ALEGERI 2024: Zelenski: "Avem deja acorduri cu partenerii privind sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina"

S.B.
Internaţional / 9 iunie

Zelenski: "Avem deja acorduri cu partenerii privind sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina"

Preşedintele Volodimir Zelenski, întors din Franţa, unde a avut convorbiri cu Emmanuel Macron şi Joe Biden, le-a spus sâmbătă seara compatrioţilor că Ucraina are noi soluţii pentru apărare, informează news.ro.

În plus, Zelenski susţine că a ajuns deja la acorduri cu partenerii pentru sistemele suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina, iar unele dintre aceste soluţii vor fi puse în aplicare mai repede, iar altele - "mai aproape de toamnă".

"Sunt recunoscător fiecărui lider, fiecărui stat care ne sprijină cu adevărat în acest sens în mod practic", a declarat Zelenski în discursul video de sâmbătă seară.

Ucraina a insistat pe lângă partenerii ei să îi furnizeze sisteme suplimentare antiaeriene pentru a putea contracara atacurile ruse, mai ales după înăsprirea ofensivei Moscovei. Potrivit lui Zelenski, Ucraina are nevoie de cel puţin şapte sisteme antiaeriene moderne suplimentare, dintre care două pentru a apăra regiunea Harkov (nord-est), care este ţinta unei ofensive ruseşti începând din 10 mai. Italia a anunţat în această săptămână că va furniza Ucrainei un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T. Kievul solicită în special sisteme americane puternice, Patriot, România fiind una dintre ţările luate în calcul pentru a furniza un astfel de armament.

Zelenski a confirmat, pe de altă parte, în discursul de sâmbătă seara, că ofensiva rusească la Harkov a fost oprită. "Acum îi reţinem cât mai mult posibil şi distrugem unităţile ruseşti care intră pe teritoriul nostru şi terorizează regiunea Harkov. Direcţia a fost întărită. Şi va fi întărită în continuare", a promis Zelenski. În schimb, el a recunoscut că zona Doneţk rămâne "cea mai dificilă" de pe linia frontului.

"De asemenea, lucrăm pentru a asigura mai multe rezerve pentru armata noastră. Acum, datorită discuţiilor şi întâlnirilor din Franţa, avem noi soluţii pentru apărarea ucraineană - din partea Franţei şi a Statelor Unite", a spus Zelenski, fără a detalia.

El a fost în Franţa pentru a participa la comemorările Debarcării din Normandia şi cu această ocazie a avut discuţii cu preşedinţii Emmanuel Macron şi Joe Biden.

Zelenski a mai spus că există "progrese în domeniul artileriei", inclusiv în ceea ce priveşte producţia de obuze de calibru 155 în Ucraina, unde este pregătită o nouă platformă de producţie. El s-a referit, foarte probabil, la acordul încheiat în Franţa cu grupul franco-german de armament KNDS, producător al tunului Caesar, care a oficializat vineri la Paris crearea unei filiale în Ucraina pentru a produce aici echipamente şi muniţii, inclusiv proiectile de 155 mm.

Aviaţia de luptă şi războiul electronic vor avea, de asemenea, mai multe capacităţi, a menţionat preşedintele ucrainean, în condiţiile în care Ucraina aşteaptă să-i fie furnizate primele avioane F-16, iar Franţa a anunţat că îi va livra avioane Mirage-2000 şi va începe antrenamentul piloţilor ucraineni.

"Sunt recunoscător Franţei şi lui Emmanuel personal pentru iniţiativa şi sprijinul acordat propunerilor noastre de a ne antrena soldaţii şi de a ne dota brigăzile. Împreună, pregătim un nou cadru sistematic pentru instruirea unităţilor armatei ucrainene", a spus Zelenski, fără a preciza unde vor avea loc aceste antrenamente.

Franţa a sugerat că este dispusă să trimită instructori militari în Ucraina, dacă Kievul îi va solicita acest lucru, ceea ce este de natură să înfurie Moscova, care deja a ameninţat că militarii francezi ar deveni imediat ţinte "legitime" ale atacurilor sale.

"Continuăm să comunicăm cât mai activ posibil cu toţi partenerii noştri. La orice nivel care ne poate ajuta. Primul Summit al Păcii este peste o săptămână. Urmează, de asemenea, întâlniri şi negocieri importante cu liderii europeni - în scopul rezilienţei noastre, al protecţiei noastre împotriva terorii ruseşti. Am ajuns deja la acorduri cu partenerii noştri privind sistemele suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina, iar unele dintre aceste soluţii vor fi puse în aplicare mai repede, iar altele - mai aproape de toamnă", a declarat Zelenski în discursul adresat comptrioţilor.

El a mai spus că noi acorduri de securitate pentru Ucraina sunt aproape gata, după ce a încheiat deja 15 astfel de înţelegeri şi, potrivit presei, ar urma ca săptămâna viitoare să încheie un astfel de document important şi cu Statele Unite. Şi România a anunţat că are în pregătire un acord de cooperare pe termen lung cu Kievul în domeniul securităţii.

"Este acum timpul pentru decizii strategice în aceste luni", a spus Zelenski, arătând că luna mai "a extins" capacităţile ucrainenilor pe câmpul de luptă, "în special în ceea ce priveşte distanţa lungă", aluzie la aprobarea pe care a primit-o de a folosi sistemele cu rază mai lungă de acţiune primite de la parteneri pentru atacuri pe teritoriul rusesc.

"Iunie ar trebui să ne consolideze diplomaţia şi perspectivele strategice - tot ceea ce poate aduce mai aproape o pace justă şi poate da mai multă forţă societăţii noastre ucrainene", a mai spus Zelenski, referindu-se la summitul pentru pace de săptămâna viitoare găzduit de Elveţia, unde Ucraina spera să coaguleze o opinie internaţională cât mai largă pentru a-i sprijini punctul de vedere şi pentru a pune presiune asupra Moscovei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Putlere, scoate afișele cu "Votați Zele" din salon.

    La Obregia se aplică legea marțiala:) 

    Te rog ca doctor, cu toate că ești primul meu caz evident de malpraxis :))

    Pronto? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1357
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9082
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.1460

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb