ANALIŞTII AMERICANI:"Economia Statelor Unite încă se confruntă cu riscul materializării unei recesiuni în W"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 august 2020

"Economia Statelor Unite încă se confruntă cu riscul materializării unei recesiuni în W"

Economia Statelor Unite încă se confruntă cu riscul materializării unei recesiuni în W, consideră o majoritate a economiştilor americani. Circa jumătate din membrii Asociaţiei Naţionale a Economiştilor de Afaceri din SUA estimează că produsul intern brut (PIB) al SUA nu va reveni la nivelul pre-pandemie până în 2022, arată un sondaj citat de CNN. Riscul este valabil totuşi pentru majoritatea ţărilor care se confruntă cu o intensificare a ratelor de infectare cu Covid şi care sunt astfel nevoite să implementeze sub o formă sau alta măsuri sanitare de protecţie.

În prima jumătate a anului, economia americană a înregistrat un declin al PIB de 4,6% din cauza lockdown-ului economic şi social, iar consensul în rândul economiştilor este că recesiunea ar fi fost şi mai dramatică în lipsa măsurilor de stimulare fără precedent aplicate de guverne şi de băncile centrale.

Practic, potrivit sondajului menţionat, circa 80% din membrii asociaţiei economiştilor americani sunt de părere că probabilitatea materializării unei recesiuni în W (eng. double dip recession) se ridică la 25%. O asemenea evoluţie ar presupune noi măsuri de stimulare fiscală şi monetară pe lângă pachetul aprobat în martie şi cel negociat în prezent în Congresul american.

Până acum, lichiditatea injectată în economie la nivel global se ridică la peste 10 trilioane de dolari (6 trilioane doar în SUA), în timp ce pandemia este estimată în cel mai rău scenariu să ducă la pierderea a 21,8 trilioane de dolari din economia globală sau 14,7 trilioane în cel mai bun scenariu.

Totodată, analiştii mai anticipează că piaţa muncii nu va reveni la o ocupare integrală (eng. full employment) până în 2022. Asta înseamnă că economia americană va funcţiona la un nivel suboptimal (sectorul de servicii reprezintă circa 70% din economia americană) în lipsa unui sprijin guvernamental pentru milioanele de şomeri care nu-şi vor fi regăsit de muncă. Scopul plăţilor respective a fost păstrarea puterii de cumpărare şi readucerea consumului - principalul motor al economiei americane - la nivelurile pre-pandemie.

Economiştii mai spun că următorul pachet de stimulare fiscală, negociat în prezent între republicani şi democraţi, ar trebui să fie mai mare de 1 trilion de dolari şi să includă sume pentru plata ajutorului de şomaj şi continuarea schemei de sprijin pentru plata angajaţilor din întreprinderile mici. Pachetul fiscal iniţial din martie s-a ridicat la 2 trilioane de dolari.

Deficitul bugetar al SUA a fost estimat în aprilie de către Congressional Budget Office (CBO) să ajungă anul acesta la circa 3,7 trilioane de dolari, echivalentul a 17,9% din PIB, acesta fiind cel mai ridicat din 1945. Pentru 2021, deficitul bugetar al SUA este prognozat la 2,1 trilioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb