Bogdan Aurescu va vorbi la Bruxelles despre securitatea la Marea Neagră şi susţinerea Ucrainei

A.F.
Politică / 4 aprilie

Bogdan Aurescu va vorbi la Bruxelles despre securitatea la Marea Neagră şi susţinerea Ucrainei

Bogdan Aurescu participă, azi şi mâine, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO, care se va desfăşura la sediul Alianţei de la Bruxelles, context în care va pleda pentru continuarea sprijinului aliaţilor şi partenerilor pentru Ucraina şi va arăta contribuţia multidimensională a României în sprijinirea ţării vecine, conform Agerpres.

De asemenea, ministrul Aurescu va solicita, în pregătirea Summitului de la Vilnius, implementarea integrală a deciziilor Summitului de la Madrid şi va face apel la consolidarea prezenţei Aliate în regiunea Mării Negre, în conformitate cu referirile din Conceptul Strategic la relevanţa strategică a acestei zone pentru securitatea euroatlantică.

Demnitarul român va arăta aliaţilor că "este necesară transformarea şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră".

Discuţiile din cele trei sesiuni de lucru ale ministerialei vor aborda principalele aspecte cu relevanţă pentru securitatea euroatlantică, la peste un an de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Înainte de începerea lucrărilor, va avea loc ceremonia oficială de aderare a Finlandei la NATO.

Reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi va debuta cu o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina (NUC) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în cadrul căreia vor fi discutate evoluţiile recente în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei, consolidarea sprijinului Aliaţilor pentru Ucraina şi procesul de reformă internă din acest stat.

Lucrările vor continua mâine, cu o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic (NAC) în format aliat dedicată pregătirii Summitului de la Vilnius. În cadrul acestei sesiuni, şefii diplomaţiilor aliate vor trece în revistă implementarea deciziilor Summitului de la Madrid, cu accent pe consolidarea cooperării cu statele partenere, politica NATO a "Uşilor Deschise", angajamentul aliat de partajare echitabilă a responsabilităţilor.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu va face apel la sprijinirea, în continuare, a statelor vecine Ucrainei, vulnerabile la acţiunile agresive ale Rusiei, precum Republica Moldova, confruntată inclusiv cu ameninţări hibride care urmăresc destabilizarea statului şi deturnarea parcursului său european, dar şi a Georgiei. Va solicita aliaţilor continuarea sprijinului pentru Ucraina şi Republica Moldova, prin pachetele de asistenţă NATO pentru consolidarea capacităţilor de apărare (Defense Building Capacity - DCB).

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Asta iar nu are ce face si mai baga batul in gard pus de stapani!

  Sa vina alegerile sa scapam de faraonul cel mare si alte fete sterpe de mari ganditori ai neamului! 

  Duceti va in ...bumbeni!

  1. Asta-i lacheul lacheului.

  Daca tot fac aceasta sediinta ,sa hotarasca sa nu mai aduca alte bombe nucleare tactice in Europa decat cele (sute) aflate deja in 6 baze din Europa . Daca alianta protesteaza -corect- la miscarile de arme nucleare tactice spre Belarus ,ca fiind incalcare a tratatelor internationale ...pai ce motive au sa mai aduca inca si alte bombe nucleare pe acest continent pasnic si propsper pina in 2020?! Este nu numai ilegal in termeni internationali ,este imoral in ce priveste cei 500 milioane de europeni ,care nu sunt de acord ,in mod foarte vehement cu inarmarea nucleara ! Numai aduceti va aminte ce marsuri erau recent privind reziduurile nucleare de la centralele din Germania ! Nici nu ma mira dezagregarea partidelor care au fost in timpul asta la guvernare ,de aceea pierd elegeri pe banda rulanta si ...cresc partidele extremiste . Aviz marii coalitii din Romania ,nu avansati cu inarmarea spre zona nucleara ,semnind pe tacute tot felul de parteneriate ,noi ne am lamurit ce aduc acestea !

  1. ...noi ne am lamurit...care voi?

  Demisia trabucel…

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb