Abonament gratuit

ANDREI RĂDULESCU, BT:"Industria prelucrătoare mondială, în revenire în formă de «V»"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Sectorul privat american a angajat 428.000 de persoane în august, potrivit unui raport publicat ieri

Industria prelucrătoare mondială a crescut pentru a doua lună la rând în august, cu un ritm în accelerare, fiind astfel confirmat scenariul revenirii în V pentru motorul economiei globale, arată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, într-un raport de analiză.

Rădulescu notează: "Markit Economics a publicat pe 1 septembrie datele privind dinamica indicatorului PMI (Purchasing Managers' Index) din industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale în ultimele decenii) în august şi primele opt luni ale anului curent. Indicatorul coincident reflectă climatul din industria prelucrătoare, pragul de 50 puncte separând scăderea de creştere. Statisticile indică creşterea industriei prelucrătoare mondiale pentru a doua lună la rând în august, cu un ritm în accelerare - indicatorul PMI în urcare cu 1,2 puncte raportat la iulie, la 51,8 puncte, maximul din octombrie 2018. Se confirmă scenariul revenirii în V pentru motorul economiei mondiale".

Andrei Rădulescu adaugă faptul că ,din datele publicate de Markit, se evidenţiază majorarea producţiei şi în august, componentă care a urcat cu un ritm lunar de 1,6 puncte, la 53,6 puncte, maximul din aprilie 2018.

Acesta completează: "De asemenea, segmentul comenzi noi a crescut cu un ritm lunar de 1,6 puncte la 52,8 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2018, evoluţie care exprimă premise favorabile pentru dinamica producţiei pe termen scurt. Ameliorarea semnificativă la nivelul segmentelor bunuri intermediare şi bunuri de capital (indicatorii PMI la maximele din ultimii ani) exprimă intrarea industriei mondiale în ciclul post-pandemie. Din perspectiva analizei pe ţări se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare în China, SUA, Germania, Marea Britanie, India şi Brazilia în luna august. Pe de altă parte, această ramură a economiei a scăzut în Japonia, Mexic, Filipine şi Vietnam luna trecută".

Totodată, economistul atrage atenţia cu privire la faptul că numărul de locuri de muncă din industria prelucrătoare mondială s-a diminuat pentru a noua lună consecutiv în august, pe fondul implementării de măsuri de eficientizare în contextul evoluţiilor nefavorabile din prima jumătate a anului curent.

Componenta perspective de evoluţie a industriei pe termen scurt a atins, în august, cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, mai arată Andrei Rădulescu.

"În SUA (prima economie a lumii cu o pondere de aproximativ 24% din PIB-ul mondial în 2019) industria prelucrătoare a crescut pentru a treia lună consecutiv în august: indicatorul ISM (calculat de Institute for Supply Management) s-a majorat cu 1,8 puncte lună/lună la 56 puncte, maximul din ianuarie 2019. Creşterea semnificativă a componentei comenzi noi (cu 6,1 puncte lună/lună la 67,6 puncte - cel mai ridicat nivel din 2004) exprimă perspective favorabile pentru dinamica producţiei din trimestrele următoare. Totodată, componenta producţie a consemnat un avans lunar de 1,2 puncte la 63,3 puncte în august. Pe de altă parte, industria prelucrătoare din SUA a continuat să reducă locurile de muncă luna trecută", punctează analistul.

La rândul lui, analistul ING James Knightley punctează într-un raport că indicatorii ISM privind industria prelucrătoare americană sugerează "o durabilitate bună a procesului de relansare economică pe parcursul restului de an".

Totodată, acesta arată că indicatorul ISM pentru locurile de muncă a rămas în teritoriul contracţiei (sub 50) la 46,4 puncte, în creştere însă de la 44,3 puncte luna precedentă.

"Faptul că (indicatorul) se apropie de pragul de 50 de puncte sugerează o reducere a ritmului de concedieri spre deosebire de luna trecută", mai spune Knightley.

De notat că un alt raport publicat ieri arată că sectorul privat din SUA a angajat 428.000 de oameni în august. Evoluţia vine după o creştere de 212.000 de locuri de muncă create în iulie (revizuit de la 167.000 iniţial).

Raportul a venit sub aşteptările pieţei americane, analiştii estimând 950.000 de noi locuri de muncă create de sectorul privat. "Datele din august demonstrează o revenire lentă. (...) Angajările noi sunt minime, iar afacerile de toate mărimile şi din toate sectoarele mai au mult până se apropie de nivelurile lor de angajare pre-Covid", a comentat cifrele Ahu Yildirmaz, vicepreşedinte la ADP Research Institute, instituţia care publică aceste date.

De asemenea, în China, a doua economie a lumii, industria prelucrătoare a crescut pentru a patra lună la rând în august: indicatorul PMI Caixin în urcare cu un ritm lunar de 0,3 puncte la 53,1 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2011, potrivit lui Rădulescu.

"Ameliorarea comenzilor noi (inclusiv creşterea comenzilor de export pentru prima oară din decembrie 2019) şi semnalele de stabilizare a locurilor de muncă indică premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare pe termen mediu. Nu în ultimul rând, industria prelucrătoare din Zona Euro (principalul partener economic al României) a crescut pentru a doua lună la rând în august, dar cu un ritm marginal mai lent, conform indicatorului PMI. Ameliorarea componentei perspective de evoluţie pe termen scurt spre maximul din 2018 exprimă premise bune pentru dinamica producţiei pe termen scurt. Se evidenţiază creşterea înregistrată pe segmentul bunuri de consum, influenţată de mix-ul relaxat de politici economice. Din perspectiva analizei pe ţări se observă dinamica indicatorului PMI din Italia, Irlanda, Olanda, Germania şi Austria. Pe de altă parte, industria a scăzut în Spania, Franţa şi Grecia în luna august", arată Andrei Rădulescu.

În ceea ce priveşte datele privind volumul comerţului international, Rădulescu punctează că acesta a crescut cu un ritm lunar de 7,6% în iunie după ajustarea pe parcursul a cinci luni la rând determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele asociate acestui şoc fără precedent. Acesta subliniază, citând date publicate recent de departamentul de analiză a politicii economice din Olanda, că şi producţia industrială mondială a reaccelerat în iunie, evoluţii care "confirmă depăşirea punctului critic al şocului indus de incidenţa pandemiei şi poziţionarea la începutul unui nou ciclu economic". Producţia industrială mondială a crescut pentru a doua lună consecutiv în iunie, ritmul lunar accelerând la 4,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

25 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0969
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4927
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4563
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Topul firmelor din Bucuresti 2020
Legal Accelerators
Forumul padurilor

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie