dobândirea de acţiuni de către investitori în timpul procesului de retragere, invocând o serie de argumente juridice generale".

AIPC semnalează că măsurile pe care ASF susţine că le-a întreprins nu au produs nici un rezultat concret în piaţă: "În continuare, chiar şi în prezent, după ce termenele legale obligatorii au expirat de câteva luni, există societăţi care nu au finalizat procesele de evaluare în vederea determinării valorii preţului datorat acţionarilor care se retrag. Este evident că, datorită acestei situaţii, acţionarii nu au încasat sumele la care sunt îndreptăţiţi şi, în plus, nu au fost (şi cel mai probabil nici nu vor fi) compensaţi pentru această întârziere.

Măsurile ASF nu au un efect activ, de descurajare a celor care nu respectă termenele legale şi de forţare a acestora să acţioneze cât mai repede. Dimpotrivă, măsurile ASF intervin post factum, fără a înlătura efectele negative pentru investitori şi posibilele efecte pozitive obţinute de societăţile în culpă şi de conducerea/acţionarii majoritari ai acestora".

AIPC se declară dezamăgită de acest mod de a proceda al ASF şi reiterează solicitarea ca ASF să acţioneze într-un mod activ, ferm şi imediat, pentru a înlătura consecinţele nedorite care se produc asupra investitorilor, decurgând din nefinalizarea rapoartelor de evaluare şi neplata preţului datorat acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere.

În ultima vreme, ASF a amendat, pe bandă, conducerile unor companii de pe Rasdaq, pentru că nu au respectat obligaţia să convoace acţionarii, conform legii 151/2014, privind desfiinţarea Rasdaq, în termen de patru luni de zile.

Recent, AIPC s-a declarat nemulţumită şi de modul în care Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) monitorizează procesul de evaluare al societăţilor care se delistează de pe piaţa Rasdaq. În replică, Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, a transmis că Asociaţia îşi face treaba, conform prerogativelor, însă că nu poate interveni în relaţiile contractuale dintre emitent şi evaluator.

AIPC precizează că a detectat următoarele încălcări ale regulamentului 17/2014 al ASF şi, implicit, a legii 151/2014:

1.Societăţi care nu au comunicat existenţa unor cereri de retragere din partea acţionarilor: Ciac SA Oradea (CIAC), Metalurgica SA Vlăhiţa (METU), Giurgiunav SA Zimnicea (GIUR). AIPC stă la dispoziţia ASF cu dovezile expedierii către aceste societăţi a cererilor de retragere.

2.Societăţi care nu au comunicat evaluatorul: Unio SA Baia Mare (UNIO), Icos SA Sibiu (ICOS), Hepites SA Galaţi (HEPI)

3.Societăţi care nu au comunicat la termenul prevăzut de Regulamentul 17/2014 preţul/acţiune din raportul de evaluare: Avicola SA Buzău (AVZU), Moldovulcan SA Galaţi (MVUL), Astral SA Bucureşti (ASBU), Instcomp SA Suceava (INMP), Remat SA Galaţi (REMQ), Simerom SA Sibiu (SIEM), Steaua Română SA Câmpina (STRO), Conserv SA Buftea (CONS)

4.Societăţi care nu au achitat acţionarilor sumele datorate la termenul prevăzut de Regulamentul 17/2014 : Electroputere VFU SA Paşcani (RMAR), Forestind SA Suceviţa (FRID)- această societate plăteşte în rate sumele datorate, întinse pe o perioadă de 1 an.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. LA pct 3 este si Moldoforest(Molo) si RMAR a zis CA da banii in rate-5

  1. Printre societatile care nu au comunicat nici macar evaluatorul se afla si ROMAN Brasov (ROVA)

   din comunicatul de pe bvb mie mi se pare ca nu mai vor deloc sa dea ceva...la rmar...bine, nu ii lasa asf, dar ma rog

   vor sa ramana pe bursa,dar actiunile depuse spre retragere le vor plati,in rate,asa mi-au spus mie(rmar)

   RMAR se [...] pe ea de AGEA. Sa vedem ce zice asf de asta... ASF nu a existat in aceasta perioada iar singura ei functie a fost tergiversarea aplicarii legii cu consecinte defavorabile pt credibilitatea pietei de capital, cotatiilor bursiere, actionarii minoritari. Singurii care au avut de castigat sunt majoritarii care nu au mai trebuit sa plateasca actiunile pentru TOTI actionarii minoritari prin aplicarea art 206 si 207 din legea 297/2004 (banii ar fi fost virati intr-un cont escrow daca nu isi ridicau minoritarii banii trimisi prin posta sau op - inainte trebuia sa faca o oferta publica de cumparare. ce inseamna asta? inseamna ca in conformitatea cu reg 16/2014 privind veniturile asf la anexa 1 sunt prevazute la pct. 6 litera a faptul ca asf isi "insuseste" 1% din valoarea OPC si, daca ii musai (si de cele mai multe ori, legal e) se face si o opp in prealabil din care asf se mai alege cu 1,5% pt ca exista si e populata de indivizi ca radu rusanu care e arestat la domiciliu sau ceva.Misu, sper ca urmezi si tu, in mortii mortilor tai, si toata camarila asf-ista care a tacut malc si a luat niste salarii nesimtite si a mai luat si spaga, se vb prin oras, de la majoritari ca sa inchida ochii. Asa ca va urez tuturor asf-istilo indiferent ca sunteti de foarte mult bun simt si competenta (Iulian Panait), alaturi de persoane competente dar care mictioneaza pe cunostintele lor ca sa protejeze majoritarii la ordinul superiorilor lor (Rangu, Misu cel Diuretic), cetateanul Naescu si cetateanca Padureanu pentru ca sunt pur si simplu nesimtiti, mincionosi si incompetenti, cetateanul Ursache care a administrat participatiile statului la peste 11.000 de societati da' acum nu poate sa supravegheze mai putin de 2.000 de entitati fizice sau juridice, cetatence ca Cervatiuc si Dorobantu care sunt perfect inutile,si altor persoane de pe acolo, o viata si o moarte in conformitate cu modul in care ati aplicat legislatia NEDISCRIMINATORIU, in conformitate cu modul in care ati aplicat cu celeritate legea (voi nu sunteti "simpli functionari" care castiga minimul pe economie ci aveti salarii pe care multi le considera nesimtite si cu aceste salarii ar trebui sa vina si o responsabilitate pentru actiunile pe care le faceti, ca dor nu sunteti numiti doar pentru ca ati fost membrii de partid,daca gresiti si/sau nu va faceti treaba nu va verifica nici dna-ul, nici diicot-ul, nici nu va da nimeni afara pt ca e axiomatic ca voi sunteti niste ingerasi hipercompetenti si care nici nu puteti sa faceti ceva imoral, ilegal, partinitor etc.) si in conformitate cu modul in care ati tacut din gura si nu ati informat despre problemele care au aparut de-a lungul timpului cu aplicarea legislatiei pietei de capital) cat si familiilor voastre (copii, mame, tati,sotii, amante-daca beneficiaza fie si de UN LEU din remuneratia voastra ca de spaga nu poate fi vb ever in cazul unui asf-ist)!!

   Deci stai sa inteleg (eu stiu ca-s extremist dar unii sunt cam... creduli, ca sa folosesc un hipereufemism): adica tu, emitent, te pisi pe ea de lege, nu respecti niciun termen prevazut de lege, si spui verbal unui actionar ca vei plati celor care au cerut retragerea. Poate is eu extremist dar astia nu prea mi-au aratat ca vor sa-mi plateasca in afara instantei...RMAR-istilor sa muriti in chinuri si sa aveti o viata chinuitoare si voi si familiile voastre!!

   Mergi urgent la spitalul 9.

   Esti prea dur, nu-i decat un idiot.

   Idiot esti tu iar spitalul 9 nu are doar sectie de agitati.

   Sigur esti un investitor pe bursa si nu cetatean ce este "in sistem"? Daca esti din sistem, urarile raman.Si le-as "potenta" dar nu prea stiu cum. Hai sictir!

   ASF a inchis ochii la ilegalitati flagrante, cu iz de puscarie. Exemplu: raport de evaluare facut de un individ care NU e evaluator autorizat (la SC Forconcid FOND), raport neverificat de ANEVAR.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro