Aşteptările de pe Wall Street

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie

Aşteptările de pe Wall Street

Dubravko Lakos, JP Morgan: "Raliul din acest an s-a încheiat, iar poziţionarea actuală a investitorilor arată că sunt prea optimişti"

Mike Wilson, Morgan Stanley: "Nu-mi pot închipui o veste mai bună decât ceea ce am primit de la Nvidia ... şi totuşi raliul a eşuat"

Dan Ives, Wedbush: "Un val masiv de cheltuieli antrenate de inteligenţa artificială este pe cale să alimenteze o nouă creştere a acţiunilor tehnologice"

Sam Stovall, CFRA Research: "Istoric, septembrie a fost cea mai slabă lună din an pentru indicele S&P 500"

English Version

Piaţa de acţiuni americană a avut o creştere în acest an, indicele S&P 500 câştigând 21% până în iulie, dar în august raliul s-a împotmolit, după ce o serie de date economice şi declaraţii ale oficialilor Rezervei Federale au stârnit temerea că banca centrală a Statelor Unite va menţine ratele dobânzilor mai ridicate pentru o perioadă mai îndelungată decât se anticipase, ceea ce a dus la o majorare a randamentelor titlurilor de stat pe termene mai lungi.

Istoria arată că, de obicei, august nu este o lună propice pentru acţiuni, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru septembrie, în special în anul dinaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, conform Business Insider.

Dar, în contextul actual nu este vorba numai despre istorie, potrivit publicaţiei americane. Rezerva Federală are în continuare a abordare "hawkish" (ce denotă o politică monetară agresivă) chiar şi după unsprezece creşteri ale ratei dobânzii, iar investitorii şi-au extins orizontul de aşteaptare privind potenţiale reduceri până în anul viitor. Randamentele obligaţiunilor au crescut, cele ale titlurilor de stat pe zece ani atingând, chiar luna trecută, cel mai ridicat nivel din 2007

Prima de risc a acţiunilor, care cuantifică randamentul suplimentar la care se pot aştepta investitorii pentru deţinerea de acţiuni în detrimentul obligaţiunilor s-a redus până la cel mai mic nivel din 2009, ceea ce pentru unii analişti reprezintă un semnal de alarmă pentru acţiuni. În străinătate, problemele economice ale Chinei induc temeri în pieţele din întreaga lume, în vreme ce Rusia îşi continuă războiul împotriva Ucrainei, mai notează Business Insider.

Iată ce aşteptări au unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street legate de evoluţia pieţe de acţiuni americane, în următoarele luni.

JP Morgan

Dubravko Lakos, strategul şef de acţiuni globale al JP Morgan, a declarat la CNBC după discursul de la Jackson Hole al preşedintelui Fed, Jerome Powell, că raliul din acest an al pieţei s-a încheiat, iar poziţionarea actuală a investitorilor arată că sunt prea optimişti.

În opinia sa, banca centrală a Statelor Unite nu-şi va relaxa politica monetară prea curând, iar abordarea "hawkish" a Fed va pune capăt, în cele din urmă, câştigurilor pe termen scurt ale acţiunilor. Conform strategului, rezilienţa de care a dat dovadă până acum economia SUA nu a făcut decât să amâne momentul apariţiei unei recesiuni, iar scenariul aterizării dure este inevitabil. "Îmi vine greu să cred că inflaţia va scădea, Fed va reduce ratele, iar creşterea (n.r. economică) va fi în regulă", a spus Lakos la CNBC, citat de Business Insider, săptămâna trecută.

Morgan Stanley

În opinia lui Mike Wilson, directorul de investiţii al Morgan Stanley, faptul că acţiunile Nvidia nu au avut un raliu (n.r. după raportarea rezultatelor excelente pentru cel de-al doilea trimestru) reprezintă un motiv pentru temperarea perspectivelor legate de piaţa acţiunilor. La fel ca Lakos, directorul de la Morgan Stanley nu este optimist pentru restul anului, potrivit publicaţiei americane.

"Amintiţi-vă că pieţele ating maxime pe veşti bune şi minime pe veşti proaste", a spus Wilson într-un interviu pentru Bloomberg din 25 august. "Nu-mi pot închipui o veste mai bună decât ceea ce am primit de la Nvidia ... şi totuşi raliul a eşuat. Acesta este un alt semnal tehnic negativ că raliul este epuizat. Vom avea nevoie de o poveste care să entuziasmeze oamenii şi nu ştiu care este acea poveste".

În opinia sa, la creşterea pieţei care a debutat în martie fiind condusă de câteva nume din tehnologie, precum Nvidia şi Tesla, au început să participe în ultima perioadă tot mai multe companii, dar fără un motiv evident. Strategul crede că aprecierea este nesustenabilă şi doar deciziile de politică monetară ale Fed mai pot susţine un nou raliu.

Spre deosebire de Wilson, Andrew Slimmon, manager senior de portofoliu la Morgan Stanley, vede indicele S&P 500 apropiindu-se de pragul de 5.000 de puncte până la sfârşitul anului, echivalentul unei creşteri de circa 11% faţă de cotaţia de joia trecută.

"Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, durerea pricinuită de expunerea redusă pe acţiuni şi lipsa de performanţă rezultată de aici se vor intensifica, ceea ce va forţa intrări de fonduri (n.r. în acţiuni)", a afirmat Slimmon săptămâna trecută la CNBC.

Fundstrat

Tom Lee, managing partner şi şeful departamentului de cercetare al firmei de analiză şi strategii de piaţă Fundstrat, care în acest an a făcut o serie de predicţii privind creşterea pieţei care s-au adeverit, este de părere că indicele S&P 500 este pe cale să lase în urmă scăderea din august, conform Business Insider.

Contrat opiniei multor analişti ai pieţei, Lee se aşteaptă la o creştere a S&P 500 în septembrie, care să ducă indicele la noi maxim pentru 2023. În opinia sa, răcirea economiei, lipsa creşterii dobânzilor de către Fed şi sentimentul negativ excesiv al investitorilor sunt motive pe baza cărora se aşteaptă ca septembrie să fie o lună bună pentru acţiuni.

Wedbush

Dan Ives, analist senior la Wedbush, este de părere că "un val masiv de cheltuieli antrenate de inteligenţa artificială" este pe cale să alimenteze o nouă creştere a acţiunilor tehnologice, potrivit Business Insider.

"Credem că, în pofida titlurilor de stat pe zece ani (n.r. al căror randament se află şi se menţine la niveluri ridicate) şi a Fed, tehnologia va merge mai sus", le-a scris Ives săptămâna trecută într-o notă clienţilor, subliniind că un motiv pentru a rămâne optimist pe tehnologie este Nvidia, care şi-a depăşit estimările. "Creşterea bazată pe inteligenţa artificială este precum traiectoria unei nave-rachete, care va lovi ţărmurile industriei tehnologice în următoarele douăsprezece - optsprezece luni", a mai scris analistul, caracterizându-şi astfel optimismul în privinţa acţiunilor tech.

David Rosenberg

David Rosenberg, fondatorul şi preşedintele Rosenberg Research, crede că presiunile economice şi randamentele în creştere ale titlurilor de stat vor duce la scăderea acţiunilor. "Urmează a doua rundă a scăderii pieţei acţiunilor", a spus el, citat de Business Insider. "Numerarul este regele".

În opinia sa, o piaţă a forţei de muncă robustă poate împiedica rata şomajului să crească, astfel încât Fed, în încercarea de a răci şi mai mult economia, poate opera noi majorări de dobândă. Preşedintele Rosenberg Research este de părere că, bunurile discreţionare şi IT-ul, cele două sectoare care au susţinut creşterea indicelui S&P 500 în acest an, sunt pe cale să aibă cea mai slabă lună din acest an.

CFRA Research

Sam Stovall, strateg şef de investiţii la CFRA Research, atrage atenţia că, istoric, septembrie a fost cea mai slabă lună din an pentru indicele S&P 500, conform MarketWatch.

"Din 1945, indicele S&P 500 a avut un randament mediu lunar negativ de 0,73% în septembrie, cea mai slabă evoluţie a oricărei luni (n.r. din an). De asemenea, a fost singura lună în care S&P a scăzut mai frecvent decât a crescut, cu o «rată de câştig» de doar 44%".

Totodată, septembrie este singura lună în care Nasdaq Composite a avut un randament mediu negativ din 1971 încoace. Conform datelor CFRA, indicele tehnologiei a crescut în 52% din cazuri în această perioadă, cu un randament mediu negativ lunar de 0,86%.

"Având în vedere rezultatele înregistrate de indici în septembrie, le spunem investitorilor să se pregătească pentru posibilitatea unor rezultate dezamăgitoare atât pentru S&P 500, cât şi pentru Nasdaq", a spus Stovall, citat de MarketWatch.

De la începutul acestui an şi până la finele lunii trecute, indicele S&P 500 avea o creştere de 17%, în timp ce pentru Dow Jones aprecierea era de circa 5%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaşterea, avea o apreciere de 34%.

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. ONE da actionarilor 38 mil lei sub forma de dividende (div 0,01 lei si randament 1%) si cere in schimb 12,5 mil lei pentru Stock Option Plan, adica pentru smecherii din conducere care in mare parte sunt si actionari (randament urias pentru ei si infim pentru actionari).

  Fain! 

  Inca o societate misto pe bursa noastra. 

  1. Fraieri cei ce investesc in compania asta, este evident că au listat ca să tragă sfori! 1% randament, jenant! Mai bine tii banii la banca!

  Din cate vad jumate se asteapta la mega raliu si jumate se asteapta la scaderi. e bine ca ne-am lamurit.

  O observatie personala din piata imobiliara de la noi din Arad. Au aparut terenuri si case la preturi mai bune decat acum 6 luni cand m-am uitat ultima data. Nu la ceea ce e nou dar la casele vechi si terenuri. Si dezvoltatorii imobiliari au scos parcelele la vanzare in loc sa le dea cu case sau blocuri.

  Imobiliarele sunt legate de bursa merg mana-n mana. Mai degraba vad scaderi , odata ce s-a pornit , destul de greu isi schimba traiectoria. Cu toate ofertele si la noi, dobanda 5, ceva pe primii 3 ani, sau la americani, avans 1%! Problema sunt pretul/salariu, la casele noi si la cele vechi pretul plus materiale fff scumpe si manopera fff scumpa, 1 mp de gresie a ajuns sa se puna cu 100 de lei ca-n Germania. la terenuri la fel, ce conteaza ca a scazut putin pretul dc materialele si manopera si utilitatile s-au dublat in 3 ani?  

  1. Exista bombardieri cu bani care sa plateasca preturile cerute.

   Cat ar trebui sa coste un acoperis deasupra capului? Cat tigaia electrica a lui Elon Musk? 

   In primul rand, cei ce au bani, nu cred ca au ajuns sa aiba bani platind lucruri la suprapret.

   in al doilea rand tranzactiil imobiliare au scazut cu 40% fata de anul trecut.

   in al treilea rand, nu e normal, materialele de construcii si manopera sa se dubleze din 2020-2023. ca nici in 2006-2007 n-am avut asa cresteri 

   Numeri banii din buzunarele bombardierilor, dar nu stii cum i'au facut... Daca nu stii cum i'au facut, mai bine nici nu'i mai numeri...

   Au scazut numarul tranzactiile pentru ca gloata mass-market care efectua cele mai multe tranzactii (si cele mai mici, infime) nu mai are acces la credite cu dobanzi nule, bombardierii acumuleaza constant si discret. 

   Daca evaluam dupa cum ni se pare noua "normal"... 

   Normalul e pentru clopotarul de Gauss, asa cum morala e pentru scribul de Kant. 

   Stapanii ne'au anuntat oficial inca din martie 2020 ca am intrat in epoca "New Normal".

   Ce a fost in perioada 2006-2007 e "alta mancare de peste". 

   cifrele sunt asa, ca sa comparam mere cu mere si nu sa zicem un teren cu altul, comparam garsoniera confort 3, cel mai ieftin apartament, in 2020, preturi de la 13.500 pana pe la 15.000. apoi a urcat prin 2022 nu gaseanimic da nimic sub 17.000 pretul cerut, iar ieri am vazut 3 buc la 14.000. super amenajate, cu tot cu mobila doar sa bagi chiriasi in ele, sau sa stai dc vrei. asta in doar jumate de an.

   si un exemplu mai amplu sa zicem teren de 150.000 mp, intr-un cartier destul de scumpisor unde se cerea anul trecut 100 de euro/mp, teren gata parcelat, cu puz aprobat e scos la 20 euro/mp. nu zic ca e pretul final, dar asa se vinde la 15 ha. la dezvoltator. si alt exemplu concret, tot la mine in cartier , teren 1100 mp cu casa solida veche nemteasca necesita renovari 170 mp casa pe strada paralela cu bulevardul pret cerut 63000 euro, unde doar anul trecut se cerea numai pe teren 100 euro/mp. deci peste 100.000 chiar dc casa-i gratis. da deci s-a dus baba cu colacii

  Bursele,oricum sunt rupte realitatile economice mondiale de mult timp,

  tiparnita incinsa nu va rezolva la infintit problemele grave  

  1. numai tiparnita tine bursele sus.

   Intre timp Guv vrea sa rezolve si totlurile de stat: impozit de 10% !!! Asta dupa ce de ceva ani le-au emis in prospecte ca neimpozitate...

   curat murdar. tu le dai lor imprumut, si din dobanda ce ti-o platesc tie isi iau inapoi 10% :))

   Nu are cum sunt doar zvonuri ca să inducă panica în piata, sa cumpere lumea acțiuni în loc de titluri de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb