Bogdan Aurescu va participa astăzi la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE

G.D.
Politică / 12 decembrie 2022

Bogdan Aurescu va participa astăzi la reuniunea miniştrilor de Externe din statele UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participă astăzi la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care va avea loc la Bruxelles, temele de discuţie fiind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Republica Moldova în contextul agresiunii ruse contra Ucrainei, subiect introdus pe agenda reuniunii la solicitarea României, situaţia din Iran, aspecte privind drepturile omului, evoluţii din Vecinătatea Sudică şi situaţia din Tunisia, conform News.ro.

În marja CAE, va avea loc o reuniune informală privind viitorul Parteneriatului Estic, organizată la iniţiativa ministrului român de externe Bogdan Aurescu, împreună cu omologii din Cehia, Suedia şi Polonia, şi care va facilita conturarea unei poziţii clare şi unitare a UE cu privire la viitorul PaE şi a genera idei pentru revitalizarea acestuia, în termeni practici şi eficienţi, transmite MAE.

Aceasta va fi urmată de reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), care se va desfăşura în aceeaşi zi şi la care va participa, de asemenea, ministrul afacerilor externe român, alături de miniştrii de externe din statele membre UE şi omologii din statele partenere - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Reuniunea va oferi oportunitatea unui schimb de opinii aprofundat cu privire la parametrii concreţi ai procesului de revitalizare şi adaptare a Parteneriatului la noul context geopolitic din Vecinătatea Estică a UE, marcat de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi de decizia istorică a Consiliului European din 23-24 iunie 2022, prin care a fost acordat statutul de candidat la aderarea la UE în favoarea Republicii Moldova şi Ucrainei, şi a fost recunoscută perspectiva europeană a Georgiei.

În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, discuţiile miniştrilor europeni în cadrul CAE vor avea loc în pregătirea Consiliului European din 14-15 decembrie 2022, cu accent pe sprijinul acordat Ucrainei de Uniunea Europeană, şi cu participarea, prin video-conferinţă, a ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima îngrijorarea faţă de atacurile asupra infrastructurii civile şi energetice a UA şi va sublinia, în context, necesitatea sprijinului susţinut şi solidar pentru depăşirea sezonului rece. Totodată, va menţiona sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în legătură cu ultimele date legate de exportul de cereale ucrainene prin ţara noastră, conform cărora peste 10 milioane de tone de cereale au fost exportate cu sprijinul ţării noastre.

Ministrul de externe român va susţine necesitatea menţinerii presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin consolidarea regimului de sancţiuni şi adoptarea unui nou pachet în acest sens, şi va reitera angajamentul ţării noastre pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de atrocităţile comise împotriva poporului ucrainean, în baza unor soluţii juridice solide.

Cu privire la situaţia din Republica Moldova, ministrul Aurescu va menţiona provocările cu care se confruntă guvernul pro-european de la Chişinău în sectoarele energetic, economic, social şi securitar. De asemenea, oficialul român va sublinia necesitatea sprijinirii parcursului european al Republicii Moldova prin aprofundarea integrării în piaţa internă a UE. De asemenea, va informa succint cu privire la rezultatele celei de-a treia Conferinţe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care a co-prezidat-o la Paris, împreună cu omologii din Germania şi Franţa, la 21 noiembrie 2022.

Referitor la Iran, miniştrii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente din acest stat, precum şi la rolul regional al Iranului. Şeful diplomaţiei române va exprima îngrijorare în legătură cu conduita acestui stat în domenii multiple, sensibile pentru securitatea şi valorile UE, precum represiunea contra protestatarilor, transferul de armament Rusiei în sprijinul agresiunii împotriva Ucrainei, încălcările flagrante ale regimului de neproliferare nucleară sau acţiunile de destabilizare în regiunea Orientului Mijlociu. De asemenea, ministrul român de externe va sprijini adoptarea de noi măsuri restrictive în domeniul drepturilor omului şi, respectiv, în conexiune cu sprijinul militar oferit Rusiei în agresiunea împotriva Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pitic complexat , in afara intereselor Romaniei . Vezi reactia la Schengen

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro