Apucătorii

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 06 iulie 2018

Cornel Codiţă

Aşezată natural în maniheismul ei ireductibil, bunica nu cunoştea decît două feluri de oameni: buni şi... ceilalţi. Undeva, în profunzimea sufletului, păstrăm cu toţii nestemata Bunătăţii, credea ea cu tărie, doar că unii, din motive pe care viaţa nu oboseşte să le înmulţească şi să le aştearnă înaintea fiecăruia, aleg, ori sunt împinşi pe căile cele rele. Căile erau rele, cu siguranţă; despre oameni, însă, nu putea să spună ea cum sunt. Adevărul despre om îl ştie doar Cel de Sus! Ea ştia care sunt oameni buni şi cîteva categorii precise în care se aşează... ceilalţi. Fiecare după fire, ori nărav. Ăsta, maică, e apucător! Nu era o etichetă menită neapărat să înjosească, ori să jignească, nu era nici o sentinţă morală absolută, ci mai degrabă o prevenire. Să ştii cu cine ai de a face şi la ce să te aştepţi de la el!

Apucător trimite la două trăsături foarte precise. Întîi, o sete de neostoit a posesiei, o înrobire totală sub jugul lui "A avea". Nu doar o patimă, ci o maladivă deformare a constructului interior care aduce în aceeaşi direcţie dorinţă, raţiune şi bucurie, toate închinate lui a avea... avere. Iar, mai apoi, o tărie, dincolo de omenesc, de a nu da din mînă niciodată, sub nici o presiune, pentru nici un motiv, ceea ce a apucat... să apuce. Motivul uman şi structura destinului se regăsesc în creaţia literară, în mai toate culturile lumii. Ca să dau un exemplu, Wilhelm Hauff, Das kalte Herz (Inimă de piatră), sau la noi Gala Galaction, Moara lui Călifar, ori Duiliu Zamfirescu, Tănase Scatiu.

Într-un moment unic al întîlnirii cu sine, consumat public, ceea ce este cu totul extraordinar ca fapt de viaţă, Liviu Dragnea ne-a aşternut limpede în faţă, nu doar cheia destinului său, ci şi tot ceea ce ne putem aştepta de la el, de acum pînă va închide ochii... pentru eternitate. Omul a apucat! Ce? În ordine existenţială inversă, mai întîi, o funcţie. Una mare, de ştab, dar ce zic eu ştab... mai mult... de zeu... căci zeii erau cei cu puterea de a împărţi discreţionar celor din jur tot ceea ce ţinea de esenţa vieţii lor: bucurii, necazuri, onoruri, putere, fapte măreţe, ori înfrîngeri, răsfăţ, ori definitiva condamnare la chinuri eterne. O funcţie pe care ştie că nu o poate păstra prea mult. Şi, atunci? Ceea ce poate şi nu vrea cu nici un preţ să mai dea din mînă sunt beneficiile funcţiei, de care nu are de gînd să se despartă cu nici un chip: agoniseala şi securitatea personală. Păi, ce... eu sunt prost, ca alţii? Ia uitaţi-vă în jur! Iliescu... a fost mai zeu ca mine de zece ori... şi... acum? Acum, se duce la tribunal să lămurească chestiile alea cu genocid şi crime împotriva umanităţii! Ori, Stănculescu, omul care l-a ajutat pe Iliescu să ajungă "zeu"... unde-i acum şi cu ce s-a ales, mai la urmă, din viaţă? Nişte puşcărie şi degradarea militară??? Roman? Păi, pe urmele lui Iliescu... tot la... ! Dar, Constantines-cu? O amărîtă de fundaţie şi nişte congrese la care îl invită alţii... nu-l mai ştie nimeni, pe-aici prin bătătură, nici dacă se plimbă cu portretul prezidenţial în mînă pe Calea Victoriei. Năstase? A învîrtit o lume întreagă pe degete şi vorba lui Sir Tobby: "Păi ăsta-i o figură cum nu mai găseşti în toată Iliria... un om care cîntă la viola da zgaibarac, mamă, ce-i mai dă cu sacîz, başca ştie şi vreo trei patru limbi ca la carte, fără carte, cuvînt cu cuvînt, iar firea l-a înzestrat cu cele mai alese daruri". Păi, ce... era el om doar de trei mii de ducaţi pe an? Şi, ce s-a ales?... puşcăria... mă rog, cu puşculiţa s-a aranjat, dar... totuşi... nu-i kosher! Băsescu s-a făcut om, e adevărat, dar şi el e pe tobogan, în jos! Nici el nu ştie dacă nu cumva o să-şi ducă bătrîneţile tot pe la tribunal, cu statul lui paralel, cu tot! Păi, eu nu sunt ca ăştia, eu sunt din alt aluat. Eu, ce-am luat nu mai dau, fie ce-o fi! Cu orice risc... că, oricum, nu e riscul meu, e al vostru!

Al doilea lucru apucat de Dragnea, cum spuneam, în ordine existenţială răsturnată, este "viaţa". Nici pe asta nu o poate păstra la infinit, ştie şi el! Dar atît cît o are, nu este dispus nici cît negru sub unghie să lase pe cineva să i-o strice... viaţa asta... pe care a apucat-o... şi la care acum nici douăzeci de ani nici măcar nu visa să viseze!

E de înţeles, omul, nu-i aşa?

Opinia Cititorului ( 12 )

 1. Asa procedeaza si catelusiiu mei apuca ceva si nu ii mai da drumul...mai ales cea mai rasfatata. Lucky..tinea cu dintii de mine sa nu plec...sa o las singurica.

  Cand iubesti ceva tii cu dintii de acel lucru sau fiinta!...cam primitiv, animalic... 

  1. Salomeo, sa intelegem ca Dragnea ne iubeste pe toti, de aceea "ne tine cu dintii, primitiv si animalic"?. 

   Nu fata draga ..Dragnea iubeste functia, averea..ce e greu de inteles!

   Ea intelege tot fara sa cuvante...mai bine ai lua exemplul ei!

  Ce frumos s-au depanat amintirile despre bunica si lumea ei de altadata si dupa ... pleosc in mocirla apucatorilor din nelumea de azi.

  Farmecul editorialului a disparut brusc ca si cum n-ar fi fost.  

  Poate nu ar mai fi trebuit personalizat apucatorul, nu de altceva dar personajul selectat este "mic copil" pe lângă alții. 

  Și așa e "demonizat" el pe toate canalele și din toate pozițiile.  

  Prea multe guri de tun sau țevi de pușcă pentru un trofeu atât de mic! 

  Și, după ce vânătorii îl vor fi băgat în tolbă, ce va fi?  

  Simplu, vânătorii de azi își vor arăta colții de apucători și ... vor fi hăituiți la rândul lor de gonacii de serviciu.

  Cam plictisitor ... 

  1. Un comentariu excelent. Dl Codita ati dat cu mucii in fasole!

   Parerea ta! ...comentariu pueril!

   Contrastul dintre cele doua parti are mult farmec!

   cine e altfel. Fara nume era articolul anului.

  Dle Codiță, pentru echilibrul comentariului Dvs...pe când să ne asteptam la o descriere SI a unora proprietari de “6 case”? Ce bine era daca nu personalizati atat de neobiectiv comentariul Dvs! L-as fi aplaudat cu ambele mâine! Asa...doar v-ati demonstrat opinia politica anti-d!

  1. are voie sa o exprime!

  Parca asa l-au stampilat americanii pe acest personaj sinistru. De Dragnea este vorba. Poate gresesc, prietenii de site, foarte vigilenti de obicei, ma pot corecta.

  "Eu nu vreau să plec ca prostul din această viaţă şi din această funcţie. Foarte simplu şi vă spun pe româneşte, ca la noi în Teleorman, adică vreau să duc această luptă până când sper că fiecare român, şi dvs. şi oricare din această ţară să ştie că poate avea încredere în justiţie, chiar dacă nu 100%". Ce mare conducator! Cita grija, cita preocupare pentru aproapele sau, cit altriusm! Bine ca milionele de romani, urmare a activitatii lui si a altor canalii ca el, pleaca din aceasta viata exact ca prostul.

  Aflam ca alt mare luptator care ne asigura ca se da de ceasul mortii pentru respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor, gaunosul Tariceanu, ne asigura si el ca a ajuns la concluzia: "Asta este situația, dacă are cineva de comentat, eu nu pot să mă opun, la câte distorsiuni am ajuns." Nasol, foarte nasol ca am ajuns la atitea distorsiuni. Cine s-a folosit de toate "oportunitatile" pentru a crea "atitea distorsiuni"? O distorsiune babana, care sa le incununeze pe toate celelate, doar asta, vorba lui Bula, ne mai lipsea: suspendarea presedintelui. Si mare lucru daca canaliile vor da indarat si n-o vor face. Ca doar s-au angajat sa mearga "pina la capat". 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

16 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9482
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2041
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5494
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8091
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3689

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro