Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care prevede reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice

G.D.
Politică / 13 decembrie 2022

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care prevede reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către deputaţii USR Cristina Prună şi Adrian Weiner care prevede reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură şi panouri solare pentru a veni în sprijinul investiţiilor în energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Legea merge la promulgare, informează News.ro.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare completarea art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Reducerea TVA va stimula noi investiţii în mici capacităţi de producţie şi eficientizarea energetică a consumatorilor, va duce la apariţia de noi prosumatori care vor putea să îşi reducă factura la energie şi să dea surplusul de producţie în sistemul energetic. Reamintim că USR a reuşit să blocheze acea infamă "taxă pe soare" adoptată de Guvern exact înainte de 1 decembrie. Cu această nouă lege, USR continuă să susţină producţia de energie.

"România şi Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii şi avem nevoie de noi investiţii în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor. Banii privaţi au reuşit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalaţi. Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură şi panourilor solare va conduce la creşterea ritmului de realizare a investiţiilor atât în producţia de energie pentru autoconsum, cât şi în eficientizarea energetică a locuinţelor. Numai prin investiţii putem traversa această criză energetică", a afirmat Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii, conform sursei citate.

La rândul său, deputatul USR Adrian Wiener a precizat că "independenţa energetică este un obiectiv strategic al României şi această iniţiativă îşi propune să facă mai accesible mijloacele prin care românii pot deveni prosumatori şi să contribuie individual la acest obiectiv".

"Este ceea ce trebuie să facă acum statul român, în această criză majoră, prin reducerea cotei de TVA. USR este parte a soluţiei politice din România", a completat Adrian Wiener.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

20 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9219
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6021
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9593
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6180
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.9991

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro