BVBDebut "verde" de săptămână pentru indici

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 februarie

Debut "verde" de săptămână pentru indici

Tranzacţii de 43,5 milioane lei, sub media zilnică a anului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri, în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, într-o zi fără o direcţie clară în pieţele europene. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 0,46%, la 15.791 puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a urcat cu 0,59%, până la 1.139 de puncte.

Valoarea schimburilor s-a ridicat la 43,5 milioane lei, sub media zilnică a anului, de 77 milioane lei, în condiţiile în care nu a avut loc niciun transfer de tip "deal".

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Toţi indicii au înregistrat creşteri în şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri). Aprecierile au fost cuprinse între 0,11% pentru BET-BK şi 1,1% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 8,75 milioane de euro, în scădere faţă de ultima şedinţă de tranzacţionare (...). Cele mai mari creşteri din indicele BET au fost marcate de Sphera Franchise Group (SFG), 1,48%, OMV Petrom (SNP), 1,36%, Hidroelectrica (H2O), 1,13% şi Digi Communications (DIGI), 1,08%. Societăţile din indicele BET care au înregistrat cele mai mari scăderi au fost Electrica (EL), -3,33%, Transport Trade Services (TTS), -0,69% şi Transgaz (TGN), -0,53%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 8,8 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua la preţul unitar de 25,32 lei, în creştere cu 0,08%.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile OMV Petrom, ce au urcat cu 1,36%, la preţul de 0,598 lei, în condiţiile unor schimburi de 6,9 milioane lei.

Acţiunile Digi Communications s-au apreciat până la preţul de 46,6 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 4,8 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Hidroelectrica, ce au cumulat un rulaj de 4,1 milioane lei, acţiunile producătorului şi furnizorului de energie electrică ziua la preţul unitar de 125,2 lei.

Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a apreciat cu 0,18%, până la 1.101 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +14,46%

2. "Condmag" (COMI): +9,09%

3. "UCM Reşiţa" (UCM): +6,16%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +5,15%

5. "SIF Hoteluri" (CAOR): +4,40%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Comcm" (CMCM): -9,90%

2. "Romcab" (MCAB): -5,00%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -3,97%

4. "Electrica" (EL): -3,33%

5. "Prebet" (PREB): -3,20%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. interesant de urmarit ponderea si evolutia detinerilor fondurilor de pensii pe bursa.

    pocnitorile supervizate de ochi albastri sunt cu preponderenta prioritizate. 

    de unde se vede treaba ca bruckner a gresit considerabil!

    mai avem de murit pana sa evadam ;) 

    sa creasca FP-ul, zic!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb