BERD iese din Banca Transilvania, în paşi de 2,86%

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 noiembrie 2016

BERD iese din Banca Transilvania, în paşi de 2,86%

Acţiunile TLV au stârnit interesul investitorilor, clasându-se, de multe ori, în topul rulajelor de la BVB

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a vândut, marţi, un pachet de 2,86% din Banca Transilvania (TLV), printr-o tranzacţie "deal" în valoare de 246,2 milioane de lei (circa 54,8 milioane de euro).

Participaţia BERD la TLV a scăzut, astfel, la 8,6%.

Interesant este că, anul trecut, tot în noiembrie, BERD a renunţat la un pachet tot de 2,86% din TLV, printr-un plasament accelerat, diminuându-şi, atunci, participaţia de la 14,33%, la 11,47%.

Acţiunile TLV au stârnit interesul investitorilor, în ultima perioadă, de multe ori, banca clasându-se în topul lichidităţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Voci din piaţă spun că în special investitorii stăini sunt cu ochii pe titlurile băncii.

Pe 5 octombrie, tot pe piaţa deal, prin două tranzacţii, au mai fost trans-ferate 86,5 milioane de acţiuni TLV, în valoare de aproximativ 46 milioane de euro.

Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD, a spus că, prin reducerea participaţiei, BERD ajută la creşterea lichidităţii acţiunilor Banca Transilvania, la Bursa de Valori Bucureşti, în timp ce continuă să sus-ţină strategia de creştere pe termen lung a băncii.

Domnia sa a adăugat: "Suntem foarte mulţumiţi de parteneriatul nostru de durată cu Banca Transilvania şi de performanţele băncii, în ultimii ani, în special de statutul puternic de bancă locală inovativă şi cu o creştere rapidă".

Printre acţionarii TLV se mai numără SIF-urile şi NN Group N.V, care a anunţat, în aprilie, o deţinere de 5,89%, în timp ce preşedintele băncii Horia Ciorcilă a raportat o deţinere de 4,13%, împreună cu cei care acţionează concertat.

Profitul net al Băncii Transilvania s-a cifrat la 657 milioane lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost de de 698 milioane lei, în primele nouă luni ale anului.

În noiembrie 2014, Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cumpărat 4,99% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti, anunţând, atunci, că susţine programul complex al Guvernului României pentru dezvoltarea pieţei de capital.

În România, BERD a subscris la ofertele publice iniţiale ale distribuitorului de energie electrică Electrica şi producătorului de gaze naturale Romgaz, şi a participat de asemenea la toate emisiunile de obligaţiuni din 2012-2014, în cadrul unui program dedicat.

În total, BERD a investit peste 7,3 miliarde de euro în România, până acum, în 384 proiecte şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. Bt merge bine.

  1. Dar cine o fi cumpărat?

  ... gogoasha umflata cu pompa numita BT , salvata de doua ori cu bani publici , ultima oara in 2008 ,

  incee sa se sparga ...nationalizarile si salvarile din bani publici , insa profiturile numai in buzunarele private ale unora ... pai pana când ???? 

  1. De unde sti prostiile astea Simona Eu sunt actioner la B.T din 2002 N-A FOST AN fara ca banca sa nu dea dividende,fie sub forma de actiuni gratuite ,fie bani Cand ai BERD-ul in actionariat nu-ti permiti sa fi falimentar.

   ... pentru banii imprumutati de BNR pentru salvarea BT in anul 2008 , Statul Roman ar fi trebuit sa devina actionar majoritar; fara ajutorul BNR din 2008 si implicit al Statului Roman , aceasta gogoasha umflata cu pompa numita BT nu ar mai fi existat !!!

   S-a nationalizat atunci pierdearea pentru ca acum niste privati indoielnici sa imparta profituri grase , in loc ca profitul BT sa ajunga in visteria Statului Roman care a salvat BT prin intermediul BNR ! Dar se sparge gogoasha cat de curind si daca incearca BNR sa o mai salveze din bani publici , va fi Revolutie ! Pana când sa mai permitem jaful !?!?! 

   Esti cu capu-n nori ! Corect era ca actiunile BT sa fie 0 (zero) dupa criza.

   ... actiunile BT au fost zero in timpul crizei si au revenit ulterior numai pentru ca BT a fost salvata pe banii statului !!! altfel BT ar fi fost in faliment ...

   Unii vorbesc doar vorbe ,fara sa se bazeze pe nimc AVAND o evidenta riguroasa,iata faptele :-Din profitul anului2007 in 2008, s-au dat actiuni gratuite 68,4137%-Din profitul lui2008 in2009 pentru32000 de actiuni am primit dividend1281,0 ron(net) -Din profitul anului 2009 am primit in2010 la36000 actiuni 9000 actiuni gratuite si3977 actiuni la 1,0ron(pretul mediu fiind de peste1,5 ron actiunea) -Din profifitul lui 2010, am primit in 2011 20,01023%actini gratuite -etc

   Cind stii, stii nu sti si cind scrii, scrii nu scri.

   Ce aveti cu televeaua mai baieti? Face profit de 1 Millard anul acesta si valoreaza 8,5 miliarde. Ce nu e bine? Vindu berdul, dar daca e asa umflat pretul , de ce ar veni un fond sa dea zeci de milioane pe partea berdului? Nu inteleg. E prosti astia cu zecile de milioane si voi sunteti jmekeri?

   Pardon cu sutele de milioane....

   Pachetul vandut este de (246.198.147,99 lei)

   Adica (104.542.738 actiuni) 

   era un expulzat din sistemul bancar care sustinea tampenia asta pe langa altele, vad ca are adepti sau multe conturi; acum se face ca nu stie ce inseamna imprumutator de ultima instanta intr-o criza sistemica de lichiditate, peste care celelalte banci de la noi, aproape toate straine au trecut cersind bani de la centralele din strainatate, care au cersit de la propriile guverne; dar tlv n-are voie ca asa vrea individul ce se vrea parlamentar roman din partea pnl

  Ciorcila cu Sif 2 detin concertat mai mult decat e raportat (4,13%).

  A nu se uita ca este si in CA la Sif 2. 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro