Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

BVBIndicele BET îşi continuă avansul

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Indicele BET îşi continuă avansul

Rulaj de aproape 50 milioane de lei BET urcă cu 19% în primul semestru 

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 0,74% în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, într-o sesiune în care creşterea referinţei pieţei a fost antrenată, din nou, de tranzacţiile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP). BET a închis astfel săptămâna la cele mai ridicate valori din ultimele 13 luni şi jumătate, respectiv 8.814,27 de puncte, deşi nu decisiv peste rezistenţa situată la 8.800 de puncte unde cotaţia BET si-a oprit avansul anterior în finalul lunii mai din 2017 şi la începutul lunii decembrie 2018. Pe întreaga săptămână de tranzacţionare, indicele marchează un avans moderat de 68,09 puncte sau 0,74%, în timp ce în acest prim semestru al anului, BET a urcat cu 19%.

Valoarea tranzacţionată a coborât în comparaţie cu şedinţa precedentă, la 49,96 milioane de lei, reuşind totuşi să urce peste media zilnică din acest an graţie unei tranzacţii în valoare de 10 milioane de lei în cadrul căreia s-au schimbat 1.000 de obligaţiuni ale Primăriei Municipiului Bucureşti, cu simbolul PMB22.

Spre deosebire de şedinţa de joi, cele mai lichide acţiuni de la BVB au făcut schimb în topul rulajelor, astfel că un procent de aproximativ 43% din rulajul zilei de vineri a fost asigurat de tranzacţiile cu acţiunile TLV. Notabilă mai este şi creşterea titlurilor OMV Petrom (SNP), ce au urcat cu 1,02% pe fondul unor volume modeste, aprecierea SNP ţinând indicele energetic BET-NG în teritoriul pozitiv.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Ultima şedinţă a săptămânii a adus creşteri pentru toţi indicii BVB. Variaţiile a fost cuprinse între o creştere de 0,01% pentru BET-NG şi un avans de 0,75% pentru BETPlus. Valoarea tranzacţiilor a fost de 10,5 milioane euro, însă peste 2 milioane de euro provin dintr-o tranzacţie cu obligaţiuni ale Primăriei Bucureşti cu scadenţa în 2022. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a titlurilor TLV, care au avansat astăzi (n.r. vineri) cu 1,48%. Acestea au fost urmate de actiunile FP, care au urcat cu 1,42%. La polul opus avem doar doi emitenţi care au înregistrat scăderi: Transgaz (TGN), depreciere de 0,83% şi Romgaz (SNG), minus 0,77%.".

Topul lichidităţii din piaţa "regular" a fost condus de acţiunile TLV, a căror cotaţie a urcat la 2,395 lei/unitate, pentru prima dată peste cotaţia de dinaintea anunţului privind OUG114/2018, pe fondul unui rulaj de 21,75 milioane de lei.

Titlurile FP s-au apreciat până la 1,07 lei, în condiţiile unei valori tranzacţionate de doar 3,55 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în clasamentul rulajului s-au plasat acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), a căror cotaţie a cunoscut o creştere de 0,32%, la 12,64 lei, pe fondul unei lichidităţi de 3,39 milioane de lei.

Titlurile Digi Communications (DIGI) şi-au continuat avansul, cu o creştere de 1,01% la preţul de 30 de lei, încercând să întoarcă tendinţa descendentă pe termen lung pe care s-a instalat cotaţia DIGI de la listare, valoarea tranzacţionată cu acţiunile emitentului fiind de 2,18 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,55%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a crescut cu 0,37%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,45%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Ves Sighişoara" (VESY): +7,14%

2. "Electroputere" (EPT): +4,76%

3. "Prebet" (PREB): +4,02%

4. "Rompetrol Well Services" (PTR): +3,64%

5. "BRK Financial Group" (BRK): +2,53%

------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -13,08%

2. "Uztel" (UZT): -5,43%

3. "Artego" (ARTE): -4,29%

4. "Condmag" (COMI): -4,17%

5. "Compa" (CMP): -1,55%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS