BVB ŞI RASDAQLichiditate de 6,6 milioane de euro

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Lichiditate de 6,6 milioane de euro

Simion Tihon: "Sedinţa de ieri s-a încadrat în peisajul apatic din ultima perioadă" 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 29,4 milioane lei (aproximativ 6,6 milioane euro) din care 43,53% au reprezentat "deal"-uri cu "Romgaz" (5,7 milioane lei), BRD (4,7 milioane lei), BVB (930.000 lei), SIF Oltenia (933.000 lei) şi "Banca Transilvania" (518.000 lei).

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "Şedinţa de azi (n.r ieri) s-a încadrat bine în peisajul apatic din ultima perioadă, lichiditatea fiind sprijinită de o serie de tranzacţii < deal >".

Domnia sa adaugă: "Titlurile bancare au captat atenţia investitorilor, BRD şi Erste înregistrând aprecieri de aproximativ 3%. Cu excepţia BET-FI care a închis pe minus, indicii au consemnat creşteri nesemnificative, starea de spirit a investitorilor rămânând incertă".

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "SSIF Intercapital Invest", a declarat luni: "Din punctul meu de vedere, până ce nu vor trece adunările generale ale acţionarilor şi datele de înregistrare, doar o minune venită de pe pieţele externe poate readuce apetitul pentru investiţii în piaţă, în rest ne aşteptăm doar la mişcări spontane".

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a fost singurul indice care s-a depreciat în şedinţa de tranzacţionare de ieri (-0,13%), ajungând la 28.897,69 puncte.

În schimb, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 0,56% până la 6.359,05 puncte, iar indicii extinşi BET-XT şi BET-BK au crescut cu 0,47% şi 0,50% până la 579,22 puncte respectiv 1.198,56 puncte.

Indicele BET-NG a crescut cu 0,21% în şedinţa de tranzacţionare de ieri, ajungând la 644,63 puncte.

SIF-urile au încheiat şedinţa de tranzacţionare cu rezultate mixte

SIF4 Muntenia şi SIF3 Transilvania s-au depreciat ieri pe bursă, prima cu 0,99% şi a doua cu 0,86%.

În schimb, celelalte SIF-uri s-au apreciat, SIF2 Moldova cu 1,98%, SIF1 Banat - Crişana cu 0,09%, iar SIF5 Oltenia cu 0,25%.

Fondul Proprietatea (FP) a scăzut în şedinţa de ieri cu 0,72%, dar fondul a înregistrat cel mai mare volum de tranzacţionare (5,2 milioane acţiuni) dar şi cea mai mare valoare tranzacţionată de pe piaţă (4,3 milioane lei).

În ceea ce priveşte valoarea tranzacţionată, titlurile Romgaz au urmat Fondul Proprietatea, înregistrând o sumă de 1,5 milioane lei).

Operaţiuni de peste 1 milion de lei au mai consemnat pe piaţa principală acţiunile Băncii Transilvania (1,3 milioane lei), SIF4 Muntenia (1,2 milioane lei) şi BRD (1,05 milioane lei).

Acţiunile Alumil Rom Industry (ALU) au avansat cu 5,85%, la 1,43 lei, după trei şedinţe consecutive în care au urcat cu câte 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB. În ultimele patru zile, preţul acestor titluri a urcat cumulat cu aproape 61%, evoluţia fiind determinată de propunerea distribuirii de dividende pentru prima dată în ultimii patru ani. Suma totală pe care compania, controlată de investitori greci, vrea să o distribuie este de 20 milioane lei (4,4 milioane euro) din profiturile din anii anteriori.

Raportat la preţul anterior propunerii de dividend, randamentul dividendului brut era de 72%, însă după creşterea accelerată din ultimele trei şedinţe, randamentul a scăzut la 44,76%, fiind totuşi în continuare mult peste dobânzile pe care băncile le oferă la depozite.

Investitorii au transferat marţi acţiuni Alumil de 367.000 de lei, mai mult de jumătate din rulajul de luni, de 631.000 de lei.

Cea mai mare creştere de pe Bursa de Valori Bucureşti de marţi au înregistrat-o titlurile companiei "Ves" S.A (simbol VESY), care au avansat de 13,02%, până la 0,0460 lei per acţiune.

În urma lor, s-au aflat titlurile societăţii "Dafora" (DAFR), care au crescut, ieri, cu 8,11% şi "Petrolimportexport" (PEI), cu 8,10%.

Cea mai mare scădere de pe Bursă au înregistrat-o titlurile societăţii "Sinteza" (simbol STZ), care s-au depreciat cu 9,46%.

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare totală de 804.000 lei, aproximativ 180.000 euro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Business Card
BTPay

ENGLISH SECTION

more articles

Conferinţele Teatrului Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS