Aurescu a discutat cu omologul azer despre crearea unui cablu submarin de transport al energiei electrice "verzi"

G.D.
Politică / 1 decembrie 2022

Aurescu a discutat cu omologul azer despre crearea unui cablu submarin de transport al energiei electrice "verzi"

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-a referit, în discuţiile purtate astăzi cu omologul azer Jeyhun Bayramov, la apropiata semnare, pe 17 decembrie, la Bucureşti, a Memorandumului de Înţelegere privind crearea unui cablu submarin de transport al energiei electrice "verzi" între România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria, notează News.ro.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 1 decembrie 2022, o întâlnire cu omologul azer Jeyhun Bayramov, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE, desfăşurat la Lodz, în Polonia.

Discuţiile au vizat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, cu accent pe dinamizarea dialogului politic şi cooperarea sectorială.

Ministrul român de externe a salutat relaţiile foarte bune dintre România şi Republica Azerbaidjan, amintind că România a fost primul stat membru UE care a încheiat un Parteneriat Strategic cu Azerbaidjanul, în anul 2009, conform MAE.

"Şeful diplomaţiei române a reliefat importanţa valorificării depline a potenţialului de cooperare existent în plan bilateral, subliniind interesul prioritar pentru implementarea proiectelor în domeniile energiei, conectivităţii şi transporturilor. În acest sens, Bogdan Aurescu s-a referit la apropiata semnare, pe 17 decembrie, la Bucureşti, a Memorandumului de Înţelegere privind crearea unui cablu submarin de transport al energiei electrice verzi între România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria. De asemenea, a salutat începerea negocierilor, pe 8 noiembrie, între România, Azerbaidjan, Georgia şi Turkmenistan, pentru încheierea Acordului privind crearea şi operarea Rutei Internaţionale de Transport de Mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, proiect propus şi promovat de România", transmite MAE,

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că Azerbaidjanul este un partener strategic al UE prin prisma contribuţiei sale la asigurarea securităţii energetice europene. A arătat, de asemenea, că Azerbaidjanul joacă un rol esenţial pentru stabilitatea, securitatea şi prosperitatea regiunii Caucazului de Sud.

În ceea ce priveşte situaţia regională, ministrul român de externe a pledat pentru continuarea aplicării măsurilor de consolidare a încrederii, cu obiectivul dezvoltării, cât mai curând posibil, a unei agende pozitive, de cooperare în Caucazul de Sud. În acest context, a reiterat poziţia consecventă a României, bazată pe sprijinul pentru respectarea principiilor de drept internaţional, printre care suveranitatea şi integritatea teritorială a părţilor. În acest context, a menţionat susţinerea României pentru Capacitatea (misiunea) civilă UE de Monitorizare EUMCAP, desfăşurată în Armenia, la care România participă cu patru experţi, şi pe care ministrul Aurescu a propus-o încă de anul trecut, după turneul întreprins cu omologii austriac şi lituanian în statele Caucazului de Sud, în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant Josep Borrell.

"Ministrul Jeyhun Bayramov a împărtăşit satisfacţia pentru relaţiile bilaterale foarte bune, subliniind rolul fundamental al Parteneriatului Strategic bilateral în planul dialogului politic şi al cooperării sectoriale, ca şi în cadrul organizaţiilor multilaterale. A evidenţiat oportunităţile pentru extinderea şi consolidarea cooperării româno-azere în diverse domenii de activitate, în special în plan economic, transporturi şi energie, cu valorificarea deschiderii existente, în acest sens, de ambele părţi", relatează MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro