BVB şi RASDAQCel mai mic rulaj din ultimele două luni

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 octombrie 2014

Cel mai mic rulaj din ultimele două luni

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au generat vineri 40% din rulajul redus al bursei, cel mai mic începând de la sfârşitul lunii iulie, susţinute de programul de răscumpărare de titluri proprii derulat de companie, într-o piaţă care a închis în creştere uşoară.

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, a avansat cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni în valoare de 13,06 milioane de lei (2,96 milioane de euro). O lichiditate mai scăzută a fost înregistrată pe 29 iulie, când transferurile au însumat doar 12,76 milioane de lei.

Bursa de Valori Bucureşti trece începând de luni la sistemul de decontare a tranzacţiilor T+2, de la T+3 în prezent. Astfel, tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital din România vineri, 3 octombrie, dar şi cele de luni, 6 octombrie, vor fi decontate în aceeaşi zi, miercuri, 8 octombrie.

Ca urmare a unor modificări tehnice la sistemele de tranzacţionare, BVB şterge din sistem după închiderea şedinţei de vineri ordinele open (valabile până la momentul execuţiei), urmând ca acestea să poată fi reintroduse luni, de la ora 09:00 - etapa de predeschidere extinsă a pieţelor (devansată faţă de ora standard, 09:30).

Acţiunile Fondul Proprietatea au contribuit vineri decisiv la lichiditatea bursei, cu tranzacţii de 5,08 milioane de lei, şi au închis în creştere cu 0,3%.

Preţul şi rulajul acţiunilor Fondul Proprietatea au beneficiat de răscumpărările derulate de companie prin al patrulea program de achiziţii de titluri proprii, început miercuri. Fondul Proprietatea a anunţat că a cumpărat miercuri 3,4 milioane de acţiuni, iar joi alte 3,6 milioane de titluri.

Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează cumpărarea a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.

O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi acţiunile Banca Transilvania (TLV), cu tranzacţii de 2,55 miloane de lei, din care 1,8 milioane de lei printr-un deal încheiat în prima parte a zilei. Preţul titlurilor băncii a crescut cu 0,3%, potrivit Mediafax.

Doar titlurile OMV Petrom (SNP) au mai depăşit pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului, cu schimburi de 1,95 milioane de lei, dar au închis în scădere cu 0,1%.

Indicele BET FI, format din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,6%, în timp ce BET NG, al sectorului energetic, a avansat cu 0,3%.

Pe segmentul deal al bursei au mai fost încheiate doar alte două transferuri, pe lângă cel cu acţiunile Banca Transilvania, ambele vizând titluri Antibiotice (ATB) în valoare totală de 712.300 lei.

Indicele BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a urcat cu 0,6%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro