BVB Acţiunile FP - vedeta şedinţei de tranzacţionare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 noiembrie 2023

Acţiunile FP - vedeta şedinţei de tranzacţionare

Prime Transaction: "BET-TR a înregistrat un nou maxim istoric"

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost vedeta şedinţei de tranzacţionare de vineri, titlurile FP cumulând un rulaj de 22,5 milioane de lei, de departe cel mai mare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Preţul acţiunilor fondului de invesiţii a urcat cu 5,93%, la 0,536 lei, după ce, joi seara, administratorul FP a anunţat că a depus spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o cerere pentru creşterea numărului de acţiuni pe care intenţionează să le cumpere prin oferta publică pe care o derulează în prezent, până la 1,67 miliarde de titluri, echivalentul a 29,4% din capitalul fondului.

Indicii au avut creşteri pe linie, într-o zi fără o direcţie clară în pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide 30 de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 1,06%, la 14.465 de puncte, în vreme ce indicele în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 0,98%, până la 2.716 puncte.

Valoare tranzacţiilor a fost de 78,9 milioane de lei, sub media zilnică a anului, de 142 milioane de lei, în condiţiile în care nu au fost înregistrate tranzacţii de tip "deal". Ecartul apare şi deoarece, media zilnică a urcat puternic în ultimele luni, pe fondul ofertei Hidroelectrica şi a ofertelor de titluri de stat Fidelis.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB au închis ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii cu evoluţii semnificative. Creşterile au fost cuprinse între 0,44% pentru BETAeRO şi 1,26% în cazul indicelui BET-FI. BET-TR a înregistrat un nou maxim istoric, în timp ce BET se află şi el aproape de un nou maxim. Valoarea tranzactiilor a fost de 15,87 milioane euro, în uşoară creştere comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. joi). Fondul Proprietatea (FP) s-a aflat în topul lichidităţii, reuşind să asigure peste 28% din rulajul zilnic. Din indicele BET, acţiunile FP a înregistrat un avans de 5,93%, după ce compania a anunţat că a depus un amendament la ASF pentru a creşte numărul acţiunilor din oferta de răscumpărare. Doi emitenţi au înregistrat scăderi de peste un procent: MedLife (M), -1,79% şi TeraPlast (TRP), -1,73%".

În piaţa "regular", după acţiunile FP, pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat titlurile Hidroelectrica (H2O), ce au stagnat la preţul de 117 lei, în condiţiile unor schimburi de 9,7 milioane lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 0,09%, la preţul de 22,38 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 8,8 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), ce au cumulat un rulaj de 7,1 milioane lei, titlurile BRD încheind ziua în creştere cu 2,13%, la preţul de 17,24 lei. Vineri banca a propus un dividend cu randament de 5%, ce va fi supus votului acţionarilor în decembrie.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 1,1%, la 1.047 de puncte, în vreme ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de titluri de la BVB, a urcat cu 0,89%, până la 1.247 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Electroargeş" (ELGS): +13,33%

2. "SIF Hoteluri" (CAOR): +13,08%

3. "Artego" (ARTE): +6,25%

4. "Fondul Proprietatea" (FP): +5,93%

5. "Nuclearelectrica" (SNN): +2,63%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -11,11%

2. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -10,32%

3. "Socep" (SOCP): -5,83%

4. "UAMT" (UAM): -5,41%

5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -4,64%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. FP va fi vedeta toată luna noiembrie, mai ales dacă li se aproba programul de răscumpărare de 1.67 mld de acțiuni. Va fi și f volatilă în funcție de subscriere, mulți dintre noi vor face calcule în timp real privind oportunitatea de a marca profitul la prețul din piață vs de a vinde la prețul din oferta, mai ales ca FP se va ajusta semnificativ, pe termen scurt, după oferta

    1. Sigur se va ajusta semnificativ in jos s au in sus

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb