Autorităţile de Supraveghere vor ca UE să se adapteze la era digitală

G.U.
Internaţional / 7 februarie 2022

Autorităţile de Supraveghere vor ca UE să se adapteze la era digitală

Autorităţile Europene de Supraveghere (AES) au recomandat astăzi Uniunii Europene să demareze acţiuni pentru a garanta că atât cadrul de reglementare cât şi cel de supraveghere se adaptează la era digitală, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

AES, care grupează Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA), a publicat un raport, cerut de Comisia Europeană, în care au fost incluse o serie de recomandări pentru consolidarea reglementării serviciilor financiare ale UE şi îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere.

Autorităţile Europene de Supraveghere semnalează că utilizarea tehnologiilor inovatoare în sectorul financiar din UE facilitează schimbări în lanţurile de valoare şi apariţia unor noi grupuri cu activitate mixtă, ceea ce prezintă riscuri, dar şi noi oportunităţi pentru consumatori şi instituţii.

Printre recomandări, AES propun ca reglementarea să fie abordată holistic, cu scopul de a "menţine un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi de a aborda riscurile derivate din transformarea lanţurilor de valoare şi apariţia de noi grupuri care combină activităţile financiare şi non financiare".

Totodată, recomandă consolidarea protecţiei consumatorilor în cadrul digital prin consolidarea mecanismelor de informare, de reclamaţii şi dispunerea de măsuri pentru evitarea vânzării de produse necorespunzătoare şi îmbunătăţirea educaţiei digitale.

Autorităţile de Supraveghere "prescriu" o convergenţă mai mare în clasificarea serviciilor transfrontaliere pentru a aborda riscuri precum spălarea de bani şi finanţarea terorismului.

AES consideră că este necesară o reglementare şi o supraveghere efectivă a grupurilor cu activităţi mixte, care să includă o revizuire a cerinţelor de consolidare prudenţială.

În plus, au în vedere consolidarea resurselor de supraveghere şi cooperare între autorităţile financiare şi alte autorităţi relevante, "inclusiv o bază transfrontalieră şi multidisciplinară" şi controlarea în mod efectiv a utilizării reţelelor sociale în serviciile financiare.

În septembrie 2020, Comisia Europeană a publicat strategia sa privind finanţele digitale, cu intenţia de a revizui cadrul legislativ pentru protejarea consumatorilor şi asigurarea stabilităţii financiare.

Câteva luni mai târziu, a solicitat AES să o consilieze în această problemă, în special în ceea ce priveşte reglementarea şi supravegherea lanţurilor de valoare mai fragmentate şi, inclusiv, neintegrate, precum platformele care grupează diferite servicii financiare sau diferite activităţi.

În acest sens, AES au realizat o analiză a evoluţiei pieţei care să le permită să răspundă cu un document exhaustiv de recomandări, în care subliniază şi riscurile şi oportunităţile digitalizării care transformă sectorul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro