CCIB:  Votul negativ privind aderarea României la Schengen afectează antreprenorii români, dar şi pe cei din alte state UE

G.D.
Politică / 8 decembrie 2022

Votul negativ privind aderarea României la Schengen afectează antreprenorii români, dar şi pe cei din alte state UE

Economia României este tot mai integrată în angrenajul economic al Uniunii Europene. Astfel, în primele 9 luni din acest an, schimburile intra UE-27 de bunuri au reprezentat 72,4% din total exporturi şi 72,4% din total importuri, conform unui comunicat remis redacţiei. Aproape jumătate (48,14%) din totalul capitalului social subscris de societăţi străine investitoare în ţara noastră provine din Statele Membre ale UE.

Potrivit sursei citate, în contextul celor de mai sus, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti atrage atenţia că un eventual şi nedorit vot negativ al Austriei în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la Zona Schengen va continua să afecteze nu numai antreprenorii români, ci şi oamenii de afaceri din alte state membre UE, inclusiv austrieci, care desfaşoară activităţi economice în România.

Intrarea României în spaţiul Schengen acum ar genera o reducere semnificativă a costurilor de transport şi o diminuare a întârzierilor pe lanţurile de aprovizionare şi distribuţie, cu impact asupra activităţii tuturor antreprenorilor europeni ce operează în sau cu România, indiferent de domeniul de activitate, de capitalul social şi de structura acţionariatului.

De asemenea, în contextul regândirii fluxurilor comerciale internaţionale pe fondul conflictului din Ucraina şi a creşterii explozive a costurilor la combustibili şi ţinând seama de poziţia geostrategică a ţării noastre, intrarea României în Schengen ar crea noi oportunităţi pentru punerea în operă, în condiţii de maximă eficienţă, a unor proiecte greenfield, dar şi brownfield, cu impact asupra economiei întregii Europe.

Înlocuirea unor noi proiecte de infrastructură (autostrăzi, aeroporturi, folosirea Dunării în scopul dezvoltării cooperării economice) care să faciliteze contactele şi comunicarea între ţările comunitare cu "garduri" între statele membre şi nemembre ale Zonei Schengen nu sunt, după părerea noastră, în spiritul strategiei realizării unei Europe unite şi dezvoltate.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti punctează aceste aspecte pentru a evidenţia faptul că un vot pozitiv al Austriei la Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne este un vot pentru o Uniune Europeană cu o economie mai eficientă, mai puţin poluantă şi mai puţin dependent, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb