Avocatul Poporului, sesizat asupra burselor elevilor de la privat

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 23 iulie

Chestiunea burselor pentru elevii de la instituţiile private de învăţământ revine în atenţie. Organizaţia neguvernamentală Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO) a depus o sesizare la instituţia Avocatului Poporului prin care solicită modificarea legislaţiei potrivit căreia bursele şcolare de merit, de performanţă, de studiu, sociale şi sportive sunt acordate doar elevilor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, în detrimentul elevilor din sistemul de învăţământ privat.

Organizaţia subliniază că elevii care obţin rezultate foarte bune la învăţătură, la olimpiadele şcolare sau la competiţiile naţionale sportive obţin burse de performanţă sau de merit doar dacă aparţin sistemului de învăţământ preuniversitar de stat, conform legislaţiei în vigoare.

Preşedintele INACO, Andreea Paul, a argumentat că această situaţie afectează egalitatea de şanse a elevilor din sistemul de învăţământ privat: "Rezultatele foarte bune la carte şi performanţele sportive trebuie recunoscute şi preţuite indiferent de apartenenţa elevilor la sistemul de stat sau privat. Mă gândesc explicit la interesul superior al copiilor, la egalitatea de şanse şi nediscriminarea acestora, la faptul că drepturile lor trebuie garantate, iar libertatea de opţiune în alegerea formei de învăţământ trebuie respectată, fără a le fi viciate drepturile. Mă refer aici la legea nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, dar şi la art. 16 din Constituţia României, care ne cheamă să fim atenţi la faptul că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. CEDO întăreşte convingerea noastră în art. 14, în care se interzice discriminarea sub orice formă. Tratamentul egal al elevilor din învăţământul de stat şi a celor din particular este pasul necesar pe care societatea românească îl merită după mai bine de trei decenii de la Revoluţie, iar statul să înceteze să ne mai spună că doar performanţele celor din învăţământul de stat contează pentru el". În sesizarea depusă la Avocatul Poporului, INACO invocă caracterul discriminatoriu al legislaţiei care în prezent acordă bursele şcolare doar elevilor din sistemul de stat, referindu-se inclusiv la bursele de ajutor social: "Sesizăm caracterul profund discriminatoriu al textelor de lege anterior citate, în ceea ce priveşte acordarea din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale a burselor de performanţă, burselor de merit, burselor de studiu şi burselor de ajutor social doar elevilor de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat, iar nu şi elevilor din sistemul de învăţământ privat, situaţie care aduce atingere în mod irefutabil dispoziţiilor art. 16 din Constituţia României, precum şi art. 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului".

Chestiunea ţine, evident, mai mult de discriminare şi mai puţin de partea finaciară.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Burse de stat pt cei de la privat doar pt rezult deoseb la olimp scol si compet sport la care partic alaturi de elevii de la inv de stat. Restul -de la sponsorii ac tip de inv. Asa e corect.

    Daca elevul merita acei bani, de ce nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro