Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

Catindatul

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial /

Cornel Codiţă

Febra care a cuprins politichia din România are, cu adevărat, o miză: catindatul! Nu chiar fără temei, atît "cei mari", pe umerii cărora stau îngreunate deciziile privind "strategia partidului", cît şi "cei mici", cărăuşii de pomeni electorale şi adunătorii de votanţi cu autobuzul, sunt convinşi că de alegerea pe care o vor face acum depinde soarta... ţării, viitorul ei... mă rog, succesul sau insuccesul politic al partidului. Nu doar al unuia, desigur. Al tuturor partidelor care vor lua parte la competiţia electorală. A sunat goarna şi frenetică vînătoare a început. Trofeul: catindatul ideal!!! Ca la orice vînătoare, copoii sunt de trebuinţă şi fiecare vînător mai înstărit are haita lui. Împreună sau pe grupe, ei trebuie să adulmece urma. În lumea politicii de la noi, copoii se numesc "sondaje". Aleargă, cînd în turmă, cînd răsfirat, scormonesc tufişuri, văi şi văioage după urma cerbului cu stea în frunte. Odată amuşinat, nu-l mai slăbesc din goană, pînă ce vînătorul cel mai iscusit al cetei nu îi pune laţul de picioare. Desigur, în cazul politicii, prada nu trebuie omorîtă, ci doar "ritualic sacrificată" în rolul predestinat, spre binele general, al vînătorilor şi al partidului lor.

În cazul PSD-ului, cei care sunt gata de "sacrificiul suprem" pentru interesele partidului, adică şi-au anunţat de bună voie dorinţa să intre în bătălia pentru Cotroceni, sunt destui, ba chiar prea mulţi. În lipsa criteriilor politice serioase, în lipsa unui mecanism politic intern de pregătire şi de selecţie a "liderilor", a "candidaţiilor" pentru funcţiile de la vîrf, cu o conducere prea puţin sigură pe sine, pe mandatul ei, incapabilă să ia deciziile importante, s-a recurs la varianta unui "concurs de frumuseţe". Îi punem pe catindaţi în vitrină, să-i poată vedea "publicul" şi pe urmă întrebăm: oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai frumos catindat din ţară? Iar ea, oglinda, adică "sondajul" ne spune cine are cele mai multe "şanse" să fie alesul poporului pesedist şi nepesedist la competiţia pentru Cotroceni. Pentru orice observator cu discernămînt şi scaun la cap este clar că manevra nu este altceva decît o încercare primitivă de a ascunde impostura sub haina falsă a unei "proceduri ştiinţifice" de selecţie a "catindatului ideal". În orice caz, dacă "simpatia publicului" poate fi luată în calculul alegerii vitorului candidat al partidului la prezidenţiale, acest criteriu nu poate fi cel mai important şi cu atît mai puţin, singurul. Impostura partidelor noastre politice, din această perspectivă, se etalează fără ruşine şi reţinere în faţa unui public care înţelege, cu siguranţă, mai bine decît liderii partidelor că omul pe care îl trimiţi la Cotroceni nu poate fi ales doar pe criteriul "frumuseţii", al "apelului la electoratul feminin" sau al fotogeniei.

La 180 de grade faţă de poziţia şi "strategia" PSD, pentru alegerea candidatului, celălat partid "istoric", PNL. Aici, nu e nevoie de nici o alegere, de nici o vînătoare, de nici o oglindă-oglinjoară. "Băieţii" s-au uitat în conştiinţa lor liberală şi au avut cu toţii, colectiv, aceeaşi viziune: Iohannis reales cu sau fără vreun congres. "Nu am avut, nu vom avea şi nu putem avea alt candidat decît actualul deţinător al mandatului cotrocenean!", au zis ei într-un gînd şi o simţire... patriotică, desigur, de extracţie pur liberală. Au zis şi au scăpat de orice altă răspundere, chiar dacă nu şi-au putut salva şi sufletele în acest proces prea puţin complicat... dar ce zic eu... simplist de-a binelea. De ce a recurs PNL la această "strategie". Simplu, ca să îşi ascundă aceleaşi slăbiciuni ca şi PSD-ul. Lipsa criteriilor politice stabile, lipsa procedurilor interne de partid pentru formarea, promovarea şi desemnarea candidaţilor pentru funcţiile de vîrf, lipsa unei conduceri cu mandat tare, capabile să ia decizii, să întreprindă acţiuni politice de anvergură, menite să promoveze partidul şi interesele sale, dincolo de circumstanţe şi conjuncturi electorale. În fapt, PNL-ul a ales "soluţia" cea mai comodă, s-a ascuns sub fustele unui Preşedinte însetat de dorinţa de a da pe gît şi cel de-al doilea ulcior din apa binecuvîntată de privilegii şi "dolce far niente" care este mandatul de la Cotroceni. De acolo îşi aşteaptă soarta viitoare şi, desigur, sprijinul politic de care are atîta nevoie pentru a ieşi, fie şi o clipă-două, din conul de insignifianţă politică în care lîncezeşte de atîta amar de vreme.

Cît despre "alternativa anti-sis­tem", USR-PLUS măcar ei nu putem să-i cerem mare lucru pentru că de-abia a ieşit din găoace şi nimeni nu ştie, cu atît mai puţin cei din interior, dacă sunt sau nu partid, dacă au sau nu au criterii, candidaţi ori pur şi simplu dacă au ceva alegători la viitoarea rundă de confruntare la urne. Speranţele sunt mari, dorinţele încă şi mai mari, dar putirinţa pe termen mediu şi lung încă nu a fost "măsurată" ştiinţific, ori testată de mai multe evenimente electorale cu miză. Vorba orbului, "om" trăi şi "om" vedea! Teoretic, cel puţin, dacă masa electorală de la alegerile pentru parlamentarele europene se păs­trează, candidatul lor, oricine ar fi, ar trebui să ajungă în turul doi. Aşa cum am mai spus, însă, în turul doi va ajunge nu cel mai bine plasat contracandidat al lui Iohannis, ci cel mai slab, cel mai vulnerabil, cel care poate juca cît mai credibil rolul "răului mai mare" în raport cu Iohannis însuşi, distribuit în rolul cîştigător: "răul cel mai mic". Altminteri, cum s-ar mai realege?!!!

Ceea ce mă miră pe mine este doar faptul că lumea crede în scenariile aces­tea "fantasmagorice", în loc să recitească singurul "Tratat Infailibil de Teorie Generală şi Practică Politică", opera lui Caragiale. În cazul de faţă, Scrisoarea pierdută. Vorba lui Trahanache, cine să creadă în asemenea bazaconii, poate doar "vagabonţii de pe uliţă", "zavragii", "căuzaşii". Cetăţenii, oamenii onorabili, stîlpii puterii, proprietarii, membrii comitetelor şi comiţiilor importante, ştiu pe cine votează şi cum se alege catindatul. "Dar ce? Numele candidatului poate să fie al meu, al dumitale, ori al dumisale, după cum o cer enteresele partidului". Şi a fost... doar că nu era nici unul dintre ei, ci Agamemnon Dandanache, omul politic ideal, imparţial, cu toate partidele în cameră, vechi luptător de la 48, 58, 68, 98 şi etcetera.....!!! Om cu merite istorice, marcant, cel căruia, spre deosebire de Caţavencu, îi reuşise şantajul cu scrisorica de amor şi... fatalitate, nu se gîndise nici o clipă să o dea înapoi, după ce se alegea din nou deputat. "Cum se poate, coniţa mea, s-o dau înapoi? S-ar putea să fac aşa prostie? Mai trebuie s-altădată... La un caz iar... pac! la "Răsboiul" !!!!

Opinia Cititorului ( 25 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Ehei... dragii mosului, nici oglinzile de azi nu mai sunt ceea ce erau oglinzile altadata, adica au ajuns sa nu-i mai arata stapinului imaginea reala, ci aceea dorita de el, adica una deformata, nu-i mai spun stapinului adervarul, ci ii spun ceea ce vrea el sa auda.

  Sunt aproape sigur ca oglinda ii va spune Viorica-i ca ea este cea mai frumoasa din tara. Nu numai Iohannis foloseste strategia “pas cu pas”. Dupa ce a fost lansat in spatiul public ca Vasilica-Viorica este o persoana neconflictuala, numai buna de pus pe rana; ca actiunile, bunatatea si omenia ei o indrituiesc sa aspire la titlul de “mama a natiunii”; ca modestia, buna crestere, altruismul o fac ca nici macar o clipa sa gindeasca ca ea ar putea fi cel mai cel/cea mai cea; ca dimpotriva il va sprijini cu toata abnegatia pe cel mai cel/cea mai cea din PSD sa obtina functia suprema in stat, iata ca asa, usor, fara multa vilva, ca ceva firesc, se lanseaza in public stirea ca: “"Nu am luat inca in calcul acest lucru. Am considerat ca voi merge cu un candidat, iar eu, ca prim-ministru, presedinte al Partidului Social Democrat, il voi sprijini cu toate fortele, cu tot partidul astfel incat sa castige alegerile prezidentiale. 

  Dar nu vreau sa creada ca sunt un om las. 

  Daca partidul imi va cere acest lucru si va crede ca este singura solutie, atunci voi accepta ceea ce spune partidul. Dar in acest moment eu cred ca este bine sa avem un candidat si eu sa sprijin acel candidat. (...) 

  Daca nu exista alta optiune care sa ne duca spre a merge in turul doi si spre a castiga alegerile, atunci nu voi face un pas inapoi", a afirmat premierul Dancila.”  

  Cit despre ceilati: Tariceanu, Barna, Ciolos... ei nici macar nu au nevoie de vreo oglinda; ei sint convinsi si se declara a fi cel mai cel. 

  Privita de la inaltimea omului obisnuit, situatia este deosebit de interesanta: cu o politica potrivita, PSD ar putea echilibra situatia si sa faca ca PNL, USR, PSD sa porneasca cu sanse aproximativ egale asaltul portilor Cotroceniului.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Moshule comunist, e timpul sa te retragi in tacere. Varsta te tradeaza, nationalismul tau este din alte secole iar xenofobia ta este specifica national-comunismului ceausist. Intoarce-te in grota ta de colonel de secu, sechela comunistoida cu accente ceausiste. Vorbesti ca tov Nicolae Ceausescu la un congres.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Si eu daca te-as face in toate felurile si te-as trimite, ce fel de comentariu ar fi ala?

   Nu are nimeni nimic cu inima ta rea, dar mintea nu trebuie sa fie proasta si ea. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Ma caragiale,

   te-am calcat cumva pe una din bataturile-ti neglijent expuse? 

   Ce sunt aiurelile astea de le indrugi? 

   Daca ai ceva de spus, spune-o barbateste! 

   Concret, ce nu-i bine in cele de le-am spus?

   A lalai verzi si uscate intr-o comunitate de cetateni seriosi este o pierdere de vreme stupida. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Jocul de limbaj tradeaza pozitia Autorului fata de partidele care isi cauta candidatul ideal pentru prezidentiale.Cantindatul este al doar cel al PSD in comparatie cu singurul candidat desemnat prin viziune comun, cel ai PNL si contracandidatul mai slab. Fara alte comentarii de prisos.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. catindatul ideal

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   E obligatoriu sa ne iubeasca, nu doar sa se iubeasca! Sa ne slujeasca, nu sa domneasca

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Asta cu iubirea e Salomeea. Obsedata.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu, si restul, de la 2., totul e Salomeea. Se vede dupa idiotenii.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Cele 3 legi universale sunt frumusetea, armonia si iubirea! Daca le respectam, traim in armonie cu universul. ONESTITATE, BUNATATE, DREPTATE, INTELEPCIUNE, DERIVA DIN CELE 3 PRINCIPII! DACA NU LE RESPECTI UNIVERSUL ITI IA TOT! Actiune, gandire si sentimente in armonie cu aceste legi este secretul unul candidat ideal!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Lumea pe dos! De aceea nu putem respecta cy totii axa valorica, in alegerile pe care le facem!Inysiv in alegerea cadidatilor politicu! Ce meritocratie, ce armonie, frumusete a exprimarii, comportamentului si caracterului? Ideea de bine e batjocorita! Ce sa mai vorbim despre iubire! Marele secret de stat consta in declararea poporului dusman al guvernului si de aceea se pune raul in toate politicile spre decimarea populatiei! Nu exagerez, asa este! Cand am realizat acest lucru, am inteles ca nu mai avem scapare daca nu schimbam paradigma otravita cu un plina de lumina!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Valori unane inalte! Fericirea indicator nou Inlocuitor al PNB. Dezvoltare a constiintei inalte!3

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Se sacrifica cineva? Prima trasatura de caracter reiesita din text este spirit de sacrificiu simbolic ...Continuam?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Sa constientizeze faptul ca ne pierdem tara!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Sa fie capabil sa investeasca un guvern capabil sa gestioneze criza financiara ce vine, criza ecologica, criza psihologica interioara. Lumea e posibil sa dispara , in special datorita politicii externe, de urilizare a tehnologiei HAARP, arme bacteriologice...etc

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Cine sa fie oare Dandanache?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Nu va fi un geniu care sa aiba un model de tara autentic de promovat si aparat in politica externa. Bazat pe cooperare si sustenabilitate, care sa ajunga pe llocul I in lume. Administrarea tarii este lipsita de model, o tara in haos este buna de furat...suntem o colonie dar nu se stie exact a cui.Ni s-a distrus baza culturala.. mass media promoveaza numai lucruri urate. Este partea unui razboi psihologic..copiii nu mai vor sa fie ca cine stie ce detinator sl premiului Nobel...nu intra in cultura lor!..vor sa fie ca x politician. Exemplele, modelele nu sunt promovate..geniile nu sunt antrenate, dimpoteiva sunt marginalizate sau mai rau se arunca cu pietre in ele! Copilul se duce la scoala unde li de inoculeaza frica.cultivarea fricii genereaza violenta data de abadonul scolar. Sistemul de invatamant distruge generatii intregi...asta duce la degenerarea tarii.Nimeni dintrw guvernanti nu da doi bani pe materia cenusie, care reprezinta o amenintare pentru oamenii politici. Sistem de indobitocire in ciuda potentialului intelectual formidabil. Prostirea populatiei prin scoaterea din rostul ei...am avut un cizmar la carma, avem capi in orice domeniu si sector la fel de neinformati si instruiti, tocmai pentru a fi obedienti . Sistem creat de Hitler si acceptat de noi toti! Ceea ce conteaza este inteligenta emotionala, asta ajuta sa nu mai avem nesimtiti, carora sa nu le pese ca avem copiii strazii, batranii strazii! Nu putem sa ne luam zborul pana nu ne vindecam! Vindecarea ranilor sufletului, vindecarea sufleteasca ne va ajuta sa ne luam zborul cunoasterii autentice.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Proiectul unei noi constitutii a cetatenilor si modelul de tara sunt criterii esentiale pt un viitor presedinte.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Problema e mondiala! Moartea albinelor datorata imbiolnavirii genomului albinelor prin folosirea pesticidelor.. Apoi incalzirea globala datorata experimentelor militare.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Sa inscriem legile belagine in constitutia noastra dar si in cea europeana . Pacea ca element identitar romanesc, european, uman.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Pe cine sa sprijinim? Pentru mine, ceea ce conteaza, este pregatirea, experienta dar si caracterul. Sa fie activ in directia cea buna. Poate fi activ. in directie gresita!!! Directie buna pentru noi, nu doar pentru unii mai cu stea in frunte, cerbul sau caprioara aleasa.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Iar ai aparut Salomeeo?! Esti ca diabetul, dar prostia crasa nu ti-o poti disimula.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Diabetul se vindeca! Cauza este una subtila! Daca o inlaturi, scapi si de boala, regresia te ajuta sa faci asta.Nu sunt cune crezi dar te pot ajuta sa scapu de diabet in rest ...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Medierea dintre prosti sau inteligenti o face inteleptul.Geniul e diferit de intelept, el creeaza ceva diferit de ce a existat pana la el. Geniul nu e ultima treapta, mai exista 4 nivele.. nu va luminez prea tare ..pentru ca nu are rost si atunci ma numesc prost.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Nu va fi nici geniu, nici Intelept, ci un oportunist ingamfat.Putina smerenie nu strica nimanui. Sa speram ca va fi o sfanta care sa fie sacrificata simboluc. tinand seama ca Editorialul a fost scris in ziua unei sfinte, sfanta Veronica.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS