BVBBanca Transilvania salvează lichiditatea Bursei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

BET, la un nou maxim post-criză  

Creştere de 1,99% pentru acţiunile Fondul Proprietatea, ca urmare a anunţului preţului de achiziţie al ofertei publice, de 1,39 lei/titlu

Banca Transilvania (TLV), cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital în indicele MSCI Frontier Markets, a dat aproape jumătate (46,9%) din rulajul total înregistrat ieri în Piaţa Principală a Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 67,93 milioane de lei.

Titlurile TLV au cumulat tranzacţii de 31,86 milioane de lei, într-o zi în care preţul acţiunii instituţiei de credit din Cluj s-a depreciat cu 0,76%, la 2,615 lei.

Cu excepţia BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor de la BVB, toate coşurile de acţiuni ale pieţei noastre au urcat, BET încheind ziua bursieră la 10.131,77 puncte, un nou maxim post criza din 2007-2008.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie în general pozitivă, asemănătoare cu cea înregistrată în principalele burse americane, care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a câştigat 0,35% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,23% pentru BET-NG şi +0,35% în cazul BET-TR. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 14,22 milioane de euro, depăşind media zilnică de 7,63 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), cu +1,99%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Următoarea evoluţie pozitivă din cadrul indicelui BET a fost înregistrată de titlurile titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de +1,01%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Comelf (CMF), cu -6,5%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Transgaz (TGN), -1,64%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

După titlurile TLV, locul al doilea din clasamentul rulajului pieţei "regular", a fost ocupat de titurile FP, ce au cumulat un rulaj de 9,76 milioane de lei, preţul acţiunii Fondului urcând la 1,28 lei.

Ieri, Fondul a transmis că preţul de achiziţie la care se va derula oferta publică de cumpărare pentru cel mult 200 milioane de titluri FP este de 1,39 lei/unitate, ceea ce a tractat cotaţia Fondului în cea de-a doua parte a şedinţei bursiere.

Acţiunile Romgaz (SNG) au avut o lichiditate de 4,75 milioane de lei, preţul titlurilor producătorului de gaze naturale apreciindu-se cu 0,13%, la 37,45 lei.

Pe locul al patrulea al acestui clasament se află titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat ziua bursieră la preţul de 16,06 lei, în creştere cu 1,01%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 1,43 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,33%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,2%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,24%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,1%

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Fondul Proprietatea" (FP): +1,99%

2. "Prebet" (PREB): +1,54%

3. "Patria Bank" (PBK): +1,44%

4. "Compa" (CMP): +2,56%

5. "Turism Felix" (TUFE): +1,14%

---------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Comelf" (CMF): -6,50%

2. "Zentiva" (SCD): -3,68%

3. "Biofarm" (BIO): -3,61%

4. "Rompetrol Well Services" (PTR): -3,57%

5. "Carbochim" (CBC): -2,68%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
ApanovaAdvertisement
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS