DIGI Comunications

BVB devine prima bursă din regiune care trece peste nivelul dinaintea crizei financiare din 2008

A.P.
Piaţa de Capital / 16 martie

BVB devine prima bursă din regiune care trece peste nivelul dinaintea crizei financiare din 2008

BET, indice de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cel care reflectă evoluţia celor mai lichide acţiuni listate la BVB, a încheiat şedinţa de tranzacţionare de marţi, 16 martie 2021, la nivelul de 10.844,45 puncte, atingând astfel un nou maxim istoric, scrie un comunicat de presă al BVB.

Precedentul record stabilit de BET la închiderea unei şedinţe a fost în data de 24 iulie 2007, înainte de izbucnirea crizei financiare din 2008 - 2009, care a afectat toate pieţele.

În şedinţa din 16 martie 2021, indicele BET a deschis ziua la 10.783,89 puncte, iar pe parcursul şedinţei a fluctuat între un nivel minim de 10.753,75 puncte şi un maxim intraday (nivel atins în timpul unei şedinţe) de 10.844,45 puncte, chiar la finalul şedinţei. Maximul istoric intraday atins de indicele BET a fost pe 25 iulie 2007, când acesta a fost în timpul zilei chiar şi la 10.857,71 de puncte.

De la începutul anului curent, BET a crescut cu 10,59%, amplificând la 52,17% avansul pentru ultimele 12 luni.

Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a declarat: "Este un motiv de bucurie pentru întreaga comunitate a pieţei de capital. Este rezultatul muncii tuturor stakeholderilor pieţei de capital, al companiilor şi, mai ales, al investitorilor. Un factor foarte important în această evoluţie îl reprezintă dividendele importante distribuite de companiile listate la BVB, dacă ne uităm că indicele BET-TR, care include şi dividendele, este deja la maxime istorice de câteva luni. Dacă ne uităm pe o perioadă aproape nouă ani, vedem că indicele BET-TR a avut un randament în euro de aproape 231%, fiind de departe cea mai bună evoluţie dintre indicii principalelor pieţe din UE şi Marea Britanie. Perspectivele pentru acest an sunt promiţătoare, pentru că vedem estimări de dividende atractive, unele chiar foarte bune comparativ cu dobânzile scăzute practicate la depozite. Totodată, includerea mai multor companii româneşti în indicii FTSE Russell va continua să pună România într-o lumină optimistă în faţa investitorilor".

Interesul în creştere al companiilor pentru finanţarea prin piaţa de capital atrage atenţia unui număr din ce în ce mai mare de investitori. Din informaţiile publice, aproape 20 de companii sunt în pregătire să vină la Bursa de Valori Bucureşti cu emisiuni de acţiuni sau obligaţiuni. Totodată, cele aproape 40 de runde de finanţare prin obligaţiuni, în sumă de peste 2,1 miliarde de euro, derulate începând cu 2019, precum şi listarea celor 7 companii noi pe AeRO, cu o capitalizare cumulată de peste 190 milioane euro, contribuie la îmbunătăţirea imaginii Bursei de Valori Bucureşti şi a rolului său în dezvoltarea economiei României, detaliază comunicatul.

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti a declarat: "Acest nou maxim istoric este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea pieţei de capital din România. Premisele pentru accelerarea dezvoltării sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanţii la piaţă. Continuăm eforturile de îmbunătăţire a lichidităţii întregii pieţe, vedem intermediari care devin Market Makeri, numărul investitorilor a crescut semnificativ anul trecut, cu aproape 12.000, până la 66.000, şi, totodată, avem în vedere o serie de iniţiative care să stimuleze vizibilitatea emitenţilor, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză şi promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate. Pe fondul aceste evoluţii pozitive, proiectul de înfiinţare a Contrapărţii Centrale în România este foarte important pentru a crea condiţiile eficientizării maxime a pieţei locale de capital".

De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a creşte reprezentativitatea României în indicii internaţionali devine tot mai consistent şi România se prezintă în faţa investitorilor internaţionali care urmăresc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania şi Nuclearelectrica în indicii All-Cap, Bittnet şi TeraPlast în indicii Micro Cap. Sunt şanse ca această listă să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puţin încă o companie.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. din punct de vedere al analizei tehnice este cel mai bun lucru care ni se putea intampla!

  chiar si in cazul in care la nivel lunar/anual e vorba de o corectie flat si varful a fost un B (si urmeaza un C descendent foarte rapid si foarte adanc) orice scadere e un BUY long term 

  Bravo BVB!

  Valoare se vede ! Vecinii sa se uite si sa invete! :D  

  Hanga sa-i faca o evaluare lui Tanase si apoi in contra-partida cel de pe urma la primul. Dupa ce fac analiza corecta amindoi intr-o sedinta cu covrigi cu mac si cu iaurt de la Cornu' sa se apuce impreuna sa-si scrie demisiile, de fapt unul la celalalt si apoi sa mai termine cu luatul asta de caimac pe spatele cresterii BVB.

  Nu au nici o contributie ci din contra doar multa gargara si whisky cu bere pentru spumele de rigoare ! 

  1. Am uitat sa mentionez originea acestor animale, din PARTID !!!

   Greu cu gramatica.

   Greu cu limba romana. 

   Greu cu bursa.

   Greu cu multe, stimabile anonim. 

   La greu sa vii cu limba-n dosu' meu

  Aicea-i numa’ meritu’ lu’ Gradinescu. Cel mai inteligent vicepresedinte. Un geniu care a propulsat piata. A inteles fenomenele, a dat solutii, a venit cu idei. Nu mai vorbim de nivelul discursului si de carisma. Ceva rar.. Ce sa mai, ne-a pus Dumnezeu mana in cap.

  Asteptam Bet-Fi la 100k pts. Asa cum clama brokerul Simionescu in 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

13 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9225
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1367
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4720
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6963
Gram de aur (XAU)Gram de aur229.6754

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro