Casa Albă: Debarcaderul din Fâşia Gaza nu va putea înlocui livrarea de ajutor umanitar pe cale terestră

F.D.
Internaţional / 29 aprilie

Casa Albă: Debarcaderul din Fâşia Gaza nu va putea înlocui livrarea de ajutor umanitar pe cale terestră

Debarcaderul în construcţie în largul Fâşiei Gaza ar urma să permită în "două-trei săptămâni" să se transporte mai multe ajutoare umanitare către teritoriul palestinian bombardat şi asediat de Israel, a anunţat duminica aceasta Casa Albă, relatează AFP.

Dar acest transport pe mare nu va putea înlocui convoaiele terestre, a subliniat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Această facilitate "va permite cu siguranţă creşterea volumului de ajutor livrat", dar "nimic nu poate înlocui rutele terestre şi camioanele care intră" în Fâşia Gaza, a declarat John Kirby într-un interviu pentru canalul ABC.

"Probabil va trebui să aşteptăm două până la trei săptămâni până la prima operaţiune", a precizat el.

Confruntat cu întârzierile şi blocajele Israelului în ceea ce priveşte livrarea pe uscat a ajutorului umanitar pentru locuitorii din Fâşia Gaza lovită de un dezastru umanitar, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat la începutul lui martie construirea unui port artificial.

Ajutorul va ajunge mai întâi în Cipru, unde va fi supus verificării, apoi va fi pregătit pentru livrare, a precizat joi un înalt responsabil militar american.

Apoi va fi apoi transferat la portul artificial de unde va fi preluat de parteneri umanitari şi transportat în teritoriu cu camioane.

Oficialii americani au afirmat că acest demers nu va implica "trupe terestre" pe teritoriul palestinian. Cu toate acestea, soldaţii americani se vor afla în apropierea Fâşiei Gaza în timpul construirii debarcaderului, care va fi supravegheată de trupe israeliene.

Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că speră că debarcaderul va fi "pe deplin funcţional" la începutul lui mai.

ONU şi ONG-urile reamintesc frecvent că acest tip de iniţiativă nu poate înlocui, totuşi, o creştere esenţială a intrării de ajutoare umanitare pe cale terestră pentru o populaţie înfometată şi care se confruntă cu o penurie de materiale medicale.

Sub presiunea aliatului său american, Israelul a anunţat la începutul lui aprilie "măsuri menite să accelereze livrările de ajutoare" către Gaza, prin portul Ashdod şi punctul de trecere a frontierei Erez.

"Au crescut numărul de camioane care intră în Gaza", dar "mai există provocări pe teren pentru a transporta mărfurile spre nord", a declarat John Kirby duminică.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul fără precedent lansat de Hamasul palestinian pe 7 octombrie în Israel, care a luat viaţa a cel puţin 1.170 de persoane, conform unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis 34.400 de persoane în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb