Alexandru Rafila: "Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice"

G.D.
Politică / 30 martie

Alexandru Rafila: "Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat astăzi, la Timişoara, că nu se pune problema de interzicere a consumului de antibiotice, pentru că antibioticul, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina, dar trebuie utilizat cu precauţie, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie. El a arătat că se doreşte ca în momentul în care şi o farmacie eliberează antibiotic, acest lucru să fie consemnat, iar o reţetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic şi trebuie găsită o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, transmite News.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a afirmat că azi dimineaţă a citit un articol care scria că ministrul Rafila interzice antibioticele în România.

"Eu am auzit multe enormităţi şi am şi citit multe enormităţi dar aşa ceva este absolut incredibil. Noi nu vrem decât un singur lucru, să tratăm pacienţii cu antibiotic atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie, cu antibioticele de care este nevoie. Acest principiu face ca apariţia bacteriilor multirezistente, cele care provoacă infecţiile grave, mai ales în spiotale şi care pun vieţile în pericol, poate fi acest fenomen ţinut sub control dacă avem o politică coerentă în ceea ce priveşte utilizarea antibioticelor", a spus el.

Rafila a arătat că ministerul are ca şi ţintă trei categorii: populaţia generală, care trebuie să fie informată că nu trebuie să ia antibiotic decât pe baza prescripţiei medicale, nu trebuie să utilizeze eventual antibiotic rămase la domiciliu după o altă afecţiune, că informaţia şi reţeta trebuie eliberată de medic, nu la insistenţa pacientului ci atunci când medicul consideră că este necesar şi farmaciile trebuie să înţeleagă şi ele, la rândul lor, că nu trebuie să elibereze medicamentele acestea decât pe bază de reţetă".

"În momentul în care şi o farmacie eliberează antibiotic, acest lucru este consemnat. O reţetă simplă nu consemnează eliberarea de antibiotic şi trebuie să găsim o formulă care să consemneze exact eliberarea de antibiotic, să ştim care este consumul, care este structura consumului de antibiotice şi să ştim sigur că antibioticul nu se eliberează în farmecie decât când există o prescripţie dedicate şi dacă vreţi asumată pentru acel antibiotic. Nici vorbă de interzicerea consumului de antibiotice, antibioticul, alături de vaccinuri, reprezintă cele mai mari progrese pe care le-a făcut medicina în ceea ce priveşte creşterea duratei de viaţă şi a calităţii vieţii dar trebuie utilizat cu precauţie, atunci când este nevoie, în doza care este nevoie şi produsul care este nevoie", a spus Rafila.

Întrebat dacă stomatologii vor putea să elibereze reţete pentru antibiotic, Rafila a spus: "Vor putea elibera o astfel de reţetă, nu limităm nimănui care are dreptul de prescriere, acest lucru dar trebuie să fie foarte bine ocntrolat. Ne-am bucura dacă şi medicii stomatology vor participa la cursurile pe care le vom organiza pentru învăţarea bunelor practice de prescriere a antibioticelor", a mai spus Rafila.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O "vizita la medicul de familie saul a stomatolog, costa de 10 ori mai mult decat antibioticul.

    Fara suparare dar rezistenta la antibiotice s-a facut din faptul ca mancam carne crescuta cu antibiotice(cresc mai repede), nu din faptul ca iei antibiotice la o gripa, sau la o infectie cu reteta ca altfel n-ai cum.

    Oricum opreste reteta simpla in farmacie,de ce nu consemneaza?Totul este facut sa incurce oamenii!

    Mana cereasca.pentru presa.orce stire prost expusa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

08 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9543
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6181
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0759
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7545
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0518

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro