Buget de 22 milioane lei pentru proiecte culturale

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 2 septembrie

Buget de 22 milioane lei pentru proiecte culturale

Administraţia Fondului Cultural Naţional a lansat ieri apelul de proiecte în cadrul sesiunii de finanţare 1/2023 şi apelul de programe multianuale, sesiunea 2023-2024. Bugetul de 22 milioane de lei prevazut de Consiliul AFCN pentru proiecte culturale este distribuit pe 12 arii tematice: Arte vizuale, Teatru, Muzică, Dans, Artă digitală şi noile medii, Intervenţie culturală, Rezidenţe de creaţie, Educaţie prin cultură, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu cultural material, Patrimoniu cultural imaterial, Proiecte cu caracter repetitiv. Apelul pentru programe multianuale are alocat un buget de 3 milioane de lei şi este destinat programelor derulate până la finalul anului 2024. În cadrul acestei sesiuni de finanţare membrii Consiliului au horărât creşterea plafoanelor de finanţare, în funcţie de arie, ţinând cont de creşterea generală a preţurilor, anunţă AFCN. Un operator cultural poate înscrie maximum 2 (două) oferte culturale pe sesiune dintre care un singur program multianual, cu condiţia să nu aibă în derulare un program multianual. Se menţine condiţia de eligibilitate ca ofertele culturale depuse să nu fie co-finanţate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis. Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online a început pe 1 septembrie şi se încheie pe 30 septembrie 2022. Începând cu acest apel de proiecte platforma AFCN a fost instalată la o nouă adresă (www.afcn-proiecte.ro) şi actualizată. Toţi solicitanţii vor trebui să îşi creeze un nou cont de acces pentru a putea încărca cererea de finanţare.

Ca urmare a actualizării Ordonanţei Guvernului nr.51/1998, această sesiune mai aduce o serie de noutăţi. Solicitanţii de finanţări nerambursabile trebuie să ţină cont la definirea bugetului de următoarele prevederi: " -o cheltuială eligibilă din cadrul proiectului nu poate fi finanţată din mai multe surse publice de finanţare;

-sursele complementare de finanţare ale proiectului cultural pot proveni inclusiv din: realizarea de activităţi generatoare de venituri precum: vânzarea biletelor de intrare, perceperea unei taxe de participare, vânzarea cărţilor, publicaţiilor şi/sau a altor produse culturale etc.; contribuţie în natură echivalentă activităţilor de voluntariat, cuantificabile prin raportare la valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru fiecare contract de voluntariat.

-poate fi prevăzută o sumă forfetară de 5% pentru cheltuieli indirecte eligibile cum sunt: chirii pentru spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea beneficiarul, consumabile, costuri pentru comunicaţii, cheltuieli cu energia electrică etc. -taxa pe valoarea adăugată şi orice alte taxe sunt cheltuieli neeligibile din finanţarea solicitată de la AFCN. Prin urmare sumele solicitate în buget de la AFCN vor fi înscrise fără TVA".

Întrucât solicitantul are obligaţia de a menţiona în cererea de finanţare toate sursele publice de finanţare, existente sau solicitate la momentul depunerii acesteia, a fost actualizată declaraţia pe proprie răspundere, informaţiile găsind corespondenţă în structura bugetului. AFCN semnalează introducerea unei anexe, în care solicitantul are obligaţia de a enunţa datele de identificare ale fiecărui proiect/program cultural, pentru care depune cerere de finanţare în cadrul unei sesiuni la AFCN, evidenţiind diferenţele specifice privind scopul, obiectivele, perioada de derulare ale fiecăruia.

AFCN invită experţii interesaţi să se implice în procesul de evaluare a proiectelor depuse în sesiunea I/2023 să-şi înscrie candidatura în aplicaţia online. Candidatura se depune individual prin completarea unui profil personal în aplicaţia online.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro