BURSA DE VALORI BUCUREŞTI ANUNŢĂ RECORD DE TRANZACŢIONARE ÎN 2020:Aproape 18,3 miliarde lei, cea mai ridicată valoare din istoria bursei româneşti

J.P.
Piaţa de Capital / 12 ianuarie

Aproape 18,3 miliarde lei, cea mai ridicată valoare din istoria bursei româneşti

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat astăzi un record absolut de tranzacţionare realizat în 2020, când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro, cea mai ridicată valoare din istoria bursei româneşti, relatează news.ro.

"Record absolut de tranzacţionare realizat în 2020 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB): investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. Atunci, valoarea tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 14,7 miliarde lei", arată BVB.

Valori record de tranzacţionare au fost realizate pe segmentul principal în 2020 şi în ceea ce priveşte lichiditatea medie zilnică. Astfel, media zilnică de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare (acţiuni, instrumente cu venit fix, produse structurate, unităţi de fond, ETF) a ajuns la 73,36 milioane lei, echivalentul a 15,15 milioane euro, cu 54% peste nivelul din 2019 şi cu 24,9% peste nivelul de 58,72 milioane lei realizat în 2007.

Piaţa de capital din România a încheiat anul 2020 cu o creştere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, ceea ce reprezintă o performanţă într-un context dominat de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus.

Mai mult, indicele BET-TR a încheiat anul 2020 la un nivel de peste 16.500 de puncte, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric.

"Piaţa de capital a demonstrat, în poate cel mai complicat an din istoria recentă, de ce este o sursă de oportunităţi atât pentru companii, cât şi pentru investitorii interesaţi să-şi sporească bunăstarea. Investitorii individuali au găsit la BVB oportunităţi de tranzacţionare excelente care să corespundă profilului lor de risc. În acelaşi timp, companiile au putut apela cu încredere la mecasnismele oferite de piaţa de capital, iar statul român a putut accesa, rapid şi eficient, lichidităţile de care avea nevoie într-un context extrem de dificil. În 2020, la BVB au avut loc 3 listări de pachete de acţiuni, 6 emisiuni de titluri de stat şi 11 emisiuni de obligaţiuni, ceea ce a dus totalul finanţărilor realizate prin intermediul pieţei de capital la 5,4 miliarde lei sau 1,1 miliarde euro. Obiectivul nostru este să creştem lichiditatea şi acest lucru ne-a reuşit pentru că anul trecut am avut parte de cel mai bun an de tranzacţionare din istoria BVB. Prin urmare, nu mai este cazul să ne uităm la 2007 ca la un reper pentru că deja am depăşit acel nivel. Nu putem conduce bursa dacă ne uităm tot timpul în oglinda retrovizoare. Ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut pentru dezvoltarea bursei noastre," a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Burseide Valori Bucureşti.

Acesta priveşte cu încredere la 2021, când bursa va continua să-şi consolideze poziţia de principal canal de finanţare pentru companiile româneşti şi de principală sursă de acumulare de capital pentru investitori.

"Vrem să ducem BVB cât mai aproape de clienţii de retail şi explorăm toate canalele care ne ajută să ne atingem acest obiectiv. Anul 2021 a avut un început puternic pozitivpe majoritatea burselor, iar măsurile de protejare a sănătăţii publice adoptate de diferitestate, precum şi apariţia şi distribuţia vaccinurilor semnalizează că actuala criză sanitară poate fi depăşită. Trăim în continuare într-un mediu marcat de dobânzi scăzute şi exces de lichiditate, ceea ce va susţine preţul acţiunilor," a mai spus preşedintele BVB.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, spune că anul 2020 cu siguranţă va rămâne în istoria pieţei de capital ca un reper pentru dezvoltarea viitoare a bursei.

"Promovarea la statutul de Piaţă Emergentă, iniţierea proiectului de Contraparte Centrală şi demararea unui parteneriat pentru implementarea de soluţii tehnologice la nivelul grupului BVB sunt elementele-cheie menite să transforme fundamental piaţa de capital românească," a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Prioritatea numărul unu pentru 2021 este creşterea numărului de investitori şi creşterea participării voluntare la piaţa de capital, spune el.

"În continuare este esenţial să avem un parteneriat cu autorităţile pentru dezvoltarea pieţei de capital şi ne dorim să vedem cât mai multe companii de stat la cota bursei pentru că prin listarea unor pachete minoritare pe bursă se eficientizează activitatea acestor companii prin regulile impuse de piaţa de capital. Este foarte important ca Guvernul să utilizeze intensiv piaţa de capital, am văzut acest lucru în 2020 prin emisiuni de titluri de stat, şi ne dorim ca în perioada următoare să vedem şi decizii privind reluarea listărilor pentru că este în beneficiul României să aibă companii transparente şi performante. Suntem optimişti cu privire la 2021, ne dorim să avem decizii consistente în ceea ce priveşte dezoltarea economică a României şi, odată ce se vor dilua riscurile generate de pandemie, sunt toate premisele să avem un an mai bun decât 2020. În plus, pentru 2021, ne aşteptăm ca reprezentativitatea României în indicii Pieţelor Emergente să crească prin includerea altor companii în structura acestora", a afirmat directorul general al BVB.

Piaţa de capital din România a fost inclusă, începând cu septembrie 2020, în rândul pieţelor emergente potrivit clasificării realizate de furnizorul global de indici FTSE Russell. Promovarea României la statutul de piaţă emergentă a fost posibilă odată ce două companii româneşti - Banca Transilvania şi Nuclearelectrica - au îndeplinit criteriile necesare upgradării.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Probabil cresterea istorica vine de imprumuturile statului dar si ca urmare a dobanzilor ffff mici de k=la banci Adica pentru o dobanda de 1 la su ta la banca in euro trebuie sa astepti 100 de ani.

    Si valoarea imprumuturilor statului este tot la maxime istorice.

    Probabil au venit câțiva investitori străini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

25 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0105
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5228
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4892
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.0052

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro