ANTON SILUANOV, MINISTRUL RUS AL FINANŢELOR:''Guvernul rus va reduce sprijinul oferit de stat economiei în 2021''

G.U.
Macroeconomie / 29 decembrie 2020

''Guvernul rus va reduce sprijinul oferit de stat economiei în 2021''

Guvernul rus va reduce sprijinul oferit de stat economiei în 2021, fiind îngrijorat de creşterea costului cu serviciul datoriei publice, ca urmare a răspunsului la pandemia de COVID-19, precum şi de scăderea preţului petrolului, a declarat astăzi ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În încercarea de a consolida finanţele publice, în 2020 Rusia a dublat împrumuturile de pe piaţa locală, a majorat unele taxe şi a crescut cheltuielile statului pe măsură ce a relaxat prevederile bugetare care protejează economia de şocurile externe.

Astăzi, Anton Siluanov le-a spus jurnaliştilor că în acest an chletuielile suplimentare ale statului rus pentru susţinerea economiei s-au ridicat la 4,5% din PIB, urmând ca în 2021 să se reducă la 1% din PIB. Chiar şi aşa, este posibil ca banca publică de dezvoltare VEB să achiziţioneze o parte din acţiunile preferenţiale ce vor fi emise de compania naţională de căi ferate, în ideea de a-i pune la dispoziţie acesteia fondurile necesare pentru programul său de investiţii, a spus Siluanov.

Ministrul rus al Finanţelor a respins propunerile Băncii Mondiale conform cărora autorităţile ruse pot opta pentru o consolidare fiscală mai graduală decât cea pe care o au în vedere în prezent. "Dacă vom continua aceeaşi politică pe care am urmat-o în acest an, vom scoate bani din economie. Nu putem retrage toată lichiditatea de pe piaţă şi să finanţăm cheltuielile", a spus Siluanov.

În 2020, Ministerul rus al Finanţelor a strâns aproape 5.300 miliarde de ruble (71,89 miliarde de dolari) prin vânzarea de bonuri de trezorerie pe piaţa internă iar cea mai mare parte a bonurilor au fost cumpărate de principalele bănci ruseşti, ceea ce a redus lichiditatea în sistemul interbancar, transmite Agerpres.

Anton Siluanov a mai spus că Rusia trebui să revină în 2022 la prevederea bugetară care protejează economia de şocurile externe, făcând referire la un sistem bugetar lăudat de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. "Dacă vrem să facem acest lucru, nu putem să ne menţinem cheltuielile la un nivel ridicat tot timpul. Noi urmăm o politică responsabilă spre deosebire de alte ţări care inundă cu bani economiile lor", a declarat oficialul rus.

Raportul datorie-PIB a ajuns la 20% în cazul Rusiei, iar Ministerul de Finanţe nu vrea să depăşească acest nivel, în condiţiile în care serviciul datoriei va urca la 1.400 miliarde de ruble în 2023, de la 800 miliarde de ruble în acest an.

Rusia nu intenţionează să majoreze taxele, a spus Siluanov, repetând acelaşi mesaj cu cel transmis în ultimii ani. Cu toate acestea, în 2020 Rusia a majorat taxele pentru unele sectoare precum şi pentru ruşii care câştigă mai mult de 67.800 de dolari pe an, notează sursa citată.

Ministrul Finanţelor a mai spus că revenirea preţului petrolului va ajuta Rusia să înregistreze un deficit bugetar de 3,9% din PIB în 2020, o cifră mai bună decât deficitul de 4,4% preconizat anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9183
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1388
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7564
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro