ICT

BVBAcţiunile Transelectrica au urcat cu aproape 8%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iunie 2014

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,22%, pentru a cincea şedinţă consecutiv, într-o piaţă unde ordinele de cumpărare au depăşit cu mult numărul de acţiuni Transelectrica (TEL) scoase la vânzare şi au ridicat preţul cu aproape 8%.

În ultimele cinci şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a crescut cumulat cu 1,86%, plasându-se cu 1,45% peste nivelul de la finalul lunii mai şi totodată cu 1,22% peste sfârşitul anului trecut. BET-C este cu 54,46% sub maximul istoric atins în anul 2007.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut în ultimele cinci şedinţe cu 3,32%, în timp ce indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu doar 0,15%. De la începutul lunii iunie, indicele BET a crescut cu 2,86%, însă BET-FI a scăzut cu 1,05%. Comparativ cu nivelurile de la finalul anului trecut, BET este pe plus cu 6,48%, iar BET-FI este pe minus cu 9,25%.

Pentru a atinge maximul din anul 2007, BET ar trebui să mai urce cu 36,05%.

În şedinţa de vineri, piaţa a fluctuat uşor încă de la deschidere, atenţia investitorilor fiind direcţionată doar spre câteva acţiuni, în timp ce cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată din nou de deal-uri.

Pe segmentul de piaţă destinat deal-urilor au fost realizate de operaţiuni cu acţiuni reprezentând aproape 1,16% din capitalul social al Băncii Transilvania (48 milioane lei), precum şi alte transferuri cu titluri Romgaz (3,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,2 milioane lei), OMV Petrom (2,8 milioane lei) şi Natura Quattuor Energia Holdings (546.000 de lei). Rulajul pieţei de acţiuni a urcat astfel la 71,9 milioane lei (16,4 milioane euro), sumă de peste două ori mai mare decât valoarea tranzacţiilor realizate joi, de 33,4 milioane lei (7,6 milioane euro).

Acţiunile Transelectrica au crescut cu aproximativ 5% încă din prima oră, datorită unor ordine de cumpărare plasate la preţuri din ce în ce mai mari şi pentru volume din ce în ce mai ridicate. Cel mai mare preţ plătit vineri pentru acţiunile Transelectrica a fost atins în jurul orei 17:45, când unele operaţiuni au fost efectuate la 21,85 lei, cu 10,24% peste închiderea de joi. La acel moment, volumul de acţiuni pentru care existau ordine de cumpărare era de peste şase ori mai mare decât numărul de titluri scoase la vânzare.

Ulterior, creşterea s-a temperat, iar la închiderea zilei acţiunile companiei erau cotate la 21,4 lei, cu 7,97% peste nivelul de joi. În piaţă erau la acel moment ordine de vânzare pentru aproape 6.200 de acţiuni, iar la cumpărare erau plasate ordine pentru aproape 42.900 de titluri. Cu acţiunile Transelectrica au fost realizate 351 de operaţiuni, în valoare cumulată de 1,5 milioane lei, al patrulea rulaj din piaţa principală.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,92% nivelul de la finalul zilei precedente. Evoluţia indicelui BET-NG a fost amplificată de creşterea acţiunilor Transelectrica, titluri care au o pondere de aproape 8% în calculul indicelui.

Indicele extins BET-XT a încheiat ziua în scădere cu 0,1%, în timp ce indicele extins BET-BK a crescut cu 0,18%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,67%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,11% şi 2,14%, acţiunile SIF Moldova (SIF2) au stagnat, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,19%.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut uşor, cu 0,58%, la 1,889 lei, după ce joi au urcat cu 5,67%. Tranzacţiile de vineri au însumat 2 milioane lei, al treilea rulaj din piaţa principală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

07 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9262
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0800
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4941
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6770
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7720

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro