AVOCATUL ALEXANDRA IANUL:"Legea privind darea în plată nu este unica variantă de reechilibrare a contractelor de credit"

E.O.
Miscellanea / 23 februarie

"Legea privind darea în plată nu este unica variantă de reechilibrare a contractelor de credit"

Tribunalul Bucuresti a dispus refacerea convenţiei de împrumut, solicitată printr-o acţiune întemeiată pe dreptul comun, stabilizând cursul de schimb la 3,3 lei/CHF

Legea 77/2016 privind darea în plată nu este unica variantă de reechilibrare a contractelor de credit, susţine avocatul Alexandra Ianul (fostă Burada), care arată că Tribunalul Bucuresti a dispus refacerea convenţiei de împrumut, solicitată printr-o acţiune întemeiată pe dreptul comun (Codul Civil din 1864), stabilizând cursul de schimb la 3,3 lei/CHF. Specialistul menţionează: "Acest tip de acţiune este mai costisitoare decât cea întemeiată pe legea 77/2016, deoarece trebuie achitată o taxă de timbru, fiind o opţiune pentru cei care «nu vor sa audă, neam» de Legea dării în plată (deşi accesarea acesteia nu presupune şi darea în plată a imobilului)".

Decizia instanţei pronunţată zilele trecute stabileşte că debitorului ii vor fi restituite diferenţele de curs valutar achitate între data introducerii cererii de chemare în judecată şi data rămânerii definitive a hotărârii.

"Admite, în parte, cererea de chemare în judecată. Constată nulitatea clauzei prev. de art. 6.4 din contractul de credit cu privire la posibilitatea băncii de a modifica rata dobânzii în funcţie de politica acesteia.

Adaptează contractul de credit, în sensul că stabilizează cursul CHF la valoarea de 3,33 lei, începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată. Restituie reclamantei sumele percepute în baza clauzei prev. de art. 6.4. din contractul de credit şi sumele percepute în plus faţă de valoarea cursului CHF stabilită ca urmare a adaptării contractului de credit. Respinge, în rest, cererea de chemare în judecată, ca nefondată. Definitivă".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si BNR ce zice?

    In sfarsit o decizie onorabila! Ar trebui ca toate contractele in derulare sa aiba aceeasi soarta !

    Corect ar fi fost ca o decizie de acest gen sa vina din partea Bancilor care au dat creditele respective...  

    1. Bancile care au dat creditele respective sunt niste mizerii nenorocite. Nu vor face niciodata asta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro