BVBCotaţii în uşoară scădere faţă de şedinţa precedentă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 martie 2005

La începutul şedinţei de tranzacţionare în piaţă nu s-a indentificat o tendinţă clară de evoluţie a cotaţiilor. Indicele care reflectă evoluţia celor cinci SIF-uri a scăzut cu 2,07% faţă de şedinţa anterioară ca urmare a reducerii preţului de tranzacţionare al societăţilor de investiţii financiare. Nici vînzătorii şi nici cumpărătorii nu s-au impus în şedinţa de ieri fapt care a condus la o lichiditate redusă.

Valoarea totală a tranzacţiilor a însumat 154,35 miliarde lei din care 1,2 miliarde reprezintă tranzacţii cu obligaţiuni. Au fost transferate 132 obligaţiuni Raiffeisen în valoare totală ce a depăşit 754 milioane lei, la un preţ cu 9 % mai mare decît principalul. O altă tranzacţie s-a perfectat cu obligaţiuni ale BRD Groupe Societe Generale în valoare de 464 milioane lei la un preţ cu 3% mai mare decît principalul.

Brokerii se aşteaptă la o creştere în viitor a acţiunilor. Domnul Răzvan Paşol consideră:" Este destul de dificil de făcut prognoze pe termen scurt în condiţiile actuale de piaţă. Pe termen mediu (3-6 luni) consider că trendul ascendent al pieţei va fi reluat, şi va mai dura cel puţin 12-18 luni de acum înainte. Mă bazez pe această afirmaţie şi pe emitenţii noi care vor intra la Bursă în cursul acestui an". Domnia sa consideră că fără emitenţi noi perspectivele Bursei rămîn favorabile , dar nu mai sunt nici pe departe la fel de interesante. Domnia sa consideră că cel mai mare potenţial al pieţei de capital româneşti va fi valorificat prin listarea unor noi firme la Bursă.

Aproape jumătate din valoarea totală a tranzacţiilor, res-pectiv peste 65 miliarde lei au reprezentat transferuri perfectate cu acţiunile categoriei I.

Banca Transilvania

Cu acţiunile Băncii Transilvania au fost realizate tranzacţii însumînd 45,12 miliarde lei.În prima parte a şedinţei de ieri preţul acţiunilor a atins minimul zilei de 12.100 lei/acţiune, tot în această parte s-a perfectat o tranzacţie cu un număr de 115.000 acţiuni. În partea a doua, însă preţul acţiunilor a atins maximul zilei de 12.800 lei/acţiune, scăzînd spre final la preţul de închidere de 12.800 lei/acţiune.

SIF Moldova Bacău

Preţul de închidere de ieri al SIF 2 de 10.600 lei/acţiune a scăzut cu 0,9% faţă de şedinta anterioară. Preţul mediu de 10.590 lei/acţiune a variat între un minim de 10.400 lei şi un maxim de 10.900 lei/acţiune.

În prima parte a şedinţei a fost perfectat un transfer cu 70.500 acţiuni SIF2 la preţul de 10.800 lei/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri SIF2 a depăşit 13 miliarde lei.

Rompetrol Rafinare Constanţa

Acţiunile Rompetrol Rafinare au fluctuat între minimul zilei de 10.000 lei şi maximul de 11.500 lei/acţiune. Preţul acestora de închidere de 900 lei a cunoscut o reducere cu 0,6% faţă de nivelul din ziua precedentă. Valoarea totală a transferurilor a însumat 22,24 miliarde lei. În cursul zilei de ieri, Rompetrol a anunţat investiţii de 300 milioane de dolari în următorii doi ani, pentru realizarea unor proiecte de modernizare şi construcţii ale unor instalaţii noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro