Bogdan Aurescu va co-prezida la Paris Conferinţa ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova

G.D.
Politică / 20 noiembrie 2022

Bogdan Aurescu va co-prezida la Paris Conferinţa ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va co-prezida mâine, 21 noiembrie, la Paris, cea de-a treia Conferinţă ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE, transmite Agerpres.

Potrivit MAE, ministrul Aurescu va co-prezida acest eveniment alături de ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

Conferinţa va beneficia de participarea Preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi a Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. La eveniment va mai participa din partea Republicii Moldova şi ministrul de Externe Nicu Popescu, transmite MAE.

Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar şi la adresa rezilienţei sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Având în vedere gravitatea crizei în sectorul energetic, cu puternice consecinţe destabilizatoare asupra bugetului de stat, lucrările Conferinţei ministeriale de la Paris se vor concentra în mod deosebit asupra opţiunilor de asistenţă de urgenţă în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova, menţionează sursa citată.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia faptul că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obţinerea, din partea partenerilor internaţionali, de asistenţă financiară necesară pentru achiziţii de gaz şi de electricitate.

De asemenea, şeful diplomaţiei române va informa cu privire la măsurile de asistenţă întreprinse de România, precum sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacţia promptă a Bucureştiului pentru facilitarea livrărilor substanţiale de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, precum şi referitor la iniţierea implementării Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România.

Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu va evidenţia că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va rămâne în centrul eforturilor internaţionale menite să acorde asistenţă Chişinăului pentru construirea unei democraţii stabile, prospere şi reziliente.

Organizarea celei de-a treia Conferinţe ministeriale la Paris în decurs de şapte luni de la crearea şi lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei, constituie un semnal clar privind consolidarea acestui nou format ca instrument pentru coagularea sprijinului internaţional multidimensional şi confirmarea rolului său într-o perioadă dificilă în care Chişinăul are mai mult decât oricând nevoie de asistenţa comunităţii internaţionale.

Co-preşedinţii celor şase Grupuri de lucru ale Platformei vor prezenta, la Paris, concluziile activităţii desfăşurate premergător evenimentului în următoarele sectoare: (1) situaţia umanitară a refugiaţilor din Ucraina (grup de lucru co-prezidat de Germania şi Canada); (2) combaterea corupţiei (co-prezidat de România - prin Ministerul Justiţiei - şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord); (3) securitatea energetică (co-prezidat de Franţa şi Italia); (4) asistenţa financiară (prezidat de Comisia Europeană); (5) managementul frontierelor (prezidat de SUA) şi (6) reforma administraţiei publice şi administrării finanţelor publice (co-prezidat de Olanda şi Suedia) - grup de lucru lansat la iniţiativa ministrului Bogdan Aurescu la Conferinţa ministerială de la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro