CARMEN SPIRIDONESCU, ANALIST FINANCIAR ROVIGO:"Zona euro, expusă riscului unui tsunami de falimente"

A.P.
Miscellanea / 04 mai

Carmen Spiridonescu, analist financiar ROVIGO SPRL

Carmen Spiridonescu, analist financiar ROVIGO SPRL

Insolvenţele corporative din Europa de Vest vor creşte cu aproape o treime anul acesta, zona euro fiind expusă riscului unui "tsunami" de falimente, întrucât schemele Covid de susţinere a activitatii companiilor s-au epuizat.

Avertismentul provine de la autorităţile de reglementare naţionale, potrivit lui Carmen Spiridonescu, analist financiar ROVIGO SPRL.

"Zona euro, expusă riscului unui tsunami de falimente"

Companiile pot lupta să rămână solvabile, atâta timp cât se bazează pe masurile de sprijin financiar de urgenţă.

Pe de altă parte, aceste măsuri ar putea determina "acumularea de datorii", crescând riscul unui "val de insolvenţe reînnoit", a avertizat acesta.

Raportul menţionează de asemenea că: "În scenariul cel mai pesimist, insolvenţele amânate s-ar materializa brusc şi ar declanşa o dinamică recesionista, care ar putea provoca la rândul ei insolvenţe suplimentare. Rata scăzută actuală a insolvenţelor ar fi atunci similară cu retragerea mării înainte de un "tsunami. "

În Romania, acest scenariu pesimist este ţinut în "stand by" încă de la începutul pandemiei prin masuri de ordin legislativ menite să atenueze efectele acesteia.

Aceste măsuri sunt:

-de ordin fiscal, punctual facem referire la ORDONANŢĂ nr.6/31.07.2019 prin care debitorii "îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante la 31.12.2020 şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscala, precum şi obligaţiile bugetare accesorii".

Principalele avantaje:

pot beneficia persoanele juridice aflate în dificultate financiară şi care înregistrează obligaţii fiscale restante la 31.12. 2020, indiferent de cuantumul sumei datorate;

înlesniri (eşalonari) la plată a obligaţiilor bugetare şi anularea obligaţiilor fiscale accesorii - perioada maxima de eşalonare fiind de 7 ani, cu posibilitate de prelungire de 3 ani;

anularea unor obligaţii bugetare principale (până la 50%) cu condiţia plăţii unei cote părţi din obligaţia fiscală principală până la data depunerii cererii de restructurare.

-de ordin bancar : facilităţile de amânare a plaţii ratelor bancare în conformitate cu OUG 37/2020 care prevedea suspendarea la cererea clientului a obligaţiei de plata a ratelor de credit scadente pentru o perioada cuprinsa intre 1-9 luni, cu termen maxim final de an 2020.Prin OUG 227/2020 facilităţile acordate au fost extinse şi la nivelul anului 2021.

-transpunerea instrumentelor de drept ale Uniunii Europene în domeniul pre-insolvenţei şi insolvenţei - Directiva (UE) 2019/1023 a Parlamentului European privind cadrele de restructurare preventivă, remiterea de datorie şi decăderile, precum şi măsurile de sporire a eficienţei procedurilor de restructurare, de insolvenţă şi de remitere de datorie , termenul de transpunere fiind 17 iulie 2021.

Este fundamental ca mediul de afaceri să fie puternic ancorat în realitatea economica, să fructifice la maxim combinaţia de facilitaţi legislative oferite în contextul actual, fapt ce i-ar permite să absoarbă socul unui posibil scenariu pesimist.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. da, datorita apetentei europenilor pentru lockdown-uri prelungite...

    confirm ca circul incepe la final de iulie si inceput de august 2021  

    vine econ-apocalipsa europeana.

    1. Romania sa lase deoparte circul covid si sa evite lockdown-urile si sa iasa cat mai repede din logica restrictiilor economice de orice natura din motive de virusul lui peste cu mortalitate de 1.7 %

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Energia în priză”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2218
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5640
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7704
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro