Asteroid "interceptat" de o sondă spaţială

Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 februarie 2019

Cucerirea spaţiului a ajuns la un nou episod interesant. O sondă spaţială japoneză fără echipaj uman a asolizat, săptămâna trecută, pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri distanţă de Pământ.

Misiunea de explorare Hayabusa2 a stabilit contactul cu suprafaţa asteroidului cu diametrul de 900 de metri, numit Ryugu, potrivit Agenţiei de Explorare Aerospaţială din Japonia (JAXA). Misiunea sondei Hayabusa2 a început la 3 decembrie 2014, când a fost lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima din sudul Japoniei, şi a ajuns în apropierea asteroidului în luna iunie, informea­ză Agerpres. Hayabusa2 urmează să revină pe Pământ la sfârşitul anului 2020 cu mostre de sol de pe asteroidul Ryugu. Asolizarea sondei era prevăzută pentru luna octombrie anul trecut, însă agenţia niponă a amânat momentul deoarece suprafaţa asteroidului s-a dovedit a fi mai dificilă decât se anticipase. La bordul Hayabusa2 au fost încărcate patru dispozitive ştiinţifice - trei mini-vehicule robotizate şi un modul de asolizare denumit MASCOT (Mobile Asteroid Surface Scout), conceput de Centrul Naţional francez pentru Studii Spaţiale (Cnes) şi de omologul său german, Centrul Aerospaţial German (DLR). Două dintre rovere au asolizat pe Ryugu în luna septembrie, urmate de MASCOT, în octombrie. Robotul-laborator franco-german, de dimensiunile unei cutii de pantofi, a atins suprafaţa asteroidului şi a analizat timp de 17 ore compoziţia solului.

Hayabusa-2, al cărei nume în japoneză înseamnă "şoim călător", este foarte asemănătoare cu sonda Hayabusa ce a fost lansată în 2003 spre un alt asteroid, însă dispune de o tehnologie mai performantă, JAXA ţinând cont de numeroasele probleme tehnice înregistrate în prima misiune. Asteroidul Ryugu este o "fosilă vie" rămasă de la naşterea sistemului solar. Numele său provine de la castelul mitic al unui nobil legendar nipon. Obiectivul sondei este de a colecta mostre de materie de la suprafaţa şi din straturile superficiale ale subsolului acestui satelit care conţine, conform oamenilor de ştiinţă, carbon şi apă. Analiza acestor mostre va determina ce fel de materii organice au fost prezente încă de la începuturile sis­temului nostru solar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb