BURSA DE VALORI BUCUREŞTI ÎN WIKILEAKSTrei gogoşi

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 martie 2011

Trei gogoşi
 • document ataşat Evoluţie BET-C şi DJIA
  apasă aici pentru a descărca.

  Ambasada americană nu pare prea preocupată de piaţa noastră de capital, unicul ei raport (şi acela, îndeajuns de anodin) despre Bursa de Valori Bucureşti, în miile de pagini dezvăluite de "Wikileaks", menţionând doar o întâlnire singulară, la 9 iunie 2008, dintre preşedintele BVB Stere Farmache şi ataşaţii specializaţi în economie.

  Ce le-a spus Farmache:

  1. Că BVB este afectată de turbulenţele financiare internaţionale şi că încearcă să-şi menţină nivelul, pe baza creşterii economiei româneşti (să ne amintim că noi am recunoscut abia în anul următor că am intrat în criză);

  2. Că lansează noi produse financiare, elimină taxele şi elaborează un cod de guvernanţă corporatistă pentru societăţile listate;

  3. Că intenţionează să listeze 400-500 de firme în cadrul unei categorii noi, "RASDAQ-Star".

  Asta-i tot.

  Un deceniu de bursă, în care am scris zilnic despre ea, se reduce la Ambasada americană la trei gogoşi.

  Economiştii ambasadei n-au nici un comentariu, nici o tresărire.

  Înghit trei gogoşi, pe nemestecate.

  PRIMA GOGOAŞĂ: Bursa - barometru al economiei

  Farmache le zice chestia logică - economia românească este ferită de "turbulenţe", aşa că avem o bază ca să ne extragem de la furtuna care a răsturnat bursele din lume şi nu mai urmează decât să găsesc calea pentru asta.

  Adică, vrea să sugereze că BVB ar putea să fie ilustrativă pentru evoluţia economiei româneşti.

  Că, doar, bursa-i "barometrul economiei", nu-i aşa?!

  Omul s-a învăţat cu gogoaşa şi o serveşte şi acum, după trei ani; cu două zile în urmă, la un seminar, s-a apucat să-şi facă vânt cu coada, spunând că indicii bursieri anticipea-ză ieşirea noastră din recesiune (colegi mai inocenţi, dintr-o altă redacţie, au titrat ieri: "Stere Farmache: Nu mai aşteptaţi PIB-ul pe T1, bursa arată deja o evoluţie pozitivă").

  O primă observaţie necesară este că doar amatorul Emil Boc poate să compare primul trimestru din 2011 cu ultimul trimestru din 2010, ca să decreteze ieşirea României din criză.

  Un profesionist ca Farmache, cu carieră în Ministerul Finanţelor, la Bursă şi la o bancă, ar trebui să ştie că trimes-trele care trebuie comparate sunt primul din 2011, cu primul din 2010.

  Dar chestia asta e un mizilic.

  Consideraţi că nici n-am spus-o.

  Cu adevărat important este că Bursa de Valori Bucureşti nu a reuşit niciodată să devină "barometrul" economiei noastre, deşi, da, teoretic, ar fi trebuit să joace rolul ăsta.

  Farmache nu spune că, mai nou, legătura dintre evoluţia Bursei şi economia noastră reală are loc prin... Dow Jones!

  Brokerii stau cu ochii pe Bursa new-yorkeză şi, printr-o convenţie tacită cu întreaga comunitate a pieţei de capital, anticipează mişcările din BVB, în func-ţie de evoluţia bursei de peste ocean.

  Aşa că indicii BVB au atâta legătură cu economia românească, câtă legătură este între economia româ-nească cu economia mondială, care, la rândul ei, suportă influenţa economiei americane (ea însăşi ilustrată - atât cât e ilustrată - de Dow Jones).

  Ca probă, examinaţi, vă rog, paralelismul evoluţiilor BET-C şi DJ.

  Deci... cum?... ce?

  A DOUA GOGOAŞĂ: CORPORATISM PENTRU CĂŢEI

  Da, Farmache era preocupat de guvernanţa corporatistă, la data de 9 iunie 2008, când a avut loc discuţia la Ambasadă, căci la numai unsprezece zile după aceea, la 20 iunie, a avut loc cea de-a patra ediţie a seminarului internaţional de guvernanţă corporatistă organizat de către Institutul de Guvernanţă Corporativă al Bursei de Valori Bucureşti (IGC-BVB) în colaborare cu Partners for Financial Stability (PFS) Program, seminar ce a avut ca temă "Emitenţii şi Integritatea Pieţei".

  Da, în 2008, BVB a adoptat un regulament al guvernanţei corporatiste.

  Este o realizare.

  Dar, când s-a vorbit prima oară, la BVB, de guvernanţă corporatistă?

  În septembrie 2001 (18 - 21 septembrie, 2001, conferinţa pe tema "Guvernanţa corporatistă în Româ-nia şi sud-estul Europei" organizată de OECD, USAID, în colaborare cu BVB, CNVM, Banca Mondială şi Organizaţia de cooperare tehnică, la Hotel Athenee Palace Hilton).

  Şapte ani ca să elaborezi un cod de comportament care putea fi copiat oricând?!

  Veţi spune: "Nu, frate!, nu textul a fost problema, ci schimbarea mentalităţii managerilor, ne-am luptat şapte ani cu asta!"

  Gogoşi!

  Dacă ar fi fost aşa, atunci Farmache nu s-ar mai fi luptat să cumuleze şi funcţia de la depozitar, pe lângă cea de preşedinte BVB, cumul exclus de principiile guvernanţei corporatiste.

  În septembrie 2010, Farmache a fost silit să renunţe la funcţia de la Depozitar, pentru că CNVM i-a res-pins solicitarea să fie modificată Dis-punerea de măsuri care îi interzicea cumulul.

  CNVM i-a băgat guvernanţa corporatistă pe gât!

  Cu de-a sila!

  Deci... care?... unde?

  A TREIA GOGOAŞĂ: STEAUA RASDAQ-ULUI

  Când Farmache le spune americanilor că urmează să listeze 400-500 de emitenţi pe plănuita piaţă "Ras-daq-Star", rămâi cu gura căscată - "Mamă!, ce plan mare!".

  Iar americanii nici nu tresar, când aud de "Rasdaq"...

  Să zic mai mult?

  Parcă mă jenez...

  Piaţa "Rasdaq" a fost inaugurată (pe şest) la 26 octombrie 1996, reprezentând proiectul "de succes" al consultanţei americane acordate de USAID, urmare a Memorandumului de înţelegere semnat, în august 1995, de premierul Nicolae Văcăroiu cu Guvernul american.

  Americanii au afirmat că au alocat acestui proiect 23 de milioane de dolari din banii contribuabililor lor (banii ăştia nu mi-au ieşit niciodată la socoteală).

  La vremea aceea, americanii promiteau că proiectul lor ne va propulsa piaţa de capital în poziţia de lider regional.

  Unde e "Rasdaq" acum?!

  CNVM nici n-a putut să-l raporteze Comisiei Europene drept piaţa reglementată!

  După opt ani de concurenţă neloială cu Bursa de Valori Bucureşti, Rasdaq a clacat.

  Şi ca să nu dispară cu totul, s-a absorbit în... Bursa de Valori Bucureşti!

  Continuând să plătească pentru păcatele sale - baza putredă pe care l-a aşezat USAID.

  Când Farmache le zice americanilor că va aduce 400-500 de emitenţi la "Rasdaq-Star", el se comportă ca un personaj din "O mie nouă sute optzeci şi patru" al lui Orwell: "Ai văzut că au anunţat creşterea raţiei de ciocolată la 30 de grame? E ceva!".

  Doar că raţia fusese de 40 de grame...

  Tot aşa, "Rasdaq" a listat, în momentele sale de aşa-zisă "glorie", apropape 6000 de societăţi.

  Cu forţa.

  La îndemnul USAID, care avea nevoie să-şi raporteze succesul la Congresul american, că altfel le tăia finanţarea şi-i desfiinţa.

  Şase mii, în timp ce BVB se chinuia să-i convingă pe acţionari şi manageri să accepte exigenţele înscrierii la cotă şi drept urmare, numără câteva zeci de emitenţi listaţi.

  Acţiunile unor mii de societăţi lis-tate la "Rasdaq" n-au fost tranzacţionate niciodată, mii de societăţi nu semnaseră nici un contract cu piaţa şi nu res-pectau nici o regulă de transparenţă.

  După "fuziunea" cu BVB, CNVM n-a mai ştiut cum să le delis-teze, deşi Comisia Europeană i-a cerut-o.

  "Rasdaq"?!

  Pe ce s-au dus banii contribuabilului american?!

  Pe gogoşi...

  Mişto Wikileaks, ăsta...

  Un deceniu irosit

  30 iulie 2004, ziarul BURSA (articol semnat MAKE)

  ...piaţa a devenit nepopulară printre investitori şi emitenţi, deşi pornise de la premise excepţionale: peste paisprezece milioane de acţionari (66% din populaţie a fost împroprietărită prin programul de privatizare "în masă", în timp ce în ţările cu tradiţie în regim de acţionariat popular - Marea Britanie, Japonia, SUA - acţionarii au o pondere aproximând 22 - 24% din populaţie); economii ale populaţiei de circa două miliarde de dolari (în 1995), disperate să se valorifice în lipsa altor instrumente decât depozitele bancare, valută şi (de dată recentă, atunci) titlurile fondurilor mutuale.

  Cei care să fi investit în piaţa organizată a valorilor mobiliare nu au atins niciodată o pondere de măcar 1% din populaţie. Iar numărul societăţilor comerciale care să fi făcut apel la economiile populaţiei ca să se capitalizeze ieftin prin piaţă, nu depăşeşte degetele unui om normal.

  Piaţa de capital nu a servit decât inves-titorilor strategici, la preluarea de societăţi prin mecanismele organizate şi a servit brokerilor care şi-au încasat comisioane nemeritate, precum notarii. Dacă nu punem la socoteală hoţiile şi uriaşele fraude pe care le-a prilejuit, atunci la atât s-a limitat rolul pieţei de capital româneşti, cea care ar fi trebuit să fie "barometrul economiei naţionale", cea care ar fi trebuit să-i atragă şi să-i încurajeze pe cetăţeni să economisească şi să investească, cea care ar fi trebuit să dirijeze fluxuri financiare către întreprinderile profitabile, cea care ar fi trebuit să furnizeze baza informaţională în elaborarea strategiilor guvernamentale din politica economică.

  Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Cu regret trebuie sa constat ca nici macar gogosile nu sunt originale.Sunt din silicon ... ca sa poata fi refolosite....Farmache si clica sa au reusit sa transforme BVB si de fapt toata piata de capital, intr-o Eterie.Si el e seful Eteriei. Si stiti cu totii ce lucruri bune a facut Eteria in Tarile Romine....Pentru cei care au uitat de Eterie schimbam exemplul...Ce a facut OTE cu Romtelecom. L-a jefuit.Si pe urma a trebuit sa il vanda la nemti. BVB o sa fie vinduta austriecilor si polonezilor. Treaba clara de machidon.Si pe urma o sa se imbete si o sa traga o zorba...IN jurul unei Tzepe....

   1. Iar mi-a luat Make vorbele dingura...Poate Farmaklik suna mai aproape de realitate.Sau Tzepeshlik care o sa ii dea in continuare ordine presdintelui-lacheu.Si el va inghiti tot....Ca sa ii permita lui Bbbbaaaaarbuuuuuu sa palteasca softuri si mentenante la propriile lui firme...Si sa dezvolte in continuare un soft pe care numai el si cu familia sa il mai folosesc in lume.Dar scopul BVB este sa softuiasca,pardon cashuiasca pentru duetul machidonilor.Sa manince si gura lor nu?

    Mi-a placut asta cu Farmache profesionist.Probabil in erata o sa apara corectura. Fripturist. El este bancher pentru tranzactia cu Rompetrol, cind l-a salvat pe actualul sau sef.Proabil daca va zbura de la BVB si nu o sa mai atraga banii BVB spre banca lui, grecu' o sa constate brusc, ca omul nu prea e competent. Ba dimpotriva....

    Referitor la cheltuielile de IT, marketing, sau marketing-IT (impreuna), trebuie analizate contractele facute cu diverse cunostinte ale PR-ului bvbist (gen Roxana), sau cunostinte bune ale presedintelui (Bunea) etc. Intrebarea care se pune este urmatoarea: de ce se platesc atatia ITisti in bursa, cand un site trebuie construit de o firma din afara contra cost? Este cumva aceasta firma lui Bbbbarbu? Oricum era legata de Arena XT, mareata lui realizare, o interfata care la bursele din strainatate se realizeaza anual sau la doi ani. Dar,ca sa se justifice zecile de mii de euro cheltite pe marketingul acestei FARENA, sa se faca o analiza cu ce venituri a generat ca sa jstifice o asemenea investitie?

    De cheltuielile cu road-showurile, scoase iar de la naftalina si pe bani foarte multi, nu mai amintesc ca nu au adus nimic in bursa. Dar vad ca Valentin si clica au chef de plimbare iarasi si se pregatesc de Londra. Dece? Pe ce bani, daca este restructurare? De ce inainte de AGA, can poate dupa AGA nimeni din conducere nu va mai fi? De ce se duc atatia, si mai ales multi care nu stiu alte limbi in afara de romana?

    Pe acelasi considerent, ce a cautat si donsoara secretara la Londra, ea care nu vorbeste nici limba romana bine (donsoara"ce" ca nu a auzit de "poftIm"- asa o fi pe la oi, pe la ea) iar limba engleza este proba eliminatorie pentru acea pozitie? De ce se cheltie bani acum pe cursuri de lima engleza, cerinta obligatorie pentru a lucra in acest domeniu? 

    Cred ca pe marketing nu trebuie sa ne facem probleme cu o directoare - mare specialista in domeniu, Ileana Botez si cu o consiliera cu specializarea in limba rusa, poate ne ajuta sa patrundem pe piata de la Moscova sau mai degraba Chisinau.

    Da, adevarat! Cea mai competenta persoana in materie de cheltuieli la bvb este domnisoara "comision" Roxana Sirbu, PR ul BVB ist, care asigura prin prezenta sa acolo desfasurarea netulburata a unor relatii contractuale cu firmele Oanei Nastase (au organizat evenimente cu aceasta firma chiar zilele trecute), a prietenului sau (agendele bvb, brosuri etc), a dlui Sandoiu de la Finmedia etc etc. Dar, oricum cu stirea si obladuirea coducerii.

   La scara istoriei nu conteaza 15 ani de esec.Pentru viata fiecaruia dintre noi insa e catastrofal.Si esecul sta in incapacitatea asa zisilor "profesionisti", condusi de aceswt "TREI GOGOASE" de a insufla romanilor si nu numai, senzatia aceea magica de a participa la un proces plin de adrenalina, asa cum este investitia la bursa.Daca lumea va ramine lume si norii negri ai comunismului nu vor mai produce rateuri ca "TREI GOGOSI", atunci tineti minte oameni buni ca Bursa este barometrul economiei. Numai ca din pacate, la BVB s-a aciuat o grupa de machidoni. Iar la Sibiu e un cabinet veterinar. Nici Miciurin nu reuseste sa ii incruciseze pe astia fara sa rezulte mutaniti....Dar pina la urma se va face bine si piata de capital de la noi.Pentru ca piata de capital e daca ai timp sa o urmaresti cu totul si cu totul altceva decit o gogoserie. Daca pleaca GOGOSARUL, o sa avem si noi ceva bio. Ca se poarta acum....

   Cred ca cel mai mare defect al acestui individ, si cred ca depaseste stadiul de defect, este o adevarata PROBLEMA pentru un om ajuns la acest nivel, este PROSTIA: prostia duce la fudulie, la increderea prea mare in sine, la nesabuinta si la actiuni fara a gandi prea mult la consecinte, la ganduri de perenitate-actioneaza ca si cand este vesnic si ca peroana si in functie-la injosirea si umilirea celor pe care ii simte mai inteligenti, la rautate, dusa chiar la extreme si lipsa de onestitate (pentru ca el oricum nu, nu va fi descopeit sau el este acolo intangibil). Ce-a mai ramas: mai nimic! Sau, doar "gogosi".

   1. Deci, prin urmare atentie sporita la alegerile de la AGA! Sa nu ramanem iarasi cu aceleasi gogosi!

   Farmache se pricepe la Bursa ca Mr. Bean la pictura, vezi "Mama lui Whistler".

   1. Un lucru este clar dupa 15 ani de "domnie" ai dlui Farmache: aceasta palarie este prea mare pentru el!!!

    Iar tactica de a alege mereu raul mai mic (sau mai cunoscut cum suna in engleza; iar faptul ca se foloseste "devil" sugereaza destul ce fel de rau este) nu a dat roadele asteptate nici pentru cei mai indarjiti sustinatori ai sai. Este timpul pentru o schimbare, se impune o schimbare. Sa nu se mai conteze pe faptul ca altii ar fi mai rai, pentru ca modul acesta de gandire nu duce decat la regres. Oricum, daca altii gen Tzepes vor si banii, care este certitidinea adusa ca unii ca acest individ, cu complicitatea celor ca Farmache care fac orice sa-si pastreze scaunul, nu va face si acest compromis. Usor cate usor a demonstrat ca a face compromisuri si prostii din ce in ce mai mari (chiar si pentru obiective/ ambitii marunte). 

   Ionescu demoleaza prin bursa fara acordul Boardului, ca sa-si faca birouri separate(de ochii lumii) pentru el si ciobanca lui. A comandat mocheta noua si fotolii foarte comode si foarte scumpe. Binenteles,CA nu a dat nici o aprobare pt astfel de cheltuieli in plina restructurare si inainte de AGA, dupa care Ionescu binenteles ca nu va mai fi.

   Pana atunci, asteptam sa dea dovada de bun simt si sa-si dea demisia singur! 

   1. Bravo ! I-ai prins de data asta pe astia de la bursa cu geniul tau analitic! In loc sa comande mocheta veche. Iar fotoliile... sa fie foarte comode... grav... foarte grav. Se cere o expertiza serioasa pe aceasta tema. Asta este intr-adevar o problema majora pentru piata de capital romaneasca. Sunt sau nu fotoliile de la bvb foarte comode? This is the question...

    Asta faci tu Valentine in timpul serviciului? Scrii pe site? Nu ai treaba ca director general? Nu trebuie cumva sa faci strategia BVB, ca doar pentru asta esti platit?

    Sau sa concepi mai bine bugetul acela pentru care te-au criticat in sedinta CB?

    Hai mai gandeste-te: noi asteptam demisia! 

    Delir paranoid. Ar putea fi de folos Clinica Psymotion sau similar.

   Aceasta e editia electronica a "Ziarului Oamenilor de Afaceri"??? Exista vreun moderator al acestor opinii injurioase? Si le asuma administratorul websiteului prin omisiunea de a aplica propriului Regulament de publicare? Este bine de stiut cine raspunde civil pentru daunele aduse reputatiei si demnitatii persoanelor calomniate prin acest "ziar al oamenilor de afaceri", in editia sa electronica.

   1. Piata e injurioasa. Cenzurati-o!

    Valentine, iar esti nelistit? Pentru ce? Oricum la piata de capital si management nu te pricepi!

    Contam pe bunul tau simt si pe marunta inteligenta si asteptam demisia. 

    Cat despre reputatie si demnitate, mai mult decat v-o sricati voi insiva, altii nu pot dace mai mult, decat sa constate si sa informeze piata.

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

  Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
  Dtlawyers
  BTPay
  Apanova
  Stiri Locale

  Curs valutar BNR

  20 Oct. 2021
  Euro (EUR)Euro4.9488
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2570
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6067
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8649
  Gram de aur (XAU)Gram de aur243.4131

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  eximbank.ro
  certificateorigine.ro
  gerocossen.ro
  Cotaţii Emitenţi BVB
  Bursele din regiune
  invietraditia.ro
  cnipmmr.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  thediplomat.ro
  Pagini Aurii
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro