Retail

AŞTEPTAT SĂ FIE CEL MAI MARE IPO DIN ISTORIEAnt Group are toate aprobările pentru listarea duală

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie 2020

Ant Group a crescut substanţial în baza platformei sale de plăţi Alipay.

Ant Group a crescut substanţial în baza platformei sale de plăţi Alipay.

Lansarea pe pieţele din Hong Kong şi Shanghai va avea loc în săptămânile următoare

Alibaba subscrie peste o cincime din IPO-ul Ant

Ant Group Co., companie controlată de Jack Ma, fondatorul gigantului chinez de e-commerce Alibaba Group Holding Ltd., a obţinut, săptămâna aceasta, aprobarea finală de care mai avea nevoie - cea a autorităţii de reglementare a pieţei de capital din China - pentru lansarea ofertei sale publice iniţiale (IPO) duale prin care vrea să atragă 35 de miliarde de dolari. Compania ţinteşte o evaluare de circa 250 de miliarde de dolari în operaţiunea de listare a sa la bursele din Hong Kong şi Shanghai (pe Star Market, creată după modelul Nasdaq), iar aceasta este preconizată să fie cea mai mare listare din toate timpurile, depăşind IPO-ul lansat anul trecut de gigantul petrolier saudit Aramco, care a atras 29,4 miliarde de dolari. Înainte să obţină aprobarea autorităţii chineze, Ant a primit, la data de 19 octombrie, unda verde pentru listarea la Hong Kong Stock Exchange.

Preţul IPO, stabilit săptămâna viitoare

Potrivit unor surse citate de presa străină, Ant se va lista simultan pe cele două pieţe, în săptămânile care vin.

Compania Ant este aşteptată să lanseze astăzi consultaţii pe marginea preţului IPO-ului de la Shanghai, iar acesta urmează să fie stabilit la data de 27 octombrie. Grupul are în plan să lanseze un număr egal de titluri pe fiecare dintre cele două pieţe pe care se va lista: până la 1,67 miliarde, respectiv până la 11% din capitalul său. Analiştii Bernstein Research estimează, potrivit CNN Business, că Ant ar putea fi evluată la peste 250 de miliarde de dolari în acest IPO, mai precis la 270 de miliarde de dolari.

Investitorii strategici care sunt de acord să accepte să păstreze timp de 12 luni investiţia în IPO-ul Ant pe piaţa Star vor reprezenta 80% din volumul listat pe plan intern. Printre aceştia se numără Zhejiang Tmall Technology - divizie deţinută integral din Alibaba, potrivit prospectului de ofertă.

Jack Ma, are "controlul final" asupra companiei şi nu este clar deocamdată câte acţiuni va păstra acesta după finalizarea ofertei publice iniţiale.

Alibaba subscrie 730 de milioane de acţiuni care vor fi listate la Shanghai

Alibaba Group Holding a decis să subscrie peste o cincime din IPO-ul Ant Group, mai precis 730 de milioane din cele aproape 1,67 miliarde de titluri de clasă A care vor fi listate la Shanghai. Operaţiunea se înscrie în plasamentul adresat investitorilor strategici, potrivit documentelor depuse de Alibaba ieri, la Bursa din Shanghai. În plus, Ant are în plan să emită circa 1,16 miliarde de titluri listate la Hong Kong către Alibaba, ca parte a unei distribuţii de circa 3,26 miliarde de acţiuni pentru susţinătorii existenţi.

Gigantul Alibaba are dreptul să subscrie acţiuni suplimentare "astfel încât să deţină o participaţie care să nu depăşească 33% din compania noastră odată ce IPO-ul se va finaliza", conform precizărilor făcute de Ant în documentele depuse la autorităţile de reglementare.

Potrivit Bloomberg, printre părţile interesate să cumpere acţiuni în cadrul IPO-ului Ant se numără fondul suveran de investiţii din Singapore (GIC), Temasek Holdings şi Fondul Consiliului Naţional pentru Securitate Socială din China.

Pre-marketing pentru IPO-ul din Hong Kong

Ant intenţionează să înceapă săptămâna aceasta o scurtă perioadă de pre-marketing pentru IPO-ul de la Hong Kong, înainte să deschidă registrele de comenzi - săptămâna viitoare, conform Reuters.

Unele surse citate de Reuters spun că acţiunile Ant vor fi lansate la tranzacţioneze la câteva zile după alegerile prezidenţiale din SUA, programate să aibă loc în 3 noiembrie.

Ant Group este compania care domină sectorul plăţilor mobile din China, oferind împrumuturi, operaţiuni de plăţi, asigurări şi servicii de gestionare a activelor prin intermediul aplicaţiilor mobile. Cunoscut în trecut ca Ant Financial, grupul financiar a crescut substanţial în baza platformei de plăţi Alipay, unul dintre cele două servicii majore de profil din China, care are 1,3 miliarde de utilizatori la nivel mondial. De-a lungul anilor, Ant Group şi-a extins baza de clienţi ca să-şi majoreze veniturile şi profiturile.

Profitul Ant a crescut cu 74,3% în perioada ianuarie-septembrie 2020, în ritm anual

În primele nouă luni din 2020, Ant a obţinut un profit brut de 69,5 miliarde de yuani (10,4 miliarde de dolari), în creştere cu 74,3% faţă de intervalul similar din 2019. Vânzările companiei au sporit cu circa 43% în aceeaşi perioadă, la 118,2 miliarde de yuani (17,7 miliarde de dolari).

Compania chineză vrea să folosească banii obţinuţi din IPO pentru expansiunea serviciului său de plăţi peste hotare şi să-şi consolideze capacităţile de cercetare şi dezvoltare, potrivit prospectului de listare.

De IPO-ul de la Shanghai se ocupă China International Capital Corp. (CICC) şi CSC Financial Co., iar de oferta care va avea loc la Hong Kong - CICC, Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. şi Morgan Stanley.

Ant Group a lansat ieri o platformă nouă

Divizia blockchain a Ant Group, AntChain, a lansat ieri o nouă platformă digitală de servicii de copyright, potrivit cointelegraph.com. Aceasta combină tehnologia blockchain cu Inteligenţa Artificială pentru a le permite creatorilor să autentifice şi să verifice în siguranţă toate tipurile de conţinut original - fie că sunt materiale video, bazate pe imagini, fie că sunt scrise.

Platforma generează o certificare digitală unică, protejată, pentru fiecare lucrare care este încărcată în baza sa de date. Compania susţine că prin aceste servicii utilizatorii pot economisi 95% din costurile normale asociate cu obţinerea înregistrării şi certificării drepturilor de autor.

În plus, platforma AntChain încorporează servicii digitale de identificare şi căutare pentru a ajuta creatorii să urmărească şi să detecteze mai eficient posibile încălcări ale drepturilor de autor. Aproximativ 10 milioane de lucrări originale sunt deja încărcate şi certificate în fiecare zi pe noua platformă, potrivit AntChain.

Unul dintre primii parteneri ai noii platforme, care s-a alăturat în perioada de testare, este reţeaua de distribuţie a drepturilor de autor pentru partituri muzicale digitale, Shanghai C.C. Music Culture. Platforma AntChain generează contracte inteligente care înregistrează şi distribuie automat veniturile datorate muzicienilor din reţea şi distribuitorilor de drepturi.

Din 2015, când a început să lucreze cu soluţii blockchain, Ant Group şi-a dezvoltat propriile platforme din ce în ce mai sofisticate care se alătură tehnologiei cu Inteligenţă Artificială şi Internetul Lururilor, precum şi susţinând cercetarea şi dezvoltarea blockchain-ului în străinătate.

Surse: SUA analizează posibile sancţiuni împotriva Ant Group

Presa străină informa, în urmă cu o săptămână, că Departamentul de Stat al SUA ia în considerare plasarea Ant Group pe lista entităţilor supuse sancţiunilor, în contextul tensiunilor dintre Washington şi Beijing.

Unele surse citate de Reuters spun că principala îngrijorare a SUA este faptul că mulţi americani vor cumpăra acţiuni la Ant Group, iar aceştia ar putea fi fraudaţi, respectiv datele lor bancare ar putea ajunge în China. Cum aceştia vor cumpăra acţiunile pe alte burse decât cele americane, nu vor avea acelaşi grad de protecţie ca în ţara de origine, conform SUA.

Dar, experţii sunt de părere că o astfel de sancţiune nu va avea un impact semnificativ asupra operaţiunilor companiei ori a debutului acesteia pe pieţe

"Trecerea pe lista neagră comercială este în mare măsură simbolică", susţine, citat de CNBC, Abishur Prakash, specialist geopolitic la Centrul pentru inovarea viitorului (CIF) din Toronto, menţionând: "Nu va fi eficientă, nu va putea opri compania Ant să devină publică sau să investească în zone critice, spre exemplu în blockchain. În schimb, lista neagră este eficientă într-un alt sens: va determina alte ţări să fie prudente în conexiunea dintre ecosistemele lor tehnologice şi China".

Oricum, Ant Group nu se bazează pe tehnologia americană. Utilizatorii săi se află în principal în China, iar produsele sale se concentrează pe piaţa internă. Compania realizează mai puţin de 5% din veniturile sale în străinătate.

Directorul executiv al Bursei din Hong Kong demisionează mai devreme decât plănuia

Directorul executiv al Bursei din Hong Kong (HKEX), Charles Li, va demisiona din funcţie la finele anului curent, mai devreme decât avea în plan, după cum informa, la finele lunii septembrie, caixinglobal.com.

Amintim că, în luna mai, HKEX anunţa că Charles Li va demisiona din funcţie anul viitor, în luna octombrie, la finele mandatului pe care îl deţine, ori mai devreme, dacă va fi găsit un succesor. Charles Li este în funcţia de director executiv din 2010, iar analiştii spun că decizia sa de a părăsi piaţa din Hong Kong ridică semne de întrebare cu privire la planul pe care îl va avea această bursă după plecarea sa, respectiv la direcţia strategică pe care o va urma HKEX după zece ani sub mandatul lui Charles Li.

La sfârşitul lunii trecute, Li a anunţat board-ul HKEX că vrea să se retragă mai devreme din funcţie, respectiv în 31 decembrie, urmând să devină consilier principal în consiliul director începând cu data 1 ianuarie 2021, timp de şase luni, ca să asigure tranziţia către viitoarea conducere.

Calvin Tai, directorul de operaţiuni din cadrul HKEX, va fi director executiv interimar al Bursei din Hong Kong începând cu data de 1 ianuarie, iar numirea sa a obţinut aprobarea autorităţii de reglementare a pieţei de capital din oraşul asiatic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

16 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9241
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0620
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5194
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7324
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.8805

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro