Abonament gratuit
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

BVB şi RASDAQ/SUB 8 MILIOANE DE EURO LICHIDITATE Aproximativ 20% - tranzacţii DEAL cu titlurile SIF5, FP şi SNP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Aproximativ 20% - tranzacţii DEAL cu titlurile SIF5, FP şi SNP

Investitorii de la BVB au vizat ieri în principal acţiunile companiilor care ar putea acorda dividende cu randament ridicat, precum Transgaz (TGN), Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).

Adrian Rădulescu, senior analist la SSIF Broker, a declarat că ieri BVB a fost dominată de fluctuaţii în teritoriu negativ, evoluţie în ton cu pieţele europene.

Domnia sa a adăugat: "Indicele BET a reuşit să revină pe final, consemnând un avans de 0,1%, în timp ce indicele BET-C a stagnat. Pe de altă parte, indicii BET-FI şi BET-NG au scăzut cu 0,17%, respectiv 0,36%. Lichiditatea a fost şi ieri redusă, sub 8 milioane euro, din care aproximativ 20% au fost tranzacţii DEAL cu titlurile SIF5, FP şi SNP. La capitolul pozitiv se notează FP, cu un avans de 0,74% la 0,82 RON. La capitolul negativ menţionez cotaţia BCC, în scădere cu peste 4%, evoluţie influenţată şi de evenimentele curente (ASF). Scăderi generalizate s-au consemnat şi în sfera SIF-urilor (cu excepţia SIF5), cea mai severă la SIF1 (1,5%). Practic, SIF1 continuă să fie penalizată de piaţă, după propunerea de a nu distribui dividend pentru exerciţiul financiar 2013".

La închiderea pieţei principale, indicele general al Bursei, BET-C, era la nivelul de luni. În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere nesemnificativă, cu 0,09%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,36% sub ziua anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,17%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,46% şi 1,52%, iar acţiunile SIF Oltenia şi titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,41% şi, respectiv, cu 0,74%. Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au coborât cu 0,09% şi, respectiv, cu 0,36%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La fel ca în şedinţele precedente, majoritatea acţiunilor tranzacţionate au consemnat rulaje foarte reduse. Operaţiuni de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 10 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,5 milioane lei (7,6 milioane euro), sumă cu 18% peste rulajul de luni, de 29,3 milioane lei (6,5 milioane euro). Aproximativ 80% din lichiditatea de ierii au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (11,6 milioane lei, din care un deal de aproape 2 milioane lei), Transgaz (6,6 milioane lei), OMV Petrom (5,5 milioane lei, inclusiv un deal de aproape 1,3 milioane lei) şi o tranzacţie negociată cu 0,34% din titlurile SIF Oltenia (3,9 milioane lei).

Brokerul Simion Tihon de la Prime Transaction a declarat, citat de Mediafax: "Cred că în aceste zile se manifestă o atractivitate pentru companiile solide fundamental şi care ar putea acorda dividende cu randament ridicat. În acest sens, investitorii s-au îndreptat preponderent spre titlurile Transgaz. Legat de Fondul Proprietatea, aici avem o reacţie la avizul dat de ASF pentru reducerea capitalului social şi ca atare, reluarea răscumpărărilor făcute de companie, în timp ce în cazul acţiunilor OMV Petrom nu este nimic deosebit, doar că plasarea lor în topul lichidităţii confirmă interesului investorilor pentru aceste titluri".

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat ziua la 0,82 lei, preţ cu 0,74% peste şedinţa anterioară, în timp ce titlurile Transgaz au scăzut cu 0,34%, la 192,3 lei.

Fondul Proprietatea a anunţat, luni seară, că al treilea program de răscumpărare ar urma să înceapă în curând, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat săptămâna trecută reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea cu 240,3 milioane lei, la 13,538 miliarde lei, prin anularea unui pachet de acţiuni răscumpărate de FP în anul 2011.

Într-o AGA derulată la începutul lunii februarie, managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, le-a spus acţionarilor că FP al treilea program de răscumpărare poate începe doar după ce vor fi anulate o parte dintre acţiunile proprii pe care Fondul le deţine, întrucât a fost atinsă limita maximă legală de 10% din propriile titluri pe care o companie le poate deţine.

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat una dintre cele mai vizibile scăderi din piaţă, de 4,11%, şi au ajuns la preţul de 0,0606 lei. Cu aceste titluri au fost realizate transferuri de 126.000 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 731.000 de lei, faţă de 878.000 de lei în şedinţa anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

20 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1289
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3552
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0441

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
ROMANIAN ENERGY DAY 2020
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie