BVBTurbulenţele din pieţele internaţionale s-au extins la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 martie

Turbulenţele din pieţele internaţionale s-au extins la BVB

Scăderi pe linie pentru indici

Tranzacţii de 60,9 milioane lei, sub media zilnică a anului trecut

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu deprecierile din pieţele internaţionale, apărute pe fondul căderilor acţiunilor bancare.

Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai tranzacţionate 20 de titluri ale bursei noaste, a avut un declin de 1,66%, la 12.216 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 1,54%, până la 1.825 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 60,9 milioane de lei, sub media zilnică a anului trecut, de circa 95 milioane de lei, 85% provenind din schimburile cu acţiuni.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: "Indicii BVB au înregistrat scăderi semnificative în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Evoluţiile au fost cuprinse între -2,06% pentru BET-BK şi -0,48% în cazul indicelui BETAeRO. Valoarea tranzacţiilor a fost de 12,38 milioane euro, peste media anului curent. OMV Petrom (SNP) a fost cel mai lichid emitent, asigurând peste 20% din rulajul zilnic. Din indicele BET, acţiunile Purcari Wineries (WINE) au fost singurele care au închis şedinţa în creştere, 0,22%. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de titlurile: Alro (ALR), -3,36%, BRD-Groupe Societe Generale (BRD), -3,23% şi Conpet (COTE), -3,18%".

În piaţa "regular", clasamentul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom, ce au cumulat un rulaj de 12,5 milioane de lei, titlurile SNP încheind ziua în scădere cu 1,71%, la preţul de 0,488 lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 0,51%, până la preţul de 19,5 lei, pe fondul unor tranzacţii de 5,5 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce s-au depreciat cu 1,86%, la preţul de 2,11 lei, în condiţiile unui rulaj de 5,2 milioane de lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 1,1%, la preţul de 44,95 lei, pe fondul unor schimburi de 3,6 milione de lei.

Prin piaţa "deals" a fost realizată o tranzacţie cu acţiunile Digi Communucations (DIGI), în valoare de 8,8 milioane de lei, schimbul fiind înregistrat la preţul unitar de 32,5 lei, cu 0,91% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,97%, până la 50.768 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un recul de 2,04%, la 931 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Societatea de Constructii Napoca" (NAPO): +8,59%

2. "Carbochim" (CBC): +4,55%

3. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +3,66%

4. "Aerostar" (ARS): +3,25%

5. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +2,94%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Uztel" (UZT): -14,56%

2. "Altur" (ALT): -14,29%

3. "Electrocontact" (ECT): -8,82%

4. "Erste Group Bank" (EBS): -8,51%

5. "Romcab" (MCAB): -5,12%

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Nici o problema INCA,

  avem bani berechet ptr. inarmare si razboiul ALTORA 

  1. Nu zice teza tovarasilor de viitor luminos rusesc ca e razboi dus de NATO care vrea sa le distruga maretele idealuri?

   Atunci cum e al 'altora'?Ne-a dat afara din NATO?

   Oh wa it ca pentru viitor luminos mai trebuie si logica si carte nu doar sa arunci postari pe toate caile despre propaganda unor deranjati. 

   Nu-l baga in seamna, atat a invatat la scoala, in Rusia!

   Sa raspnadeasca minciuni, arma preferata a orcilor! 

   Dar NATO o alianta de APARARE ce cauta in Ucraina,

   care nu este membra NATO,

   sau NATO sa transformat in armata imperialista americana ?! 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro