ASF a oferit piaţa de capital pe tavă domnilor Lakis şi Juravle (II)

Cătălin Buzdea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2021

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

Comportamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) faţă de SIF-uri este de neimaginat pentru o instituţie dintr-un stat european. În acest articol voi descrie implicarea ASF şi a Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) în sprijinirea grupului despre care am scris anterior în ziarul BURSA.

ASF ştie perfect, cu toate detaliile, cum operează gruparea domnului Najib El Lakis. Membrii ASF nu pot fi atât de naivi încât să nu înţeleagă evidenţa: o grupare patronată de un infractor, împreună cu nişte administratori de fonduri, devalizează după cum poftesc mai multe companii publice. Nimic nu poate explica poziţionarea ASF drept avocat al grupării domnului Lakis. Membrii ASF văd, fără îndoială, în acte, transferurile uriaşe nejustificate din patrimoniul SIF-urilor în conturile unor administratori de fonduri (mai ales cele controlate de domnul Juravle) şi faptul că şefii SIF-urilor primesc în schimb voturile acelor administratori de fonduri la adunările generale. Iar membrii ASF nu numai că nu iau măsuri pentru protejarea milioanelor de acţionari prejudiciaţi, dar chiar fac eforturi să dea o aparenţă de legalitate unui cumul de ilegalităţi. În principiu e vorba de aceleaşi ilegalităţi pe care DIICOT le-a sesizat în 2014.

Justificarea ASF

ASF susţine că administratorii fondurilor interpuse (care au cumpărat acţiuni la SIF-uri) sunt nişte 'investitori' independenţi. Asta în condiţiile în care aproape toţi banii vin de la SIF-uri şi în plus şefii SIF-urilor plătesc comisioane exorbitante pentru ca aceşti administrator de fonduri să voteze în favoarea lor la adunările generale. Poate să existe ceva mai lipsit de sens? ASF nu vede nici încălcarea legii 31/1990, nici conflictul flagrant de interese care încalcă MiFID (Markets in Financial Instruments Directive), nici prejudicierea vădită a acţionarilor! Pe scurt, conform ASF, cât timp nu există un protocol scris între şefii SIF-urilor şi şefii administratorilor fondurilor interpuse în care să se stipuleze că se plătesc comisioane în schimbul unor voturi favorabile cu acţiuni proprii, toate evidenţele şi conflictele de interese nu înseamnă absolut nimic. Nu m-ar mira ca pentru ASF nici măcar un asemenea protocol scris (dacă ar exista) să nu însemne un indiciu temeinic pentru existenţa unor nereguli.

Banii dispar de nouă ani

SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) încasează dividende de peste 50 milioane euro pe an. Însă gruparea face ce vrea cu aceşti bani, dar şi cu restul activelor SIF-urilor. La SIF1 în ultimii nouă ani, cu excepţia unei singure dăţi, nu s-au plătit dividende către acţionari. Unde sunt aceşti bani? O parte importantă din încasările ultimilor ani au mers în alte ţări; Cipru, Liechtenstein şi Luxemburg (probabil şi altele). Nimeni nu l-a întrebat pe domnul Lakis de ce banii milioanelor de acţionari români sunt trimişi în conturi din afara jurisdicţiei româneşti. Cine să ceară socoteală?! Acţionarul fantomă Bogdan Juravle prin fondurile interpuse ale Swiss Capital şi BRK Financial Group? Domnul Juravle este mulţumit pentru că primeşte comision milioane de lei pe an de la domnul Lakis. Dar de ce ASF nu întreabă nimic? Investitorii SIF-urilor, inclusiv eu, ne întrebăm şi noi care este comisionul pentru membrii ASF?!

Manipularea AIPC

Un alt rol al Swiss Capital în gruparea patronată de domnul Lakis este coordonarea unei asociaţii care mimează reprezentarea investitorilor pieţei de capital. Această asociaţie se numeşte înşelător (ca şi numele Swiss Capital), Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC). Dar nu are nici website, nici adresă de e-mail sau pagină de Facebook. Nu este altceva decât o persoană fizică cu un număr de mobil greu de găsit. Am sunat de mai multe ori până a răspuns un domn, Laviniu Beze, care mi-a dat adresa lui personală de e-mail unde i-am scris despre neregulile de la SIF-uri. L-am întrebat despre poziţia AIPC în privinţa acestora. Şi aşa cum mă aşteptam, domnul Beze nu a mai dat niciun semn.

Prin această asociaţie parazit, condusă de omul de casă al Swiss Capital, gruparea şi-a creat imaginea înşelătoare că ar avea sprijinul acţionarilor în lupta cu fosta conducere a SIF5. Nu trebuie decât să căutaţi pe Google şi veţi descoperi cum AIPC a mimat - prin comunicate de presă, repetate, sau prin intervenţii la instituţii - că reprezintă acţionarii SIF5 în favoarea grupării domnului Lakis, aflată în luptă cu echipa domnului preşedinte Tudor Ciurezu. Această imagine a fost folosită şi în instanţele judecătoreşti pentru avansarea cauzelor grupării împotriva fostei conduceri SIF5. De exemplu, Laviniu Beze în calitatea sa de reprezentant al AIPC a intervenit împotriva fostei conduceri SIF5 şi în favoarea grupării domnilor Lakis şi Juravle în dosarul 2634/63/2020.

Beze-le lui Juravle şi Andrici

Pe domnul Beze îl mai găsim şi altundeva în afară de AIPC. Dânsul mai este şi membru CA la două dintre companiile conduse de echipa domnului Juravle, pe care le-am menţionat în articolul meu precedent. Este vorba de Impact Developer & Contractor (IMP) şi BRK Financial Group. Laviniu Beze mai deţine şi 5% din echipa de fotbal CSU Craiova unde domnul Andrici deţine 85% din acţiuni. Iar domnul Beze şi-a ajutat asociatul să devină administrator la SIF Oltenia.

Pentru acoperirea ilegalităţii voturilor la cele trei SIF-uri, domnii Lakis şi Juravle au folosit cei doi paraziţi - AIPC şi CRA-ul (Consiliu Reprezentanţilor Acţionarilor) de la SIF4 pentru crearea aparenţei de reprezentare a acţionarilor. Şi cum am mai spus, AIPC este condusă de Laviniu Beze, iar CRA-ul SIF4 de Ştefan Gioga, ambii fiind plătiţi lună de lună, direct sau indirect, de Swiss Capital.

Gruparea Lakis acţionează la vedere

La un ciolan de 1,5 miliarde euro se pot hrăni multe guri, dar în loc să se hrănească adevăraţii proprietari ai SIF-urilor, adică milioane de acţionari români, se hrănesc, la vedere, următorii:

1) Echipa domnului Lakis

2) Echipa domnului Juravle

3) Câţiva administratori de fonduri mai mici

Să stiţi că nu este vorba despre ceva de proporţii reduse. Avem un grup extins, probabil cel mai mare la ora actuală. Iar echipele domnilor Lakis şi Juravle se simt atât de bine protejaţi încât fac foarte multe la vedere. De exemplu, domnul Juravle nu avea nevoie să-l angajeze, cu acte în nişte companii listate, pe Laviniu Beze (preşedintele AIPC). Putea să-l plătească în numerar ca să nu fie atât de evident că este omul lui. Nici Ştefan Gioga n-a simţit nevoia să plece de la consiliul de administraţie al Swiss Capital înainte să devină preşedinte la sinecura CRA al SIF4. De asemenea, Najib El Lakis n-a considerat că merită să renunţe la nişte bani în plus pentru fiul său de la nişte consilii de administraţie unde SIF1 şi SIF4 au deţineri mari, şi măcar de ochii lumii să pretindă că ar fi un simplu consilier al domnului Drăgoi.

Un scenarist de film ar fi fost concediat cu un aşa narativ jalnic. Dar nu s-a terminat aici: gruparea domnului Lakis nici măcar nu s-a deranjat să ascundă comisionul aberant de 12,55% către Active Dinamic, care este o formă transparentă de devalizare a patrimoniului SIF4 în favoarea Swiss Capital. Ar fi putut să transforme Active Dinamic într-un fond închis aşa cum este, de exemplu, Active Plus, dar n-au considerat că ar merita efortul. Domnii Lakis şi Juravle sunt atât de încrezători în protecţia oferită de la vârful ASF încât n-au mai simţit nevoia să adopte nişte măsuri minime de precauţie ca să nu fie descoperiţi.

Extinderea caracatiţei

Gruparea extinsă, inclusiv partea domnului Juravle, a ajuns cu ajutorul capitalului sifonat în ultimii nouă ani să conducă o lungă listă de companii listate: SIF1, SIF4, SIF5, IMP, BRK, ALT (Altur), METY (Mecanica Rotes). Această listă nu include şi destinaţiile mai discrete unde s-au sifonat probabil mult mai mulţi bani. Banii pentru aceste acumulări îşi au originea în sifonarea pe care a început-o domnul Lakis la SIF1 (pentru care a fost şi arestat în 2014), dar gruparea de acum nu seamănă deloc cu cea din urmă cu nouă ani. Acum vorbim despre ceva uriaş. Cine ştie câtă putere va avea după alţi nouă ani?! Poate că va cumpăra (tot prin interpuşi) ce a mai rămas şi din Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar şi ce a mai rămas din presa financiară! După cucerirea SIF5 de anul trecut, probabil gruparea a ajuns să fie cel mai mare acţionar la BVB. Deja unul din cei doi vicepreşedinţi ai BVB, Robert Pană, o reprezintă deoarece este şi angajat al Swiss Capital.

Mă tot întreb de ce într-o Românie membră a UE, NATO şi partener strategic al SUA s-a permis expansiunea grupării create de Najib El Lakis? Lipsa de acţiune a instituţiilor statului în acest caz, ar putea duce România înapoi la vremea de glorie a domnului Vântu. Dar pe Vântu l-a măturat vântul schimbării DNA-DIICOT care a bătut dinspre Bruxelles. Însă acum a apărut în zare Lakis, călare pe un Drăgoi, cu un Juravle trăgând din frâu. Cine se va ocupa de dumnealor? Sau se doreşte revigorarea unei oligarhii cu care statul român s-a tot luptat, cu un succes onorabil, în ultimii 15 ani?

Opinia Cititorului ( 78 )

 1. Asa cum spune si domnul Buzdea, vom ajunge sa avem o bursa controlata de mafie. Deja asa este, partial, dar daca autoritatile continua sa doarma, astia vor cuceri si ce a mai ramas.

  1. Autoritatile dorm si o sa tot doarma...

   Statul doarme, Lakis vegheaza... 

   ...

   ...

   Dle poti să fi prost cât vrei dar nu așa, la vedere! Adică pe tine nu te deranjează că Sif1 nu dă dividende acționarilor furandu-le banii ,ci demersul omului pe care îl acuzi că nu e un sfânt și că tot nu ar putea " îmbogăți pe toți săracii din România " !

   Păi nici nu si-a propus asta, si-a propus că acționarii să primească dividende! Atât!

   Tu vrei desființarea bursei ! Esti grămadă! 

   Mesajul tau de la 1.2. ar fi putut sa ramina nesters, bine-mersi, pentru ca l-ai scris respectuos. Dar se incheie cu "Hai sictir!".

   Nu te puteai abtine? De ce sa scrii degeaba? Nu-i pacat de efort?! 

   La 1.3. esti tot tu, dar nu mai esti respectuos si nu tratezi subiectul articolului, ci te ocupi de autor (si o faci si huliganic).

   Treaba ta! 

   trebuie instituit embargou sif-urilor si asf -ului

   -nu mai scrieti articole despre sifuri si asf  

   -nu cumparati actiuni la sif -uri 

   -oameni au inteles! sifuri= tzeapa (mafie) 

   -nu mai publicati comunicatele de la sif-uri

   etc etc etc 

   D-le redactor "profesionist"

   Înainte sa scrieți un articol, o minima verificare se impune. E o regula. Prezentati informații eronate. Dl Beze nu are NICIO legătură cu BRK. O erata se impune, oficial

   Cancan-ul e în floare... 

   Dl Beze nu este administrator la BRK asa cum menționați în articol. În mod voit scrieți bazaconii. Ar trebui sa va respectați cititorii și nu sa-i informați eronat. Informațiile sunt publice domnilor...

   Beze si-a trecut in Curriculum Vitae faptul ca este membru in Consiliul de Administratie al BRK. Curriculum Vitae se gaseste pe internet, afisat ca si candidatura sa la un post in CA al BRK.

   Indiferent ca este sau nu mai este membru al CA al BRK, faptul inseamna ca minti cind spui ca "Dl Beze nu are NICIO legătură cu BRK". 

   Pe la voi pe acolo, minciuna e in floare. 

   Avind in vedere asta, comentariile tale de la 1.7. si 1.8. sint nerusinat denigratoare la adresa ziarului si a autorului articolului.

   Daca te mai prind ca faci asta, te suspend, conform Regulamentului. 

   Cine poate citi un raport curent pe bvb.ro poate vedea ca acea candidatura la Brk e cu foare foarte multi ani in urma, si nici macar nu a primit voturi.

   E frumos sa scrii sf uri, pacat insa ca lumea nu verifica si scrie vrute, nevrute si neadevarate. A mai candidat degeaba si la BanCA CArpatica, sper a fost in cardasie si cu majoritarul de acolo pe aceasi logica 

   Si la Fondul Proprietatea, era in combinatii cu celebru Mandrutescu de la Oracle. Sursa tuturor relelor de pe bursa, parol :)))

   A cerut si celor de la sif 2 niste locuri in CA-urile unde erau majoritari cei de la sif 2.

   Asadar cunoastem personajul. 

   Si ce frumos a fost cand nu a putut ciordi sif2 toate actiunile la 0.1, oare cine a castigat?

   ...

   Referirea Dvs din articol este la timpul prezent d-le MAKE! O scuza ar fi potrivita în loc de o amenințare...zic

   Cind ai scris ca "Dl Beze nu are NICIO legătură cu BRK", ai inclus si timpul trecut. Ceea ce este o minciuna prin omisiune.

   Daca ai fi vrut sa fii corect, atunci fi spus "Dl Beze nu are NICIO legătură cu BRK, IN PREZENT".  

   Dar, daca ai fi facut asa, atunci se vedea ca nu ai nici un motiv sa mai faci spume, pentru ca autorul, in argumentatia sa, invoca legatura lui Beze cu BRK, ceea ce pare real, de vreme ce o recunoaste insusi Beze.  

   Asa ca amenintarea ca te dau afara pentru minciuni nerusinate si denigrarea autorului si a ziarului este justificata.

  Incredibil!!! Tara bananiera! Astia de la ASF sunt foarte tari, avocatii infractorilor, pe fata :))

  Dar chiar nu-l intteaba NIMENI pe nenea Lakis unde sunt zecile de milioane de euro de la SIFs? Dividende nu se dau... ce se intampla cu banii? Merg in conturile domnului Lakis? Oare merg si in Liban? Ma intreb si eu... dar statul roman intreaba???

  1. Daca nu ai avea ochelari de cal, ai vedea ca banii aia sunt in VUAN la sif1! Vezi cat era VUAN pe vremea dlui Cuzman si cat este astazi!

   Exceptional raspuns contabil!

   OK, si banii furati unde sunt? 

   VUAN ul e pe hârtie . Averea reala a SIF 1 e in Cipru și in buzunarul lui Lakis. Aceste 3 sifuri sunt de fapt unul singur și ar trebui sa facă OPP la valoarea declarată pe hârtie . Altfel e o gluma proasta ca astea sunt acțiuni premium la bvb . Ele valorează 0 ca lichiditate. Cine a cumpărat înainte de preluare moare cu ele in brațe .

   discountul e la 59% din VUAN iar actionarii nu se hranesc cu vuan la sif 1.

   S-ti dea Dumnezeu sa nu ai altceva de mancare, decat VUAN ul acela umflat si gustos care te umple de incantare. La fel si pentru cei al caror caine credincios te afli!

  Oare ceea ce scrie in articol nu sunt fapte penale din partea lui Laviniu Beze? Sa pretinzi ca reprezinti niste oameni ca sa obtii foloase materiale ... NU STIU ... intreb si eu. MIE MI SE PARE CAM PENAL.

  Treaba cu Beze e tare de tot :))

  Deci omul ăla a luat bani de la Juravle (Swiss) și a pretins că acționarii SIF5 îi vor pe Drăgoi și Lakis. Pur românesc. Într-o altă țară nu știu ce ar fi pățit oamenii ăștia... cred că mulți ani cu executare...  

  1. Beze apare într-un CA la ALRV care e a SIFului5. E o pomană sau e frauda. Copariu care a reinventa legea concertarii ca sa ii scoată basma curata pe dragoi&comp LMT l-au angajat la SIF5 . E pomană sau mita jobul asta? Sa judece cine trebuie Arcul daca asta e poata corecta .

   Cum sa te angajeze SIF?

   Pe tine, bratul armat al ASF? 

   Din complicitate, asa!! 

   I-a amenintat Copariu ca ii da in gat? 

   Avea dreptate actionarul de la Electroarges despre golanu asta de Copariu!!

   Mai vedem... 

  Beze a fost la baba Dascalu in audienta in perioada alegerilor de la SIF 5 si dupa. El s-a laudat. A fost si la Armeanu care nu mai trebuia convins pentru ca era deja de partea “cui trebuie”. La fel si Marcu. Cartelul groazei din ASF.

  1. Si oligofrenul? L-ai uitat pe oligofren.

   Marcu contabilul de la ocolul silvic si cu ceilalti mari specialisti au considerat din start legala AGA lui Dragoi din fata sif 5. De ce? Pai sa he gandim de ce. Eu cred ca va veni si vremea explicatiilor in scris.

  Este din ce in ce mai clar cum funcționează gruparea asta mafiota, însă ASF-ul încă nu vede. Probabil ar trebui sa intre pe fir DNA-ul, și cu siguranță după ce vor da ochii cu oamenii legii și cu subsemnatul, se vor da in gat unii pe altii. Este vorba doar de timp, sunt convins că vor ieși la iveală mai toate mârlăniile concertaților.

  1. Sigur că ASF știe cum funcționează! E parte din grupare chiar! Dar să sperăm că va veni și ziua în care vor fi trași la răspundere cu toții.

   Gradinescu stie, vede...dar nu poate sa nu se abtina de la o "prajitura" de la SIF-uri.

   Cine controleaza piata de capital? 

   Gradinescu, acest corupt, orb de coruptie!!

   Si Marcu il acopera!!! Prin neatentie, prostie, complicitate!!  

   Gradi e sefu la sefi!

   Nu vede nu aude,doar pipaie... 

   Gradinescu, spre informarea ta este cel mai sărac conducător de asefe. Declarația dumnealui este publica, este un om modest conduce auto personal (deși l-ar putea aștepta Mercedes la scara), un Hyundai modest, spre știința haterilor.

   Verificați înainte sa acuzați! Iar dacă aveți probe, nu aici stimabililor se toarnă ci la instituții care au în atributii verificări. Ce faceți aici se numește cancan pe interese  

  O dovada de nebunie, ca sa nu zic altfel, e sa faci mereu acelasi lucru, sperand alt rezultat. Asa sunt aceste articole. Tot timpul la fel, sperand nu stiu ce. Domnilor, scrieti de ani de zile aceleasi ineptii. Credeti ca le mai citeste cineva in afara de dumneavoastra?

  1. Poate DNA?

   Te referi la nebunia lui Lakis?

   De vreme ce ai fost condamnat deja, de ce mai face acelasi lucru pentru care a fost condamnat? El spera la un alt rezultat?

   Nu este o dovada de nebunie? 

   Da, articolele despre cooperativa lui Lakis si complicitatea ASF se bucurta de o audienta foarte larga. Ele sint citite atit de pagubiti, cit si de pagubitori. Dovada vie esti chiar tu.

   Care sunt ne-adevarurile (ineptiile) din articol? Niciunu? Dar eu am aflat din articol ce nu știam până acum. Nu știu la ce repetiții te referi că am citit și alte articole despre gruparea lui Lakis. Acum am aflat de ceea ce a făcut Beze, el fiind angajat la grupare. Articolul ăsta, ca și cel de săptămâna trecută, este o investigație jurnalistică de valoare.

   Dar matale zic eu că ești unul din cei menționați în articol ;) 

   Toata lumea isi da seama ca Cooperativa lui Lakis spera ca, daca ASF nu ia nici o masura contra Cooperativei, atunci nu vor mai fi publicate aceste articole. Din cate il stiu pe Make, ceea ce crede Cooperativa este o prostie.

   ...

   Tu esti unul dintre cei care le citesc. Pentru ca esti platit sa latri politica turbata a bestiilor incoltite.

   Poate DIICOT, Parchetele!!

  Bursa oferă o platforma care sa demanteleze cea mai mare frauda bursieră de la înființarea BVB. Si va reusi. Felicitări!

  1. Sa " demanteleze" hahaha. Ce expeimari!!! Baieti, in ce lume paralela traiti?

   A demantela=a demonta

   Traim in lumea paralela unde oamenii cunosc cuvinte.

   Incearca sa te desprinzi de cea a analfabetilor in care traiesti tu. 

   O lume normala, te asigur ! Nu ne duce grija!

  Articolul este corect. Aparent, cu dovezi circumstantiale si indirecte, insa ziaristul nu poate face mai mult.

  Realitatea aceasta si actiunea concertata nu poate fi probata decat printr-un efort comun ASF+ DIICOT. Pentru un procuror singur este aproape imposibil sa descalceasca aceste ite, fara suport de specialitate. 

  Dovezile clare sunt in buletinele de vot din fiecare companie pomenita in articol. Actiunea concertata este greu de dovedit, desi in cazul de fata baietii nici nu se mai feresc si fac foarte multe greseli. 

  Sefii mari ai ASF au fost deja manjiti.....asa ca nu se poate face nimic. 

  Doar sa incerce cineva sa ii ia pentru evaziune si sa taie unul din capetele hidrei: NL, BD sau BJ, in ordine....

  1. Cu Gradinescu nu va faceti sperante, el nu ia masuri.

   Poate DIICOT. 

  Aceleași informații pe care le citim de ceva ani in Bursa. Doar alt autor (înțeleg că nu ar fi ziarist), cu stilul propriu si o altă așezare a informațiilor in pagină.

  Comentarii identice pe fond ca la articolele pe aceeași temă din trecut.

  Mă tem că cei care luptă cu gruparea Najib-Dragoi au nevoie de mai mult decât atât. Altfel, lumea o să se plictisească de aceeași placă, oricât de corectă ar fi. 

  1. Aceeasi minciuna ca la comentariul nr.8.

   Cine v-a invatat sa spuneti asta?

   V-a invatat baba ramolita "MI7"? 

   Ca bine zici! MI7 a obosit, nu mai stie cum sa mai raspunda si le-a zis sefilor ca ea nu se mai baga, ca nu e nimic nou. Minte! MI7 a abandonat!

   Zi-mi cu ce am mințit. E ceva nou in articol, dincolo de Najib, Juravle, concertare, Beze, ASF? Dincolo de a spune încă odată oful celor anti-Najib, îți spune ceva nou acest articol?

   Da.

   Discutia despre ceva nou s-a purtat, deja, mai sus. 

   Si da, este o si o perspectiva noua. 

   Si chiar daca nu ar fi nimic nou, asta nu inseamna decat ca Cooperativa lui Lakis fura la fel ca mai inainte. 

   Asta trebuie anuntat zilnic: Lakis si Dragoi au furat si astazi. 

   In fiecare zi este un furt nou.

   Eh, ce zici Vasile, te plictiseste chestia asta? Eu cred ca nu. Daca te-ai plictisi, mai Vasile, atunci n-ai mai fura. 

   Tu bănuiesc că știai de înțelegerea între Beze și Juravle dar eu nu știam. S-a mai scris asta undeva? Arată-mi te rog unde! Dă-mi un link ceva.

   Unii sigur știau dar nu era ceva public. În interiorul cooperativei sigur se știa, dar nu se scrisese nicăieri public. ZF a tot publicat mizeriile debitate de Beze de parcă ar fi opinii ale investitorilor în timp ce erau dorințele lui Najib El Lakis. Acum știu dar până azi eu nu știam. 

   Sa nu stii de aipc care a facut sute de lucruri pentru investitori din 2007 incoace sau sa afirmi ca nu exista nu e decat o dovada a "pricepirii" glumei de investitori aisif. Dupa competenta sigur vor fi rezultate direct propostionale cu talentul bursier

   Bănuiesc că ești chiar Beze, că AIPC nu e decât Beze...

   Nimeni n-a spus NIMIC de 2007 etc etc etc. Ești sau nu plătit de Lakis - Juravle? Ești. Asta spune articolul. Ai mimat/falsificat că reprezinți investitorii SIF5? DA! Chiar domnul Buzdea e unul din cei mari mari investitori SIF5. RUȘINE AI? NU PREA. 

  Unii au cumparat actiuni sif in speranta ca vor deveni rentieri. Ghinion ! Felia era ocupata prin FPP( Fente Pentru Prosti). Lakis este in schema pentru ca acolo trebuia sa fie un Lakis. Adevarul din spatele scrierii il stie si autorul. Nu asteptati lumina de la ASF pentru ca sunt acolo sa faca penumbra. Dosarul sif daca va fi ,va fi unul stufos si fara capat. Speranta ? Doi bani juma'.

  1. Au mai fost unii care au crezut că sunt niste infractori atât de versați că nu o să-i prindă nimeni. E plin Beciul Domnesc cu ei.

   Nu ai inteles nimic. Trepadusii isi cunosc bine rolul chiar si la Beciul Domnesc. Gulerele Albe nu se pateaza niciodata.

  de mare inspiratie poza articolului!

  :))) 

  Iarăși panarama! Asta este in Romania, asa e la BVB și la ASF, asta e guvernarea pe care am votat-o și ne-o meritam! Cine câștiga din tot scandalul și mizeria asta care nu se mai termina? Chiar nu se face nimic? Sunt ținute cu discont de peste 50% fata de VUAN ca să ce? Dividende ioc, de vândut nu poți sa le dai la un preț corect, de cumpărat nu le mai vrea nimeni cu scandalurile astea, sa stam sa ne uitam ca prostii atunci...Sa vina PSD- ul sa le nationalizeze!

  In afara postarilor nerusinate pe care le sterge redacția, mai sunt unele parșive care vor să inducă ideea că oamenii cooperativei sunt protejati din mai multe direcții si ca nu procurorii si justiția nu vor face niciodată dreptate. Asta este genul de propagandă de descurajare. Realitatea este ca dosarul penal din 2014 s-a finalizat in 2018 cu acorduri de recunoaștere a vinovăției si condamnări. Doar patru ani. Eu zic că este promițător. Acum la DIICOT sunt inregistrate 2 sesizări din 2019 si din 2020. Se vor finaliza si astea pentru ca exista cativa acționari importanti care nu se vor lăsa. Procurorii nu vor avea de ales, decât să iși facă treaba.

  1. Ok, și totuși cine dorește sa ne fie la toți rău? Când poate fi bine foarte ușor? Asta înseamnă increderea în piața de capital românească? Sa aduci bani la BVB, și sa depinzi de cearta lui Dragoi cu Ciurezu, sau de un ASF inexistent ?

   Incredere in piața de capital din România și bine pentru investitori o sa fie atunci cand infractorii - inclusiv cei din ASF - o sa ajungă la puscarie. Pana atunci e alba -neagra, pacanele ce vrei tu, dar asta nu e piata reglementata si ASF nu este institutie de supraveghere si control ci doar o unealtă pentru grupuri infractionale organizate.

  Ce tari sunt astia de la cooperativa Lakis..... ei stiind dinainte ceea ce a scris nea Buzdea credeau ca toata lumea stia despre intelegerile cu Juravle, Abdrici, Gioga, Chisu etc. Nu hotilor, le stiati voi dar noi de curand am aflat. Articolele lui C. Buzdea chiar sunt investigatii cu dezvaluiri.

  Domnule presedinte Marcu, dati-va demisia. Mandatul dv la ASF este submediocru, un interminabil sir de erori si gafe. Cele mai mari in asigurari dar si la piata de capital. Dimneavoastra stiti contabilitate, sunteti contabil specializat in silvicultura. Nu este nimic rusinos in asta. Nu le aveti cu piata financiara este evident. Nu este o ursine nici asta. Rusine este ceea ce se intampla acolo la dv. Eu nu as mai fi dormit cand as fi aflat traseul lui Copariu si as fi facut unele legaturi. De exemplu. Mi-as fi pus multe intrebari fata de oamenii apropiati si fata de cei pe care i-am promovat ca pe niste mari calorie si ei sunt vad steaua lor. Multe intrebari. Sigur aveti si raspunsuri dar din lasitate sau din interes nu le dati si asta o sa va ingroape (la figurat, de buna seama).

  1. CEI DE LA SIF VOR SA ARATE CA OAMENII DIN ASF CE AU FACUT GOLANII PENTRU EI AU O SLUJBA BINE PLATITA ASIGURATA IN CAZ CA SE INTAMPLA CEVA.

   ACEASTA ESTE O DECLARATIE CA CEI DE LA SIF NU ISI ABANDONEAZA OAMENII DIN INTERIORUL ASF. 

   DOMNULE MARCU, NU VEZI? 

   CUM SA FII ASA PROST? 

   CU SIGURANTA SE VOR LUA MASURI, CHESTIA ASTA CU "LE FACEM LA VEDERE" NU O SA TINA, CI CHIAR O SA FIE LUCRUL CARE II VA AFECTA CEL MAI MULT PE CEI DE LA SIF. 

  De ce alte publicatii economice nu preiau acest protest? zf?

  1. E simplu: SIF-urile plătesc sume foarte mari la toate celelalte publicații financiare. Oricum nu sunt banii lor, sunt banii acționarilor pe care îi sifonează. Halal jurnalism!

   ...

  Foarte interesant și bine scris articolul. Din cate îmi dau eu seama, subiectul este urmărit din multe direcții. Una lume vă considera că modul în care se va rezolva acest caz va face diferența între a vedea daca România este o democrație sau o cleptocrație.

  Părerea mea este că se va face dreptate și se va termina cu aceste golanii demne de o țară bananiera, mai devreme sau mai târziu. Singurul mod in care acest grup infracțional va avea de câștigat este daca cumva printr-un set de circumstanțe negative, Romania nu ar mai fi membru UE. Dar riscul asta este limitat totuși.

  Altfel, odată și odată tot se rezolva. Daca cei care sunt acum in funcții ii apară pe cei care încălca legea, vor plăti și ei. Probabil cei in funcții acum vor spune că nu și-au dat seama, dar asta nu merge. Fie fac dreptate acum, fie vor primi ce merita. Poate nu azi, mâine, dar timpul curge în direcția bună. 

  1. La Harinvest nimanui nu i-a pasat de investitori. Ce noroc pe noi ca a aparut mEreutza sa ne spune ce si cum despre bursa :)))

  Domnule MAKE, sesizati va rog cazul ALTUR, sa se faca OFERTA OBLIGATORIE.

  Andrici si Swiss au depasit pragul de 33%. 

  ALTUR este pe segmentul principal. 

  Sesizati acest lucru. 

  ASF sa ii concerteze si sa ii oblige la Oferta Obligatorie.

  La ALTUR merge din ce in ce mai rau...Pierderi, pierderi, pierderi. 

  1. GRADINESCU, preacinstitule, esti in vacanta?

   Numai unde ai interese personale dai amenzi si faci abuzuri, dar nu vezi situatia ALTUR!! 

   Nu vezi tu elefantii de la SIF-uri, daramite purcelusii de la ALTUR!!

   Smechere, smechere.. 

  "O piață financiară eficientă se bazează, în primul rând, pe o încredere ridicată din partea investitorilor."

  Astfel derapaje precum cele de la SIF-uri nu vor ingenunchea piata de capital din Romania.

  Aceste lucruri se vor indrepta, trebuie sa facem vorbire despre ele. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8118
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.4697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb